Vlakte der Kruiken

'462852' door Donna '462852' door Donna

LaosVlakte der Kruiken

LaosVlakte der Kruiken

Kruiken in de mist

Donna

Het was erg mistig tijdens ons bezoek aan de Vlakte der Kruiken. Jammer, maar opeens een geluksmomentje! De zon breekt door en geeft door haar stralen door de mist een mystieke en spirituele sfeer aan deze bijzondere plek. Daar word je even stil van. Spinnenwebben met mistdruppels maken het compleet. De kruiken die verspreid liggen in dit gebied zijn ruim 2500 jaar oud en het is nooit duidelijk geworden waarvoor ze precies dienden. Het meest waarschijnlijk is dat ze gebruikt werden als urn voor overledenen. Hoe groter de urn hoe belangrijker de persoon.

'452223' door ronderegt '452223' door ronderegt

LaosVlakte der Kruiken

LaosVlakte der Kruiken

Kruiken

ronderegt

De Vlakte der Kruiken, in het Engels: Plain of Jars, is een vlakte in Laos die ligt op ongeveer 10 km ten zuidoosten van de stad Xhieng Khuang. Op het plateau liggen honderden gigantische kruiken verspreid over verschillende locaties en is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Laos, de herkomst is nog altijd een raadsel.

'516222' door travelbag '516222' door travelbag

LaosVlakte der Kruiken

LaosVlakte der Kruiken

Kruiken

travelbag

Op 10 km vanaf Xhieng Khuang liggen op een groot plateau honderden gigantische kruiken van een soort zandsteen. Ze variëren van 1 meter tot 3 meter grootte. Niemand weet eigenlijk waar ze voor gebruikt zijn. Er is al veel onderzoek naar gedaan. Een vermoeden is, dat ze gebruikt zijn voor het fermenteren van rijstwijn, maar of dat ook zo is, is nog steeds de vraag.

'452318' door ronderegt '452318' door ronderegt

LaosVlakte der Kruiken

LaosVlakte der Kruiken

Lepels maken

ronderegt

Armbanden, kralen, hangers in verschillende maten, naast de lepels welke allemaal zijn gemaakt van het aluminium van bommen uit de Vietnamoorlog, of liever uit de 'geheime oorlog' die de Amerikanen gerelateerd daaraan uitvoerden in Laos. Op de foto is de lepel productie in volle gang.

'452314' door ronderegt '452314' door ronderegt

LaosVlakte der Kruiken

LaosVlakte der Kruiken

Plofkip

ronderegt

Uit angst voor het oprukkende communisme lieten de Verenigde Staten negen jaar lang (van 1964 tot 1973) bijna onafgebroken meer dan twee miljoen ton geschut op Laos vallen, het maakt dit land het zwaarst gebombardeerde land ter wereld, het gevaar schuilt in de 30% niet ontplofte bommen De lokale bevolking zoekt heden met gevaar voor eigen leven in de grond naar het oude oorlogsmateriaal om het metaal door te verkopen of te hergebruiken, een bezigheid dat zomaar tot een plofkip kan leiden.

'461447' door ronderegt '461447' door ronderegt

LaosVlakte der Kruiken

LaosVlakte der Kruiken

Blijf tussen de witte

ronderegt

In Laos liggen nog heel veel UXO's (Engels voor niet geëxplodeerde objecten) de MAG (Mines Advisory Group) zorgt voor het opsporen en opruimen, veilige routes worden aangegeven door stenen met witte en rode zijden, zorg dat je zo langs de stenen loopt dat aan iedere zijde van je een wit vlak is te zien.

'1009421' door ThijsVDenBurg '1009421' door ThijsVDenBurg

LaosVlakte der Kruiken

LaosVlakte der Kruiken

De natuur neemt weer.

ThijsVDenBurg

De relaxte sfeer van Laos is niet te vergelijken met de toeristische drukte in Vietna, Thailand en Cambodja. Ook al wordt Laos net iets minder bezocht. De gemiddelde toerist gaat ook hier doorheen. Phonsavan is een plek die bekend staat als de vlakte der kruiken. Grote stenen kruiken die op verschillende plekken bijeen liggen. Het precieze doel weten ze nog niet honderd provent zeker. Maar dat er dingen in werden bewaard is zeker. Een bijzonder gezicht is het zeker. Toch slaan de meeste toeristen deze plek over waardoor het een stuk rustiger is dan in andere delen van Laos. Ook in de omgeving zijn nog enkele prachtige plekken te bewonderen. Zoals deze kleine pagodes die langzaam weer door de natuur worden opgeslokt. Vaak heb je deze bezienswaardigheden helemaal voor jezelf.