Ken je deze Maleisische paradijsjes al? image
Lkoedam

Ken je deze Maleisische paradijsjes al?

Laat je verleiden door de honderden paradijselijke eilandjes voor de kust van Maleisië. We zetten onze favoriete droomplekken in de schijnwerpers.

Uitwaaien op Gaya, een van de honderden kleinere eilanden van Maleisie. Foto: Louise ten Have
Uitwaaien op Gaya, een van de honderden kleinere eilanden van Maleisie. Foto: Louise ten Have (© Columbus Travel 2015)


Op kraambezoek in Lankayan



Als je tussen juni en september afreist naar Lankayan, een klein koraaleiland in een beschermd deel van de Suluzee bij Borneo, ben je getuige van een van de mooiste wonderen der natuur. Soep- en karetschildpadden komen aan land om hun eieren te leggen. Wanneer de kleintjes uit het ei kruipen, zullen ze op eigen kracht de weg naar zee moeten vinden, waarna slechts 1 procent uitgroeit tot volwassen schildpad. De meeste worden direct na het bereiken van de zee namelijk opgegeten door kleine rifhaaien, die dichtbij de kust rondzwemmen. Je kunt er overigens prima tussen snorkelen, want de haaien zullen jou niets doen. Het water rond Lankayan is sowieso een bijzondere plek om de onderwaterwereld te bewonderen. Doordat het binnen een beschermd gebied ligt, vind je hier een verbazingwekkende variëteit aan koraalriffen en zeedieren. Van maart tot mei worden hier bovendien veel walvishaaien gespot.



Uitwaaien op Gaya



Dat het toerisme op Gaya nog niet zo gepromoot wordt als op bijvoorbeeld Penang en Langkawi, heeft wellicht te maken met de zogenaamde waterdorpen aan de kust, waar gemeenschappen van illegale Filipijnse immigranten in paalwoningen wonen en bijdragen aan het hoge misdaadcijfer. Dit betekent echter niet dat het hele eiland − het grootste eiland dat deel uitmaakt van het nationale park Tunku Abdul Rahman − onveilig is. De Filipijnse immigranten bewonen slechts de oostkust en juist aan de andere kant van het eiland vind je het hoogtepunt van Gaya. Hier bevindt zich namelijk de vredige, vierhonderd meter lange witte zandstrook van Police Bay, waar je heerlijk kunt zwemmen in de azuurblauwe zee. De kust wordt hier omringd door tal van koraalriffen en dit maakt deze locatie een uitstekende (en ondergewaardeerde) snorkel- en duikplek.



In de yogahouding op Penang



Het eiland Penang, dat ook wel de ‘parel van het oosten’ wordt genoemd, kent een lange en roemruchte geschiedenis. Veel handelaren van over de hele wereld hebben hier voet aan wal gezet en zijn nooit meer weg gegaan. Veel kolonisten bezweken aan malaria. Zo ook kapitein Francis Light, die wordt beschouwd als de stichter van de hoofdstad George Town. Geschiedenis snuiven in dit Werelderfgoed is een aanrader, maar je komt bovenal naar het eiland om helemaal tot rust komen. Bijvoorbeeld bij CHI, aan de noordkust. Dit luxe kuuroord is omgeven door eeuwenoude bomen en een rustig strand. Ga hier vanuit het yogapaviljoen met het zonnetje in het gezicht, in de houding.



Meer reisinspiratie voor Maleisië:

Betaalbare alternatieven voor dure droombestemmingen

9 dagen reisinspiratie voor Maleisië

Zo trakteer je jezelf in Maleisië!



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)