Beiroet reisblogs

Marhaban

esthervanderham was er (tot 11 jan 2009) Gepost op 14 jan 093 reacties

Qatousha raketten onder overvolle limoen en sinasappelbomen.
Metershoge posters van Hassan Nasrallah en de heilige maagd Maria.
Gebouwen vol kogelgaten langs porsches, hummers en BMW’s.
Checkpoints met tanks en wodka-sevenup voor $8.
Valet-parking bij de Mc Donalds.

Sinds 1e kerstdag ben ik in Beirut bij Maissam en haar ouders in de wijk Verdun.
Het is een stad vol tegenstrijdigheden; erg boeiend.
Er lopen hier allerlei zaken door elkaar die niet bij elkaar lijken te passen en de stad lijkt heel Europees maar is tegelijkertijd alles behalve dat. Reclames zijn in het arabisch voor de armen, in het engels voor de upper-class.
De kerkklokken beieren door het gezang van de muezzin van de moskee er naast. Het hele land laat nog volop sporen van allerlei oorlogen zien terwijl er een gigantische verscheidenheid en hoeveelheid aan luxe auto’s rondrijdt. Er zijn grote demonstraties van Hizbullah en live speeches van Hassan Nasrallah op tv en down town shopt men bij Tod’s, Chanel of Yves Saint Laurent. Het verschil tussen arm en rijk is enorm en geloof en commercie zijn even aanwezig; advertenties van Mc Donalds staan naast posters voor de maand Ashura (voor shi’iten de maand van de rouw om de dood van Ali en Hussein te gedenken).

Het tweede wat opvalt maar wat eigenlijk niet verwonderlijk is is de verwevenheid van alle oorlogen met het dagelijks leven. Elke conversatie heeft wel een herinnering aan de burgeroorlog van 1982-1992 of de oorlog met Israel van 2006. Door de bombardementen op Gaza en de dagelijkse speeches van Hassan Nasrallah komen de herinneringen extra hevig terug.

En toch gaat iedere dag z’n gangetje; alsof het erbij hoort. Eerst kijken we naar het journal en de Israelische bommen en Palestijnse doden, daarna is er Dr. Zyvago en popcorn.

Maar nu moet ik stoppen want we gaan naar “Classic” een echte Libanese club met house, veel drank en je meest luxueze outfit…..nog geen 100km verderop vallen de bommen...

esthervanderham Positie 5831 (0 p.) Lid sinds 28-07-2008 Foto's en tips: 97 Blogs: 12 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Toeristisch
2 0
Gepost op 04 november
Egypte Cairo
Welcome to London!
0 0
Gepost op 04 november
Groot-Brittannië Londen
Kawkaban
0 0
Gepost op 04 november
Jemen Sanaa

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Wat is het een heerlijk land; ik was er van 23-12-2008 tot en met 04-01-2009 weer (op bezoek bij familie en vrienden) en vind het een heerlijk land om te zijn. Wellicht tegenstrijdig: maar vooral de veiligheid op straat bevalt me altijd zo goed. Je portemonnee wordt er niet gestolen uit je zak en je telefoon wordt niet gepikt vanaf een tafel op het terras.

Verder natuurlijk een prachtig land, jammer van alle politiek erin,om, over en doorheen. Hadden ze maar goede buren gehad, daar hadden ze meer aan gehad dan aan verre vrienden.

Ester, kom ook eens op www.libanonpraat.nl kijken?

jvanmoorsel

Door: jvanmoorsel • Geplaatst op

Hoi Esther,
Boeiende blog heb je geschreven! Helaas blijft het geweld in het Midden-Oosten aanhouden, zou het ooit helemaal goedkomen?!
Groetjes, Jim

janhermens

Door: janhermens • Geplaatst op

Hallo Esther, wat een enorme tegenstellingen in een land dat al zovele jaren bepaald wordt door de toestand in het Midden Oosten, verdrietig dat een volk lijdt onder een situatie die ze zelf niet gewild hebben, maar gecreëerd is door westerse landen. Dit alles zal een diepe indruk op jou maken, toch!?!
Groetjes, Jan en Christien

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.