Si Pan Don

'450404' door JaccoenLaurie '450404' door JaccoenLaurie

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Oorverdovende...water

JaccoenLaurie

Op een van onze dagen op Don Det in het zuiden van Laos hebben we twee fietsen gehuurd en zijn we naar het naburige eilandje Don Khone gefietst. Een bruggetje verbindt de eilanden. Op Don Khone kun je onder andere de prachtige en oorverdovende Li Phi watervallen bezoeken. Dit is een van de twee gigantische watervallen in de Mekong rivier. Bij de Li Phi watervallen stroomt het water via vele kleine gangetjes door de rotsen. Je zou hier goed een aantal waterraden kunnen plaatsen om duurzame energie op te wekken voor de mensen die bij de waterval wonen. Dat is een stuk mens- en natuurvriendelijker dan de dam die de overheid van Laos in de Mekong wil bouwen.

'509297' door wisseschout '509297' door wisseschout

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Bezoek eens één van..

wisseschout

Vlak voor de grens van Cambodja splitst de rivier de Mekong zich in ontelbare armen en zo zijn er verschillende eilandjes ontstaan. Op het eiland Si Phan Don is een mooie waterval te bezoeken. Tip. Laat je van eiland naar eiland varen, en overnacht daar ook. Genoeg slaapgelegenheid om op de bonnefooi te gaan.

'455595' door JaccoenLaurie '455595' door JaccoenLaurie

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Boom bij het water

JaccoenLaurie

Tegen het einde van de ochtend hadden we eindelijk een onfatsoenlijke, maar betaalbare, bungalow aan het water gevonden. We legden onze grote tassen weg en konden eindelijk het eiland gaan verkennen. Na een paar minuten lopen, waren we buiten het drukkere stuk en liepen we over een pad langs het water. Er stond een leuk fietskarretje met waterflessen bovenaan de trap die naar de rivier leidde. In de verte viel ons deze prachtige, gigantische boom op en toen we iets beter keken, zagen we het bootje met de lege flessen onderin. Interessant om te zien dat ze het eiland op deze manier van drinkwater voorzien.

'449242' door JaccoenLaurie '449242' door JaccoenLaurie

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Klein stroompje

JaccoenLaurie

Tussen de gigantische watervallen in het 4000 Islands gebied kun je ook van dit soort prachtige, kleine stroompjes vinden. Het water stroomt ook in de kleinere watervalletjes en stroompjes ontzettend snel tussen de rotsen die hier en daar mooi groen bedekt zijn naar beneden. Even experimenteren met een ND-filter en een wat langere sluitertijd, en dit prachtige contrast tussen scherp en onscherp komt naar voren. Heerlijke bezigheid! Bij een andere foto van dit gebied die we hebben geplaatst, staat uitgelegd over hoe de overheid een grote dam wil bouwen en hoe de lokale bevolking daardoor benadeeld zal worden. In plaats van een dam zouden er waterraderen gebouwd kunnen worden in de kleine watervallen of stroompjes. Dit kan misschien niet zo veel mensen van energie voorzien als een dam, maar op deze manier blijft vissen mogelijk en kan de lokale bevolking wel op duurzame energie teren.

'454259' door JaccoenLaurie '454259' door JaccoenLaurie

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Mighty Mekong

JaccoenLaurie

De 4000 Islands is echt een prachtig gebied in het zuiden van Laos. Een hele groep eilanden in de Mekong rivier die hier op sommige punten ruim 10 kilometer breed kan zijn. De eilandengroep, waarvan er drie het meest bezocht worden, is een geweldige plaats om lekker tot rust te komen. Ook is het gebied geroemd vanwege zijn prachtige zonsondergangen. Deze foto is genomen vlak voor de zonsondergang, vanaf een restaurant op het meest noordelijke puntje van het eiland Don Det.

'491558' door GvanRootselaar '491558' door GvanRootselaar

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Busrit van Pakse naar

GvanRootselaar

Dé manier om jezelf vanuit Pakse naar Si Phan Don te verplaatsen. Deze voormalige pick-up doet nu dienst als transportmiddel voor mensen en marktwaren. Voordat je plaats kunt nemen worden alle hoeken en gaten nog even voorzien van het nodige eten wat onderweg hier en daar afgeleverd wordt. Kunt u zich voorstellen dat wij hier uiteindelijk met 28 mensen in zaten?

'440313' door twalia '440313' door twalia

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Zonsondergang

twalia

Si Phan Don (vier duizend eilanden) is een archipel van eilandjes in de Mekong rivier. Hier kan je rustig genieten van het alledaagse leven van de eilandbewoners, op de fiets of in een boot. 's Avonds kleurt de lucht oranje en gaan de vissers op pad in hun longtail boten.

'487558' door chateau '487558' door chateau

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Don Det.

chateau

Don Det is een eiland in het moerasgebied in het uiterste zuiden van Laos tegen de grens met Cambodja aan. Letterlijk betekent Si Pan Don : 4000 eilanden. De brug op de foto is een verbindingsbrug tussen twee van de vele eilandjes. De omgeving leent zich uitstekend voor fietstochtjes.

'445697' door JaccoenLaurie '445697' door JaccoenLaurie

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Varen in het...avondl

JaccoenLaurie

Deze foto is genomen op Don Det, een echt backpacker eiland in Laos. We hebben ons niet zoveel aangetrokken van de andere backpackers en een geweldige paar dagen gehad. Ondanks de grote hoeveelheid backpackers is de omgeving van Don Det prachtig. In de avonden kun je lekker luierend genieten het leven op het eiland en prachtige uitzichten zoals deze. (even openen.)

'530790' door LKleemans '530790' door LKleemans

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

De 4000 eilanden van.

LKleemans

Si Phan Don, ofwel 4000 eilanden, is een verzameling bewoonde en onbewoonde eilandjes in de Mekong rivier. Deze eilandengroep ligt in het uiterste zuiden van Laos, tegen de grens van Cambodja. De grootste en bekendste eilanden zijn Don Khong, Don Det en Don Khon (Don betekent eiland). Deze foto is gemaakt op Don Det, een heerlijk eilandje waar wij tijdens onze backpack reis door Azië een aantal dagen gerelaxt hebben. Er zijn genoeg accommodaties en eetgelegenheden waardoor je prima op dit eilandje kan blijven. Wij waren er ook met het Oud en Nieuw feest. Diverse feestjes worden er op het eiland en aan het strand gehouden. Bij het feest waar wij eerst waren vloog een tipi in de brand.. Gelukkig waren er geen gewonden en kon het vuur snel geblust worden maar het feestje was toen wel klaar. Heel snel zijn we met zijn alle (het was al 10 voor 12..) naar het strand gelopen om daar het nieuwe jaar in te luiden!

'447009' door JaccoenLaurie '447009' door JaccoenLaurie

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Uitzicht in pastel

JaccoenLaurie

Terwijl we bijkomen van de vermoeiende middag - we waren gaan tuben op de Mekong en de stroming was zo sterk dat we op het verkeerde eiland landden en ons aan takken vast moesten houden om niet verder af te drijven - genieten we van de rust die de mooie pastel lucht over het water laat gaan. Gewoon even zitten en kijken. En genieten van het gevoel dat reizen in je los maakt.

'446623' door JaccoenLaurie '446623' door JaccoenLaurie

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Visvallen

JaccoenLaurie

In het zuiden van Laos vind je de 4000 Islands regio. Een groep van talloze eilandjes in de machtige Mekong rivier. Veel inwoners van dit gebied verdienen hun brood met het vangen van vis. Sommige vissers doen dat met visvallen zoals die op de foto. Deze is gebouwd in één van de smalle doorgangen van de Li Phi waterval(len). Op basis van de hoeveelheid water die de waterval passeert, is het één van de grootste watervallen ter wereld. Veel vissers riskeren dagelijks hun leven om vallen als deze op te bouwen. Ze worden vaak in zo’n smalle doorgang gebouwd omdat dit de plaatsen zijn waar de Mekong Catfish stroomopwaarts probeert te zwemmen om te reproduceren. Wanneer de vissen omhoog proberen te ‘springen’, vallen ze vaak terug in de visvallen. Helaas liggen er in deze alleen lege plastic flesjes.

'443034' door JaccoenLaurie '443034' door JaccoenLaurie

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Vissen bij de waterva

JaccoenLaurie

Deze twee vissers hebben hun plek gevonden bij de Somphamit waterval in het 4000 Islands gebied. Deze waterval is een van de grootste watervallen in Zuidoost-Azië (in hoeveelheid water). In dit gebied migreren veel vissen en daarom zijn hier veel vissers te zien. De twee vissers op de foto wisselen elkaar steeds af. Toen we bij deze plek aankwamen zat er pas een. Na een paar minuten zagen we de tweede over de rotsen naar zijn hutje klauteren. Na even bijkomen van de klim wisselden de twee en kon de eerste visser lekker uitrusten in het hutje.

'516164' door Thaisawille '516164' door Thaisawille

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Mekong Sunset

Thaisawille

Momenteel bevind ik mij op Don Khon, een eiland in de regio Si Phan Don of anders genoemd 4000 islands. Buiten Don Khon heb je het buureiland Don Det en een eindje verder Don Khong. Don Det is het meest toeristische daar gaan de meeste backpackers heen om te feesten. Don Khong en Don Khon zijn veel rustiger. Hier kan je lekker gaan fietsen naar de andere kant van het eiland waar je een bootje kan nemen en gaan zoeken naar zeldame Irrawaddy dolfijnen. Of gewoon vanuit je hangmat genieten van de supermooie zonsondergang boven de Mekong.

'456247' door koenenhe '456247' door koenenhe

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Traditionele...vervoe

koenenhe

In Laos, en zeker in Si Pan Don, ofwel de 4000 eilanden, wordt nog heel veel gebruik gemaakt van kano's. Zowel om je te verplaatsen als om ermee te vissen. Deze foto is gemaakt op Don Det.

'456251' door koenenhe '456251' door koenenhe

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Kinderplezier

koenenhe

Zoals overal in de wereld genieten de kinderen ook hier van het water. De Mekong met zijn vele zijrivieren en de vele neerslag in het regenseizoen maken een pretpark voor kinderen. Dit is een plaatje op Don Det, een van de 4000 eilanden in zuid-Laos in de Mekong.

'547391' door ronderegt '547391' door ronderegt

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Irrawaddy dolfijnen..

ronderegt

Waar vroeger een Franse haven was en boten over gingen op de trein, kun je nu op het Laotiaanse eiland Don Khon met een bootje de Mekong rivier op om Irrawaddy dolfijnen te spotten op de grens van Laos en Cambodja.

'548165' door Graaf '548165' door Graaf

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Mekong watervallen

Graaf

In zuid Laos, in de Mekong rivier, bevinden zich de grootste watervallen van Azië. Ze worden ook wel de Niagara van Azië genoemd.

'547167' door ronderegt '547167' door ronderegt

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Net uitwerpen

ronderegt

Deze visser gooide gisteravond (23 december 2016) net voor zonsondergang zijn visnet uit, zelf was ik op de Mekong rivier vanwege een 2 uur durende boottrip rond het eiland Don Det en Don Khon. Bootexcursies zijn op diverse plaatsen te boeken, kosten voor 2 personen 150.000 kip ofwel 17,60 euro.

'548245' door ronderegt '548245' door ronderegt

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Mmmm dat moet ik in d

ronderegt

Op het Laotiaanse eiland Don Khon kom je met de boot aan en direct voor je, zie je deze kraam met fruit, waar ze de lekkerste fruit shakes voor je maken.

'565306' door JMoerkens '565306' door JMoerkens

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Traditioneel Laotiaan

JMoerkens

In het uiterste zuiden van Laos, vind je Si Phan Don; vrij vertaald betekent dit '4.000 eilanden'. Wie bij deze exotisch aandoende naam direct aan wuivende palmen en hagelwitte stranden denkt komt bedrogen uit. Hiervoor moet je niet in Laos zijn. Wat je echter wél treft is een verzameling eilanden gelegen in de Mekong. Deze rivier splitst hier namelijk op in vele grote en kleine stromen en creëert daardoor vele eilandjes. Of het er ook daadwerkelijk 4.000 zijn...? ;-) Het meest ontwikkelde (al is dat begrip hier erg relatief) eiland is Don Det. Hier verblijven de meeste backpackers die wel van een drankje en een feestje houden. Wij kozen voor het rustigere eiland Don Khon. Fietsen door de rijstvelden, relaxen in een hangmat op de veranda met uitzicht op de rivier, heerlijk verse vis eten in één van de lokale restaurantjes, wandelen tussen de palmbomen, watervallen bekijken, een Beerlao (hét lokale biertje) drinken terwijl de zon ondergaat; zomaar een greep uit het leven van een reiziger op Don Khon. Een geweldig gebied om het authentieke Laotiaanse leven te ervaren, maar vooral om te relaxen. Toerisme staat hier in de kinderschoenen, maar daar zit nu nét de charme. Zeker niet overslaan wanneer je Laos bezoekt!

'547278' door ronderegt '547278' door ronderegt

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

Zonsondergang op de..

ronderegt

Terwijl de zon ondergaat in het zuiden van Laos nabij het eiland Don Det gaan de mensen met de boot naar huis iets een prachtige kleur als achtergrond (23-12-2016).

'548995' door HenkJanKlaver '548995' door HenkJanKlaver

LaosSi Pan Don

LaosSi Pan Don

De rijstplanters van.

HenkJanKlaver

Na een helse grensovergang van Cambodja naar Laos waren we aangekomen bij de '4000 eilanden', in het zuiden van Laos. Wij zaten op het eiland Don Det, en hoewel het hier tijdens het hoogseizoen een 'backpacker's paradise' is, was het nu in het laagseizoen heel rustig. We huurden een fietsje (verwacht hier niet teveel van!) en reden zo het eiland rond. We stuitten op deze rijst planters. Van de chaotische drukte in Cambodja, naar het tien keer zo rustige Laos... heerlijk! Overigens kan je met bruggen naar andere eilanden fietsen en zo prachtige watervallen aanschouwen. Ook een kayaktour is een optie, wat een mooie ervaring is op de Mekong tussen de eilanden. Met wat geluk spot je de unieke Irrawaddy-dolfijnen.