Noord Laos reisblogs

Eerste kennismaking met Laos !!!

ciske was er (tot 14 jan 2006) Gepost op 03 dec 102 reacties

Eerst 'n stevig ontbijt dan stappen we op de bus naar Chiang Kong. Na 'n rit van 6 uur komen we aan in het slaperige grensplaatsje Chiang Kong. We verblijven hier nog een nachtje in het Sopaphan resort dat gerund wordt door een weduwe-vrouwtje en haar zus. Het is allemaal wat onderkomen maar ze zijn heel aardig. Alles is van teakhout en 's avonds boenen ze de vloeren door poetsdoeken onder hun schoenen te doen. We zitten daar met nog een Ned. stel die ong. dezelfde reis hebben gedaan als wij maar dan andersom. Ik ben van plan als we morgen 4 uur op die speedboot zitten om mijn korte broek aan te trekken en dan heerlijk van de zon te gaan genieten. Nou dat idee wordt door het andere stel al snel de grond ingeboord. Kleed je maar goed aan zeggen ze want het is stervens koud op die boot.
De volgende morgen na het ontbijt hebben we nog steeds onze paspoorten niet terug die we gisteren ingeleverd hebben. Zus zou wel even onze visums regelen. Zonder paspoort vertrekken we naar de veerboot die ons de Mekong overzet. Hans begint zich toch wel zorgen te maken want zonder paspooort komen we Laos niet in. Net voordat de veerboot vertrekt komt zus met onze paspoorten incl. visum , wat zijn ze toch behulpzaam.

Aan de andere kant van de Mekong gaan we door de douane en wisselen we travelerchecks t.w.v. $ 150,- om voor kipps want in heel Laos is nog maar één ATM en die ligt in Vientiane en dat duurt nog 2 weken voordat we daar komen. We lopen het dorpje in vanwaar we de speedboat zullen nemen naar Chiang Kok. Ik moet een paar keer slikken van wat ik hier zie. Dit is een héél andere wereld als in Thailand , hier heeft de tijd zeker 100 jaar stilgestaan. Hier is geen verharde weg alleen maar een stoffige zandweg en dat is dan ook nog de hoofdstraat van het dorp. Oude vervallen koloniale huizen , bijna geen auto's en véél armoedige kindertjes. Ik vraag me bij mezelf af of ik dit eigenlijk wel wil , zal het overal in Laos zo zijn ???
Aangekomen bij de speedboot krijgen we een helm en een zwemvest en stappen in de boot , ik denk nog " wat is het warm ". Maar dat duurt niet lang , de klep van de helm die ik eerst nog omhoog heb doe ik al snel omlaag want wat gaat dat hard. Met een noodgang scheuren we over de mistige Mekong. De hele tocht zal 4 uur duren en ik vind het behoorlijk eng want je kunt niet ver vooruit kijken. Na 1,5 á 2 uur stoppen we 'n kwartiertje op een zandbank om ons brood te nuttigen.
Na 3,5 uur op de speedboot te hebben gezeten waarvan de laatste 2 uur de uitzichten adembenemend waren meren we aan op een plaats waar wel wat bedrijvigheid heerst. Onze speedbootbestuurder zegt " walk to mainroad " dat is het enige wat hij in het engels kon zeggen volgens mij. Hij zet ons uit de boot en keert zich om en ja daar sta je dan met z'n tweetjes in de middle off nowhere. We klauteren met onze rugzakken de heuvel op en staan dan op een zandpad met allemaal rieten huisjes. Doorlopen zegt Hans want we moeten naar de hoofdweg. Maar waar we ook lopen geen hoofdweg te vinden. Weten wij veel dat de mainroad een zandpad is.
Als jij nou even bij de rugzakken blijft dan loop ik wel even in het dorpje vragen waar we moeten zijn zeg ik nog hoopvol , maar ja als er niemand engels praat ! ! ! Na 'n half uur stopt er opeens een pick-up truck en 'n jongen vraagt " Muang Sing "? Ja daar moeten wij naar toe. Och kijk onze boot was 'n half uur te vroeg dus de pick-up was precies op tijd.

Na een rit van 'n kleine 2 uurtjes over hobbelende zandwegen en door dorpjes bestaande uit rieten hutjes waar we kippen, varkens , honden , katten en kinderen moeten ontwijken komen we aan in Muang Sing. Ons " hotel " is niet wat je van een hotel verwacht maar ik weet niet meer wat ik moet verwachten. Piepklein kamertje met douche en wc maar als je gaat douchen gaat op de slaapkamer het licht uit , verbruikt iets teveel stroom zo'n boilertje . De volgende morgen wordt ik wakker onder de bulten [ eigen schuld ] de lakenzakken zitten nog in de rugzak.
We verkennen het dorpje wat zo authentiek is , niks supermarkt , ze vebouwen nog alles zelf. Restaurantjes en kroegjes hebben ze niet maar een boertje is zo slim geweest om z'n schuur om te toveren tot "restaurant ". Een groot laken over de ploeg en de trekker , 'n paar tafeltjes erin , moeder de vrouw achter de kookpot een paar biertjes erbij en je hebt een goedlopend restaurant voor de +/- 10 toeristen die het dorp telt. Voor $ 6, - hebben we met z'n tweetje s heerlijk geëten en 'n paar biertjes gedronken. 'S avonds op tijd naar bed want er is op straat geen straatverlichting en morgen gaan we verder naar Luang Namtha. Lekker in de lakenzak en morgen op tijd weer op.
Ik geloof dat ik Laos toch wel leuk ga vinden.

ciske Positie 116 (11783 p.) Lid sinds 17-09-2008 Foto's en tips: 919 Blogs: 37 Fans: 3

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Al schaatsend de vloer boenen.
blogfoto nr. 2
In de speedboot op een mistige Mekong.
blogfoto nr. 3
Aankomst in Chiang Kok.
blogfoto nr. 4
Ja daar sta je dan " waar moet ik heen "?
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Van Het bruisende Bangkok naar een lonely beach.
8 5
Gepost op 03 maart
Thailand Khao Sam Roi Yot
Heerlijk fietsen rond Chiang Mai.
7 4
Gepost op 23 februari
Thailand Chiang Mai
Het mooie Luang Prabang.
7 4
Gepost op 20 februari
Laos

Reacties bij deze blog

Fransvdg

Door: Fransvdg • Geplaatst op

Treffend beschreven Gert. Wij hadden meer pech bij onze snelle boottocht richting Luang Prabang. Een van de boten sloeg om: vier groepsgenoten te water en hun bagage ook: dag fototoestel, dag filmcamera, dag boeken.....alleen Braun haartrimmers konden wel tegen zo'n onvrijwillig bad.

gorke

Door: gorke • Geplaatst op

Leuk herkenbaar, gelukkig hadden wij de langzame boot. Kijk uit naar je volgende blog. Hoop dat ie een beetje snel komt want ik vertrek volgende week naar Myanmar!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.