Maleisië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

De tijger van Maleisië

Gepubliceerd: 05 sep 2012
0

Had ik het maar niet gedaan. Stom, want ik had het kunnen weten. Sommige dingen kun je immers beter geen tweede keer doen. Een klein stemmetje in mijn hoofd had me al gewaarschuwd. 'Hou het bij de eerste keer!' Want ergens in mijn hersenen lagen goede herinneringen opgeslagen. Mijn herinneringen waren zo fijn, dat ik besloot om nu, 22 jaar later, de tv film voor de tweede keer te gaan zien. Niet slim, zou later blijken.

Columbus Travel
Columbus Travel 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De tijger van Maleisië


De eerste keer was ik 12 jaar oud. Het was zaterdagavond en het hele gezin ging er voor zitten. Het bakje chips en de cola (alleen in het weekend!) waren al klaar gezet. In die tijd werden films nog niet elke tien minuten onderbroken door reclame. En om geen seconde te willen missen waren we op alles voorbereid. We gingen op de bank zitten en keken elkaar verwachtingsvol aan. Het was zo ver, het ging beginnen. Vorige week hadden we ook al zo gezeten en de week ervoor ook. Sandokan ging beginnen. De tijger van Maleisie zou weer op het tv scherm verschijnen. Mijn held, deze boomgrote Maleisier, deze piraat en strijder voor vrijheid en onafhankelijkheid van de brute Engelsen die zijn land in hun macht hadden. De vijfdelige tv-serie hield heel Nederland in zijn greep en ook wij smulden van zijn avonturen. Het intromuziekje begon en we aten het op, verzwolgen het en bleven erin. Vrouwen wilden hem, en mannen wilden hem zijn. Eens, zo dacht ik, ga ik naar het land van Sandokan. Dat prachtige Aziatische land, aan alle kanten omringd door een azuurblauwe zee, met palmbomeneilanden eromheen, prachtige witte stranden die je verblinden en een vruchtbaar groen binnenland met hoge bergen waarin je je kan verschuilen.

Kopje kleiner
Vijfentwintig jaar later sta ik dan eindelijk in het land van de tijger van Maleisie. Waarom hij de tijger heette, heb ik nooit echt begrepen. Mischien werd zijn kracht vergeleken met de bijna bovenmenselijke kracht die hij had, de kracht van een tijger, of mischien omdat een tijger bekend staat als een menseneter. Mischien maakte Sandokan wel deel uit van de zogenaamde headhunters, die tot op de dag van vandaag in Borneo, het oostelijke deel van Maleisie, actief schijnen te zijn. En dan heb ik het niet over de beroepsgroep die zoekt naar nieuw talent voor bedrijven, maar over de Iban. Voor hun was het onthoofden een belangrijke ritueel. De hoofden hielpen – na te zijn ontveld, gekookt en soms te zijn versierd – om eventuele geesten op een afstand te houden en om de moed van de gedoode persoon te erven.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Maleisië artikelen
Reisnieuws
10x de coolste rooftopbars van de wereld

08 jul 2017, Cocktails, mooie mensen en spectaculaire uitzichten. What’s not to like?! Rooftopbars schieten wereldwijd als paddenstoelen uit de grond. Wij selecteerden de indrukwekkendste.

0
Reisnieuws
10x de mooiste skylines én de geheimste uitkijkpunten

05 apr 2017, Je hebt van die skylines die uit duizenden te herkennen zijn, zoals deze tien. De Columbus-redactie en Reisreporters wijzen je op de allermooiste en minst drukke uitkijkpunten.

0
Reisnieuws
8x totaal onontdekte Aziatische bounty-eilanden

30 mrt 2017, De doorsnee massatoerist wordt intens gelukkig van een strandvakantie op een overbevolkt Thais eiland. Jij niet. Jij zoekt liever de rust op op één van deze totaal onbekende Oost-Aziatische paradijsjes.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.