Bako NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Openen --- Nepenthes Pitcher plant

Bako NP,
Maleisië


Nepenthes is een geslacht van tropische bekerplanten die beker-vormige vallen ontwikkelen om kleine dieren te vangen, waarna deze worden verteerd.

Er zijn meer dan vijfentachtig soorten: alle Nepenthes-soorten zijn vaste planten. Het zijn typisch klimplanten die groeien in mistige, met mos bedekte wouden op tropische bergen of in lager gelegen bossen. Het voornaamste verspreidingsgebied is Indonesië en de regio daaromheen.

Afhankelijk van de soort worden de vangbekers wel 40 tot 50 centimeter groot. Per soort en zelfs binnen de soort verschillen vorm en afmeting sterk. De typische vorm is min of meer cilindervormig, de onderste helft heeft vaak een buikje, met een afgeronde bodem. Bij jonge bekers is de deksel op de val nog gesloten en zijn de verteringssappen steriel.

Na het openen blijft de deksel onbeweeglijk. Het is dus geen deur die open en dicht kan gaan. De deksel dient als paraplu om vollopen en overstromen van de beker tegen te gaan en als landingsplaats vol met nectar voor de prooidieren. In het onderste gedeelte van de beker zit een verteringszone, die dicht met klieren is bezet. De klieren scheiden verteringssappen af en nemen de opgeloste voedingsstoffen van de prooi op.