Laos reisblogs

25 daagse Rondreis Indo-China

jeukens was er (tot 10 apr 2008) Gepost op 18 jan 090 reacties

25 daagse Rondreis Indo-China
Van 17 maart t/m 10 april 2008.

Een aanrader!! Onze groep bestaande uit ervaren reizigers in alle werelddelen was vrijwel unaniem in de vaststelling: Dit was de mooiste reis die we hebben gemaakt !
De reis laat je kennis maken met het pure, vrijwel ongerepte Laos, een met het verleden worstelend Cambodja en een in zich in hoog tempo ontwikkelend Vietnam met een start en einde in het culturele Thailand.
Wij, Marja en Kees , Dick en Helma zien terug op een meer dan geslaagde Verre Oosten ervaring en maakten met plezier het volgende verslag.

Dag 1 en 2. Bangkok

Na een vlotte vlucht, het is toch altijd een hele zit, en de transfer naar ons hotel waar we de koffers in onze kamers droppen gaan we meteen door en maken kennis met Bangkok. We bezoeken de hoogste toren van Bangkok; het Bayoke Sky Hotel. De toren met een hoogte van 300 meter heeft een rond de toren draaiend plateau van waar je een geweldig uitzicht hebt over de hele stad. Na ons eerste oriëntaalse buffet in deze toren maken we een boottocht over de Chao Praya rivier door de verscheidene klongs. Het leven aan en in de rivier; de paalwoningen, de boten in alle soorten en maten, de vele schitterende tempels, een vluchtige blik op het Koninklijk Paleis; de eerste indrukken zijn fantastisch ! Echter, na ruim 30 uur op te zijn geweest was voor een aantal onder ons de rustige deining op de Chao Praya te machtig en dommelden zij al varend in tijdens deze afwisselende tocht.

's-Avonds vielen wij na een uitstekende maaltijd als een blok in slaap.

Dag 3. Transfer naar Chang Rai.

Vandaag een korte vlucht naar Chang Rai waar we in het schitterend Golden Pine Resort zijn gearriveerd. We logeren in cottages met een uitstekende badkamer in een sprookjesachtige omgeving. Er is een schitterend zwembad en het is jammer dat we hier maar een nacht verblijven. We genieten van een weldadige massage en alle vermoeidheid van twee vliegreizen wordt uit onze spieren gewreven. 's Avonds naar de avondmarkt maar natuurlijk eerst naar een goed restaurant en we kunnen het niet laten om daar naar Old Dutch te gaan; een restaurant waar naast oosterse spijzen ook gewoon boerenkool met worst en vele andere Nederlandse gerechten op de kaart staan. Nu al heimwee? Nee absoluut niet ! Maar het is wel grappig om een dergelijk menu voorgeschoteld te krijgen. Op de geanimeerde avondmarkt wordt een begin gemaakt met de eerste oriëntaalse aankopen…..Er zullen nog vele ,de koffers verzwarende, spullen bijkomen.

Dag 4. Overtocht naar Laos, boottocht over de Mekong en overnachting in Pak Beng.

Het Golden Pine Resort was prachtig en iedereen is weer uitgerust en goed gemutst. Na een busreis van twee uur verlaten we Thailand. We passeren de “Gate to Indochina”en steken in een snelle boot de Mekong over naar Bokeo en zetten voet aan wal in Laos.

Vele douanebeambtenaren, twee loketten, 9 stempels en een visum rijker gaan we verder in Laos. We zien al meteen dat we in een veel armer land zijn gearriveerd. Dat zien we aan de nog vervelozere gebouwen en de kleding van de eerste bevolking die we tegen komen. Na een eerste tocht in een Tuk Tuk schepen we in op een 40 meter lange rivierboot met heerlijke ligstoelen voor een twee daagse tocht van ruim
300 kilometer . Het landschap, dat varend over de Mekong rivier aan ons voorbij trekt is fascinerend! Sporadisch zien we kleine dorpjes in een overweldigend decor van ongerept oerwoud met hoge bomen en veel afwisselend groen. Opvallend is het ontbreken van vogels, die gedurende de hele reis in het panorama achterwege blijven.

We bezoeken een Hmong dorp waar we om de plaatselijke economie te steunen natuurlijk wat kopen. Opvallend is dat we zonder gestoord te worden het dorp kunnen bezoeken. Iedereen blijft met de eigen bezigheden aan de slag. De vaak in andere landen voorkomende hordes ansichtkaartverkopers blijken hier en tijdens ons hele verblijf in Laos niet te bestaan ! Of dit zo in de toekomst blijft? We arriveren in Pakbeng waar we verrast worden met de mededeling dat elektriciteit hier schaars is. Om 10.30 uur geen stroom meer, aardedonker!! Zorgen dat je op tijd op bed ligt, na een gezellig diner op een hoog boven de rivier gelegen terras van ons hotel met een geweldig uitzicht. Om 6 uur ‘s-morgens is er weer 2 uur stroom. 6 uur is ook meteen onze wake up klop op de deur.

Dag 5. Over de Mekong naar Luang Prabang

We varen verder. De stroomversnellingen nemen toe en sommige passages in de overigens vaak honderden meters brede Mekong zijn erg smal. De kapitein kent de rivier op zijn duimpje. Opvallend is dat hier ook grote delen van het oerwoud gekapt zijn. Hout is export artikel nummer 1. Ontbossing is het resultaat. Een gevaar voor de toekomst!. Op de langsglijdende oevers speelt het dagelijkse leven zich af. Vele vissers met traditionele netten, de was doende vrouwen, loslopende waterbuffels, goudzoekende gezinnen en kleine nederzettingen. We bezoeken een grot met duizenden Boeddha beelden van honderden jaren oud. Boeddha is ons blijkbaar niet erg gezind want

onderweg naar een tweede grot barst een noodweer los. Lekker nat dus. Na een bezoekje aan een dorp van laaglandbewoners waar een van onze reisgenoten de kinderen verrast met meegebrachte poppen varen we naar Luang Prabang waar we 3 nachten blijven . 's Avonds genieten we van een fantastisch, voor de lokale bevolking waarschijnlijk onbetaalbaar, diner van zeven gangen voor de prijs van 8,50 euro.

jeukens Positie 23410 (0 p.) Lid sinds 14-01-2009 Foto's en tips: 28 Blogs: 5 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Huisje aan de Chao Praya rivier
blogfoto nr. 2
Aan de overkant ligt Laos
blogfoto nr. 3
Onze verblijf voor de komende twee dagen.
blogfoto nr. 4
Dorpje aan de over van dde Mekong
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

25 daagse Rondreis Indo-China (slot)
4 0
Gepost op 18 januari
Vietnam Centraal Vietnam
25 daagse Rondreis Indo-China (deel 4)
2 0
Gepost op 18 januari
Cambodja Angkor en Siem Reap
25 daagse Rondreis Indo-China (deel 3)
4 1
Gepost op 18 januari
Laos

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.