Maleisië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Maleisië image

1 maand backpacken in Maleisië: Danum Valley

Maleisië
Azië
Eaglezmr2

1 maand backpacken in Maleisië: Danum Valley

Danum Valley

Veel toeristen boeken de jungle trip via een organisatie die alles regelt. Dit is mega duur maar het is onmogelijk dit op een andere manier te boeken vanuit Nederland. We gaan het direct proberen en belanden bij het Danum Valley Field centre office in Lahad Datu. Na wat aandringen kunnen we de volgende dag naar het Danum Field Centre, 60km in het regenwoud. We worden opgehaald en vertrekken richting het onderzoekerscentrum. Een prachtige rit waarvan de meeste kilometers door de jungle. Schuddend op de achterbank van de 4x4 maar vooral genietend van 't uitzicht komen we aan in Danum Valley.

We slapen in een hostel waar mannen en vrouwen gescheiden slapen. Dat vinden we geen ramp voor 2 nachten. De slaapvertrekken lijken op barakken en er kunnen 40 mannen en 40 vrouwen slapen. Gelukkig zijn er maar een stuk of 10 gasten waarvan de meeste onderzoekers zijn, op de een of andere manier willen ze hier niet teveel toeristen. Ze komen naar dit Field Centre voor de studie van planten, bomen, dieren en welzijn van de natuur. Wel bijzonder dat ook wij hier mogen verblijven en ze leggen ons graag van alles uit over hun onderzoeken. We boeken direct alle trails met gids. Gewapend met onze afritsbroeken in de sokken, daar overheen bloedzuigersokken, wandelschoenen, genoeg water, anti muggen spul en zonnebrand zijn we klaar voor onze zelfstandige wandeling. Deze trail mag je als bezoeker zelf lopen want je loopt een rondje en kunt dus niet verdwalen. Al snel komen er erachter dat we zonder gids zelf niks of nauwelijks gaan vinden. Zo dichtbegroeid is de jungle en je weet niet precies waar je kijken moet om de beesten te vinden.

Jusman is een gezellige gids die een praatje met ons maakt en veel verteld over wat we tegen komen. Dit primaire regenwoud is overweldigend, een prachtig stuk ongerepte natuur. Enorme bomen zowel in lengte als breedte. De hoogste boom is nu 106 meter, prachtige lianen, kronkel bomen en beekjes. Elke stap die je zet is ongelijk. Je moet goed kijken waar je precies loopt, ook ga je veel stijl omhoog en dan daal je weer af en dat voor 4 uur lang in de hitte was best pittig. Vaak in de natuur geniet je van de stilte maar dit is in de jungle niet het geval. Het is hier geen 1 seconde stil van dierengeluiden of vallende bladeren, takken. 

Sommige trails lopen we met anderen gasten, zoals de Night Trail. Bijzonder en ook wel een klein beetje spannend, in 't donker met het idee van alle bugs om je heen. We zien spinnen, 2 schorpioenen en vangen een glimp op van een cevit katachtige. Ook vinden we een een groene viper (slang) in een boom! Overdag krijgen we nog meer indruk van de jungle terwijl de gids ons door allerlei prachtige trails leidt. Na 2 uur pittig wandelen komen we aan bij de rhinopool. Fantastisch kadootje. Het is erg warm in de jungle en een zeer vochtig klimaat waardoor je non stop aan het zweten bent. Schoenen uit en lekker afkoelen. Aike trekt zijn kleren uit en duikt met zijn boxershort de pool in. We wandelen nog 2 uur terug en relaxen met een welverdiend biertje in de bar. 's Avonds genieten we samen met een paar andere backpackers van 't eten, gezelligheid en goede verhalen van iedereen. 

Ook maken we een night drive mee. Hier verwachten we niet teveel van want je rijdt over de hoofdweg op zoek naar dieren. Het was prima om even 2 uur te zitten in de auto na al dat lopen. We zagen wat vogels en een vliegende eekhoorn. Wat een gaaf gezicht is dat en bijzonder om te zien hoe ver ze kunnen zweven.

De laatste ochtend staan we om half 5 op. Het is nog donker en ik probeer met mijn hoofdlampje mijn spullen bij elkaar te zoeken en sluip zachtjes het hostel uit. We worden opgehaald voor de Sunrise trip. Met een woord, adembenemend!! De mooiste zonsopgang die we ooit hebben gezien. De zon komt langzaam op terwijl de mist weg trekt. Daarna een lekker ontbijtje en we maken ons klaar voor de laatste wandeling. Er stroomt een grote bruine rivier door dit gebied. Er loopt een hangbrug overheen. We staan hier regelmatig van 't uitzicht te genieten. We zien de meest prachtige vogels en er slingeren apen voorbij. 

Er zijn 's ochtends Orang Oetans gespot. Onze gids heeft erg zijn best gedaan ze voor ons te vinden maar de gebied is enorm en ze waren er alweer vandoor of hielden zich schuil in de bomen in de dichtbegroeide jungle. 

Ook ben ik een klein beetje opgelucht dat we niet te pakken zijn genomen door de bloedzuigers. Ze zijn heel actief en vooral als 't geregend heeft. Wij hebben maar 1 bui gehad deze dagen misschien is dat ons geluk geweest. 

We maken ons klaar voor vertrek. Pakken onze backpack en worden weer afgezet in Lahad Datu. Een avontuur wat in ons geheugen is gegrift en we dus ook nooit zullen vergeten. Wat een toffe trip was dit, op naar het volgende avontuur! 

Foto's

Blog foto
Blog foto
Eaglezmr2
Blog foto
Blog foto
Eaglezmr2
Blog foto
Blog foto
Eaglezmr2
Blog foto
Blog foto
Eaglezmr2