Kuala Lumpur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kuala Lumpur image

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur
Maleisië
Shan

Vreemde eend

Eerder vandaag kwam ik tijdens het zappen het programma puberruil tegen waarin een meisje uit friesland een week ruilde van leven ruilde met een meisje uit Oeganda. Ik zag hoe het Alie (nl) aankwam bij de school van het Oegandese meisje. Al haar mede-leerlingen kwamen op Alie afgestormd en wilde haar ontmoeten, hoe haar voelen en haar stem horen. Dit ritueel herkende ik sterk vanuit Azië, waar ik dit persoonlijk in diverse landen heb mogen ondervinden. Dit zette mij aan het denken.

Er zijn nog steeds veel westerlingen die, wellicht door ontwetendheid of gebrek aan reiservaring, de conclusie trekken dat vele volkeren in het buitenland er maar rare gewoontes op na houden. Maar zijn deze gewoontes wel zo raar?

In Indonesië is het normaal om fysiek contact te zoeken met bekenden, maar ook met vreemden. Iets wat wij, gemiddeld gezien, in Europa niet zouden doen. Wanneer een vreemde op 30 cm afstand van je komt staan staat hij of zij al in jouw "personal space". Laat staan dat iemand je hand vast pakt terwijl je hem of haar past 5 minuten kent. Compleet "not done". Dit doen ze echter niet alleen in Indonesië, maar ook in Maleisië, Thailand, Oeganda, Marokko....

Europeanen eten kip, varkens- en rundvlees, alles wat hier buitenvalt is exotisch, vreemd of vies. Hoe vreemd zijn andere eetgewoontes nu echt? In China worden katjes gegeten, terwijl in Noord-Sulawesi kortharige zwarte hondjes op het menustaan. In Peru worden caviatjes gegeten en in Thailand is gefrituurde tarantula geen vreemd aangezicht op de markt. In Marokko wordt geitenvlees gegeten, terwijl varkensvlees niet halal is. Wie bepaald wat vreemd is? En als in 75% van de wereld insecten en voor ons andere zoogdieren worden gegeten, is dit dan abnormaal?

Over de hele wereld worden magie, kruidendrankjes en halucinerende middelen gebruikt voor uiteenlopende redenen. Ter bescherming, om ziektes te genezen, geesten te verjagen of geslachtsdelen te vergroten. "Wij" geloven niet in magie en kruidendrankjes zijn pure oplichting, maar we kopen ons wel suf aan afslankpillen bij Tell Sell.

Steeds vaker begin ik te denken dat wij westerlingen de vreemde eend in de bijt zijn. Als de hele wereld meer eet dan alleen kip en kruidendrankjes gebruikt als geneesmiddel, alleen wij westerlingen niet.... zijn wij dan niet de uitzondering op de regel en niet de rest van de wereld?