Vientiane

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vientiane image

Deel 10: Vientiane (2)

Vientiane
Laos
MarianneV

Deel 10: Vientiane (2)

Dag 11: Vientiane
We bezoeken meteen na het ontbijt de overdekte ochtendmarkt, deTalat Sao met kleurrijke stoffen, Laotiaanse souvenirs, elektronica en véél etenswaren. De temperatuur is dan nog aangenaam. En vooral heel, heel veel mensen; een mierenhoop, maar wel een relaxte mierenhoop.
Leuk!! We lopen de stad rond, mooi om te zien. Langs de weg wordt, zoals overal, eten gekookt en verkocht.
Vientiane is, zo begrijpen we, normaal gesproken een vriendelijke, slaperige stad, gelegen aan de oevers van de Mekong-rivier. Nu echter is het druk doordat hier de Seagames van zuidoost Azie plaatsvinden. Een elftal landen, waaronder Vietnam, Cambodja, Indonesië en Singapore gaan met elkaar op sportieve manier de strijd aan. Zoiets als bij ons de Europese kampioenschappen. De hele stad staat in het teken van de games; spelerteams worden begeleid door politiewagens met gillende sirenes, naar hun kampplaats gebracht. Dat kan het voetbalstadion zijn, maar ook een professionele jeu de boulesbaan of een boksring.
Omdat Vientane zo goed als afgesloten is geweest van de buitenwereld is het koloniale erfgoed grotendeels intact gebleven. De architectuur is een mengelmoes van oost en west; er staan zowel Franse koloniale villa’s en traditionele houten Laotiaanse huizen als modernere gebouwen. De verschillen zijn groot, soms bijna wrang!
Vientiane is de hoofdstad van Laos, maar het centrum, waar ook ons hotel staat, is klein en compact zodat alles makkelijk bereikbaar is. We doen dan ook veel lopend af, een keer nemen we een tuk tuk. Jammer de de tuk-tukker juist toen de weg kwijt raakte! De arme man was in paniek, met vier van die westerlingen achterin.
We moeten afscheid nemen van Laos. Associeerden we Laos, bij wijze van spreken, tot voor kort vooral met het potje citroengraskruiden van Conimex, nu heeft het land voor ons een gezicht gekregen. Rustige en vriendelijke mensen, een prachtige natuur, tempels, veel tempels met Boeddha’s en in oranje geklede jongens en mannen, de monniken. De ontroerende armoede. De Mekong. De markten en ontelbare stalletjes en vooral de overal aanwezige geuren van vuurtjes met hun kruidige etenswaren. Het overheerlijke eten!! Al die dingen apart zijn een reden om Laos te bezoeken, maar samen zijn ze reden om van Laos te houden. Wat gaat Cambodja ons brengen?

Foto's

b93ee.jpg
b93ee.jpg
MarianneV
b93ee.jpg
b93ee.jpg
MarianneV
98574.jpg
98574.jpg
MarianneV
6649a.jpg
6649a.jpg
MarianneV
b93ee.jpg
b93ee.jpg
MarianneV