North Male Atol

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

North Male Atol image

Malediven: meer dan 1000 paradijsjes

North Male Atol
Malediven
RoyanvanVelse

Malediven: meer dan 1000 paradijsjes

De Malediven klinken als een toverwoord. Wanneer je het leest of hoort doet het je meteen denken aan een tropisch koraaleilandje in de Indische Oceaan met een lichtblauwe lagune, parelwitte stranden en wuivende palmbomen. En dat maal 1200. Een voorstelling van het paradijs op aarde. En het ziet er inderdaad zo uit met een temperatuur van zowel water als lucht die varieert tussen de 27 en de 30 graden, het hele jaar door, dag en nacht. Zelfs de regen die voornamelijk valt in de tweede helft van het kalenderjaar biedt weinig verkoeling.

Tijdens mijn eerste keer op de Malediven, eind jaren ’80, had het paradijs net iets te lijden gehad. Een korte gewapende couppoging had voor onrust gezorgd en de regeringsgebouwen op het hoofdeiland Malé droegen de verse sporen van kogelinslagen. Buiten Malé zag je overigens niets van de opstand. Het eiland Bandos was toen nog een erg populaire vakantiebestemming, met stenen hutjes op het strand en brak water uit de kraan. Het eilandje lag niet ver van de luchthaven die gebouwd is op een koraalrif en was snel te bereiken per boot. Midden op het eiland bevond zich het restaurant van het resort en de dagen bestonden uit bakken in de zon terwijl ontelbare witte krabben steeds weer een onschuldige aanval uitvoerden. De rest van de tijd werd gevuld met langs het strand wandelen rond het kleine eiland en zwemmen of snorkelen in de ondiepe lagune of net daarbuiten.

De plaatselijk duikschool was echt de belangrijkste ontdekking voor mij. Met een duikfles en een ademautomaat kwam de kans om langdurig onder water te blijven. De pracht onder de oppervlakte van de oceaan was amper te beschrijven. Het bestond uit helder water, koralen, ontelbare gekleurde vissen en schildpadden die zich rustig lieten bekijken. Het verblijf op Bandos duurde slechts een week maar op het moment dat ik met de Boeing 747 van Singapore Airlines weer opsteeg had ik al heimwee.

Bandos is tegenwoordig minder geliefd als bestemming. Het ligt te veel onder de rook van Malé en de drukte met schepen en vliegtuigen maakt het minder bounty-achtig dan voorheen. De Malediven kennen echter 26 atollen met honderden eilandjes die wel aan de dromerige verwachtingen voldoen en vanaf de luchthaven kun je die per boot of, beter nog, per watervliegtuig bereiken. Bijna honderd van de eilanden zijn ingericht voor toeristen terwijl de bevolking op de andere eilanden leeft. Veel eilanden zijn zelfs geheel onbewoond.

Mijn laatste keer op de Malediven was een paar jaar na de vernietigende tsunami van 2004. Ik heb toen niet gekozen voor een eiland of een resort maar voor een cruise met 10 passagiers en 12 bemanningsleden op een wit jacht. Twee weken lang hebben we rondgevaren in het Noord Malé atoll, ver weg van de hele wereld. Geen bereik met de gsm, geen gehaast, geen sores… Vakantie met een hoofdletter. Tijdens zo’n cruise ontdek je het exotische eilandenrijk pas echt. Soms voeren we langs eilandjes, soms zagen we tijdenlang geen land en geen andere boten. Onze enige metgezellen waren dan scholen dolfijnen die telkens weer voor ons uit of met ons mee zwommen, tuimelden en andere kapriolen uithaalden. Soms legden we ergens aan, hetgeen ook wel weer fijn was omdat zelfs een luxe jacht op een gegeven moment erg klein wordt.

De eilanden bezoeken was leuk. Het leven daar verloopt gestaag. De huizen zijn opgetrokken uit brokken koraalrif. Door de riffen rondom de lagunes te slopen om onderkomens te bouwen verdwijnt beetje bij beetje de enige natuurlijke bescherming van de eilanden. De eilanden worden al jarenlang bedreigd door het stijgende waterniveau en dit bouwgedrag draagt er jammer genoeg aan bij. Gelukkig worden er tegenwoordig per schip bouwstenen aangevoerd om het afbreken van de riffen tegen te gaan en het voortbestaan van dit paradijs te verlengen.

Prachtiger nog was de exploratie van de oceaan. Ik maakte drie of vier duiken per dag waarbij in twee weken tijd meer dan vierhonderd haaien werden gespot. Grijze haaien, rifhaaien, hamerhaaien, voshaaien en zelfs walvishaaien. Deze laatste zijn zo’n acht meter lang maar absoluut ongevaarlijk. Met zo’n reusachtige vis mee zwemmen onder water was een onvergelijkbare ervaring. Maar minstens net zo bijzonder was de ontmoeting met de machtige reuzenmanta’s van wel vier meter doorsnede. Meerdere keren heb ik wel een uur onder water op de bodem gezeten terwijl ze vlak over me heen scheerden bij een poetsstation. Ze kwamen zo dichtbij dat ik hun buik kon aanraken. Op dat soort momenten vergeet je bijna te ademen. De Malediven vormen een perfecte bestemming voor zelfs de meest verwende duikers!

Zon, strand, zee, een vriendelijke en behulpzame bevolking, het echte vakantiegevoel: de Malediven hebben het. Een lawaaierige en overbevolkte hoofdstad: die hebben ze ook. Maar de nadelen van de moderne beschaving vergeet je zodra je vanuit het witte zand op je blote voeten de warme, blauwe en heldere lagune betreedt en je samensmelt met die betoverende en genereuze Indische Oceaan.

Foto's

3efe6.jpg
3efe6.jpg
RoyanvanVelse
d0119.jpg
d0119.jpg
RoyanvanVelse
2e61c.jpg
2e61c.jpg
RoyanvanVelse
8e425.jpg
8e425.jpg
RoyanvanVelse
9c743.jpg
9c743.jpg
RoyanvanVelse
47932.jpg
47932.jpg
RoyanvanVelse
5d4c4.jpg
5d4c4.jpg
RoyanvanVelse