9 dagen reisinspiratie voor Maleisië image
Lkoedam

9 dagen reisinspiratie voor Maleisië

Ongerept regenwoud met bijzondere wilde dieren, paradijselijke eilanden en imposante tempels. Maleisië heeft het allemaal. We hebben negen inspirerende vakantiedagen voor je in de planning staan!

Voor de kust bij Sabah liggen heerlijke eilanden om te ontdekken. Foto: Louise ten Have.
Voor de kust bij Sabah liggen heerlijke eilanden om te ontdekken. Foto: Louise ten Have. (© Columbus Travel 2015)


3 dagen romantisch eilandhoppen



Voor de kust van het plaatsje Semporna op Sabah liggen tientallen heerlijke eilanden: toefjes zandstrand met regenwoud en fenomenale koraalriffen. Sommige worden gebruikt als tijdelijke uitvalsbasis voor duikers, andere zijn bewoond. De locals wonen op huizen op palen boven het water. Huur een boot, verken het gebied en ontmoet de lokale vissers. Een bijzondere tijd voor een bezoek is april, wanneer de jaarlijkse Lepa Regatta plaatsvindt. Dit jaarlijkse festival eert de lepa, de traditionele houten zeilboot van de inheemse Bajau, en is reden voor een kleurrijk volksfeestje op het water.



1 dag grotten ontdekken



Zo’n vijftien kilometer ten noorden van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur word je begroet door een 43 meter hoog, met bladgoud bedekt standbeeld. Voor je torent de hindoegod Murugan, die voornamelijk door Tamils wordt geëerd in de achterliggende Batu Caves. In de kalkstenen grotten zijn tempels gebouwd. Om de grootste ruimte, de Tempel- of Kathedraalgrot, te bereiken maak je een grootse entree: de enige ingang voert over een trap met 272 treden. Het grottencomplex is op zijn imposantst tijdens het jaarlijkse Thaipusam-festival in januari of februari. Duizenden hindoes maken dan een pelgrimstocht naar de Batu Caves en tonen eerbied aan Murugan door zich te kastijden middels haken of andere piercings in hun lichaam. Kun je niet genoeg krijgen van grotten? In de Madai Caves in het oosten van Sabah wacht een spektakel van een geheel andere orde. Twee keer per jaar komen de inheemse Idahan samen om vogelnestjes, een delicatesse in Zuidoost-Azië, te ‘oogsten’. De mannen riskeren hun leven door de nestjes hoog uit de grotwand los te peuteren. Je kunt dit spektakel zelf meemaken door toestemming te vragen van de Idahan-oudsten in het nabijgelegen plaatsje Lahad Datu.



3 dagen bergen bestormen



Weinig plekken in Maleisië zijn zo verheffend als Mount Kinabalu in Sabah. Letterlijk: de berg priemt 4095 de hemel in en vormt daarmee een van de hoogste pieken van Zuidoost-Azië. Een beklimming is voor iedereen met een goede conditie prima te doen en kost drie dagen. Bijzonder om te zien is hoe het landschap geleidelijk verandert van jungle in een kale rotsvlakte. Een bijzondere tijd voor een trek is Kakakapan id Gayo Ngaran, een pelgrimstocht van de etnische Dusun naar de top van de berg. De Dusun zien de piek als heilige rustplaats voor de ziel van overleden voorouders voordat zij naar Libabou, het eeuwige vredeoord, vertrekken. Recentelijk hebben stamoudsten het alleenrecht gekregen om één dag in december Mount Kinabalu te beklimmen en hun cultuur te eren.



2 dagen wildlife spotten



Maleisië is het thuis van de tijger, Aziatische olifant, zwarte panter, zonnebeer, wilde buffel, orang-oetang en de neusaap. Voor al deze diersoorten geldt dat je een redelijke kans maakt ze in het wild te ontmoeten, met uitzondering van de tijger en de zonnebeer. Het relatief nieuwe park Tabin Wildlife Reserve in Sabah, dat grenst aan palmolieplantages, is het meest geschikt voor een speurtocht naar de Aziatische olifant en –nog zeldzamer – de Borneose nevelpanter en Sumatraanse neushoorn. Bonus: in het natuurgebied komen ook moddervulkanen voor.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)