Noord Laos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Laos image

trekking door...de modder

Noord Laos
Laos
Jeannette

trekking door...de modder

30-06-2009
Vandaag regent het weer pijpenstelen en wij hebben afgesproken met de kleinschalige reisorganisatie Fair Trek dat we 2 dagen gaan wandelen.
Het busje brengt ons naar het begin van de wandeling. We lopen eindeloos over smalle dijkjes door de natte rijst terrassen. Bij elke stap die ik zet ben ik bang dat ik in het water donder, zo glibberig is het. Ik heb gelukkig veel steun aan mijn Engelse wandelstok.
We steken wild stromende rivieren over en we worden natter en natter want de regen gaat maar door. Op den duur trek ik mijn wandelschoenen maar niet meer uit als we een rivier doorsteken want ze zijn toch al door en doornat. Na een uur of 4 komen we in een dorpje waar we lunchen onder een paalwoning op een soort plateau waar de bewoners allemaal nieuwsgierig komen kijken.
Onze jonge gids tovert uit zijn rugzak een complete maaltijd met rijst, groenten en vlees.
Er zitten 2 dames te weven op hetzelfde plateau en ze vragen met handen en voeten of ik interesse heb in een lap stof.
Nou dat heb ik wel, ik sleep n.l. uit elk land de laatste jaren stofjes mee waardoor mijn huis nu gesierd wordt door:
een Masai deken op bed, een kleurig Boliviaans dekentje voor de koude wintermaanden op de bank, en een Malinees, Indonesisch en Malagasie tafelkleed, een sarong uit Maleisië en een kleurig Vietnamese doek als kussen hoes.
Dus een mooie lap uit Laos past er nog prima bij. Ze vraagt of ik er misschien een rok van wil hebben en na mijn enthousiaste "ja" gaat ze met de uitgekozen lap het trappetje op naar haar woonkamer om een half uurtje later met een complete omslagrok terug te komen.
We vertrekken weer en we lopen door een prachtig gebied met hardwerkende mensen in de rijstterrassen. Het laatste stuk gaat over een soort weg van roodbruine klei waarna we aankomen in het kleine zeer afgelegen dorpje waar we naast het huis van de chief overnachten, zeer primitief, zonder stromend water en geen elektriciteit.
Ik mag 's avonds even een kijkje nemen in zijn huis. Hij heeft 13 kinderen, waarvan 10 aanwezig. Ze zitten met z'n allen rond een grote schaal rijst te eten. Er zij 2 "slaapkamers " gebouwd in de grote rieten hut. Er is een vuurtje op de grond en er hangen wel 10 diploma's van de chief aan de wand. Goed gedrag, zichtbaar middels de diploma's, bepaalt hier of je chief van een dorp mag zijn.
Vanuit ons buitenzitje, een houten bankje met tafeltje, kunnen we de dorpstafereeltjes nog even gadeslaan voor het donker wordt: een zeer verlegen buurmeisje staat wel een uur alleen maar naar ons te kijken en een moeder met zoontje dat ontluisd wordt zitten voor het hutje naast ons.
We leggen nog een kaartje met de gids en een buurjongen en we gaan met de kippen op stok.
Wordt vervolgd...

Foto's

a88ab.jpg
a88ab.jpg
Jeannette
ec052.jpg
ec052.jpg
Jeannette
eedef.jpg
eedef.jpg
Jeannette