Maleisië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Maleisië image

1 maand backpacken in Maleisië: Duiken bij Mabul, Kapalai & Sipadan

Maleisië
Azië
Eaglezmr2

1 maand backpacken in Maleisië: Duiken bij Mabul, Kapalai & Sipadan

Mabul Island

De 3 vlieguren naar Tawau vanaf Kuala Lumpur zitten erop. We zijn de enigste 2 toeristen in ’t vliegtuig dus iedereen kijkt toch even op als je voorbij loopt. Zodra 't vliegtuig lager vliegt zie je gelijk hoe groen Borneo is ... prachtig! Maar ook heeft 't een keerzijde. Helaas zien we ook dat er veel oerwoud is gekapt, er staan nu allemaal palmboom plantages voor 't winnen van olie.

Als we in het stadje Semporna aankomen schrikken we allebei van de vieze straten, enorme stank en ik krijg een onbehaaglijk gevoel als ik hier rond loop. We hadden er al wel over gelezen. Gelukkig zijn we hier alleen maar om de boot naar Mabul Island te pakken. We komen na 50 minuten varen aan bij Scuba Junkie. Het eiland bestaat uit een paar duikscholen en een dorpje. Het contrast is groot, armoede en rijkdom. Wel werken er veel locals op de duikschool en verdienen ze wat extra geld als ze de locatie van een schildpadden nest doorgeven. De eieren worden dan verplaatst naar een veilige plek i.p.v. verkocht op de zwarte markt. Zodra de eieren uitkomen worden de baby schildpadjes uitgezet in de zee, wij waren een van de gelukkigen die dat mee mochten maken, super gaaf!


Het resort is fijn. Mooie houten huisjes, een fijn groot restaurant, lekkere lounge bar om met andere duikers 's avonds gezellig te kletsen met een lekker koud biertje. Het personeel is ook aardig en iedereen is in voor een praatje. Wandeling door 't dorp gemaakt en met een stel een drankje gedronken bij de “sunset bar” van Scuba Jeff. s ‘Ochtends op de jetty gaat 't er wat chaotischer aan toe, maar uiteindelijk hebben ze toch alles onder controle en weten ze alle gasten inclusief duikspullen op de juiste boot te krijgen.

De duiken zijn leuk. Het water is 28 graden en we genieten van al 't mooie leven onderwater. Het muck diving rond Mabul en Kapalai inclusief de nachtduik zijn wel 't hoogtepunt. Prachtige slakjes, octopusjes waaronder de blue ringed en decorator crabs zijn aan de orde van de dag. De gidsen doen erg hun best om al het moois te laten zien en we duiken in kleine groepjes, erg prettig voor de fotografen. Tussen de meeste duiken door varen we in een paar minuten terug naar Scuba Junkie voor een snack en wat te drinken. Ook zijn de overige maaltijden erg goed.


Ook zijn we een dag naar Sipadan geweest. Dit is één van de top de plekken om te duiken! Helaas was t zicht niet zo heel goed. We hebben wat whitetips gezien maar die lagen vrij lui op in 't zand.  Genoeg schildpadden en een grote groep Jacks. Voor ons ontbraken echter de  “wow” momenten, nu zijn we wel wat verwend qua duiken maar van “een van de beste duikenstekken ter wereld” hadden we na 4 duiken wat meer verwacht. Gelukkig maakten de andere riffen het goed met al het macro leven.

Na 6 heerlijke dagen is 't tijd weer verder te gaan. We gaan de jungle opzoeken.

Foto's

Blog foto
Blog foto
Eaglezmr2
Blog foto
Blog foto
Eaglezmr2
Blog foto
Blog foto
Eaglezmr2
Blog foto
Blog foto
Eaglezmr2
Blog foto
Blog foto
Eaglezmr2
Blog foto
Blog foto
Eaglezmr2