Nam Ha NP

'457835' door ivonne '457835' door ivonne

LaosNam Ha NP

LaosNam Ha NP

Het is niet alleen...

ivonne

In de plaats Luang Namtha waren we om het Nam Ha park te bezoeken. De plaats zelf is rustig en niet heel spannend, maar in de buurt kun je zelf met de fiets op pad en het platteland bekijken. Zo zagen we naast de velden o.a. een waterval, katoenspinners, vrouwen met hout in zware manden op de rug en deze blinkende tempel; de Tat Luang Namtha.

'541464' door marcvankessel '541464' door marcvankessel

LaosNam Ha NP

LaosNam Ha NP

Puur

marcvankessel

Vanuit Luang Namtha kun je diverse trektochten maken naar hill tribes dorpjes in de omgeving. Maar het is ook mogelijk om met een vlot de Nam Tha rivier af te zakken en op deze manier verschillende tribes te bezoeken, zoals de Lantan, Yao, Akha en Hmong. En dat is veel leuker. Ik was er in 2012 en het kwam allemaal heel puur over. Op het moment dat je voet aan wal zet, komen ze niet naar je toe maar gaan gewoon door waar ze mee bezig waren. Er worden geen kleedjes uitgerold met armbanden en kettinkjes. Kortom, het normale dagelijkse leven gaat gewoon door, inclusief de wasbeurt aan de rivier.

'551857' door marcvankessel '551857' door marcvankessel

LaosNam Ha NP

LaosNam Ha NP

Balen !

marcvankessel

Vanaf Luang Namtha maken we met een gids een tocht per vlot over de Nam Tha rivier. Het is de bedoeling dat we een aantal hilltribe villages gaan bezoeken die aan de rivier liggen en niet via een weg te bereiken zijn. In de omgeving leven een aantal verschillende tribes, waaronder de Lantan, Akha en Hmong. We hebben er zin in. Na een uur varen komen we aan bij het eerste dorpje. Het is een Lantan dorp, bestaande uit zo'n 15 woningen op palen. Het is onze eerste hilltribe village deze vakantie en ik verwacht mijn SD kaartje vol te schieten. Maar als we aankomen zien we niemand aan de oevers van de rivier. Ach, ze zullen wel in en rondom de paalwoningen zijn, denken we nog. Maar ook daar is niemand. Vragend kijken we onze gids aan. Maar ook hij lijkt oprecht verbaasd. We wandelen nog even om en door het dorpje, maar er is echt toch helemaal niemand. Balen ! "Don't worry" verontschuldigt hij zich. "Let's go to the next village" Gelukkig zou het die dag helemaal goed komen. Mijn SD kaart vol geschoten met mooie portretten van mooie mensen. Op de foto zie je het Lantan dorp dat we als eerste aandeden en waar geen mens te bekennen was.

'1114510' door barga '1114510' door barga

LaosNam Ha NP

LaosNam Ha NP

Op de kleintjes passe

barga

Tijdens een trekking in het noorden van laos kom je regelmatig authentieke dorpjes tegen met lokale bewoners die graag op de foto gaan. Zeker de kinderen vinden het geweldig, zoals op zoveel plekken op de wereld. Dit spontane kind sjouwde met haar kleine zusje op de rug, maar ze ging er zeker niet gebukt onder. Hij was vrolijk en ging er graag even voor staan.

'1115487' door barga '1115487' door barga

LaosNam Ha NP

LaosNam Ha NP

Kat uit de boom kijke

barga

Vanuit Luang Namtha heb je een prima uitvalsbasis om het mooie noorden van Laos te bezoeken. Het is een bergachtig gebied met diverse rivieren en zowel een trekking als een boottocht naar de primitieve bergdorpjes is zeer de moeite waard. Niet overal wordt je even hartelijk ontvangen, zoals hier in dit dorpje waar we na uren lopen aankwamen. De jonge generatie op een erfje keek de kat uit de boom en vooral het jongetje keek wat argwanend of misschien zelfs wel een beetje bang naar ons. Zijn zusje legde geruststellend een arm om hem heen. Het varkentje had nergens last van en at gewoon lekker door. Het was overigens een fantastische trip en ook per boot was het een belevenis om de primitieve bergvolkeren te bezoeken, zoals bv. de black Hmong en de Akha die in dit gebied leven. Deze trip is wel al even geleden (2006), dus ik hoop dat het nog net zo authentiek is als toen.

'1113675' door barga '1113675' door barga

LaosNam Ha NP

LaosNam Ha NP

Waar is de tandarts?

barga

Tijdens een trekking door het Nam Ha National park in het noorden van Laos kwamen we door meerdere primitieve dorpjes, waar bewoners geen toegang hebben tot welke faciliteiten dan ook. Ze wonen afgelegen in een moeilijk toegankelijk gebied (dat overigens echt prachtig is en de moeite waard om er lopend en per boot enkele dagen doorheen te reizen). ook deze vrouw woonde in zo'n afgelegen dorp en het was duidelijk dat er geen tandarts was. Maar wat was ze blij en vriendelijk en daardoor prachtig.

'1112891' door barga '1112891' door barga

LaosNam Ha NP

LaosNam Ha NP

Mooi zijn in Vieng...

barga

In 2006 reisden we vanuit Chiang Rai in het noorden van Thailand via de grens bij Ban Houayxay naar het bergachtige noorden van Laos. De weg naar Nam Ha National Reserve is nog een dirt road en we rijden eindeloos over de slingerende weg door een overigens prachtig bergachtig landschap. Na een lange dag rijden komen we aan in het zeer authentieke dorpje Vieng Poukha waar we overnachten in een primitief onderkomen. 's Avonds is het er koud en vochtig en ook de volgende morgen beginnen we met mist. Voordat we verder rijden lopen we nog even naar de kleine lokale markt. De locals hebben ook last van de kou en de mist en lopen er wat oncomfortabel bij en het dorp ligt er mistroostig bij. Plotseling komt uit het niets dit prachtig geklede Akha meisje tevoorschijn, die ons met een peilende blik aankijkt. Toch weer een mooi moment. inmiddels schijnt er een goede weg te liggen en zal ook Vieng Poukha er anders uit zien.

'1117429' door barga '1117429' door barga

LaosNam Ha NP

LaosNam Ha NP

Akha hoofddeksel

barga

Oorspronkelijk leefden de Akha in Yunnan en Guangjao in China, maar inmiddels zijn ze massaal gemigreerd naar Birma, Vietnam, Thailand en laos. In het noorden van Laos kwamen wij ze regelmatig tegen. Ze dragen prachtige kleding, waarbij vooral de hoofddeksels enorm opvallen. Het is een soort helm van zilveren bolletjes, kralen, linten en soms ook veren. Daarover heen wordt een lange sjaal gedrapeerd. Deze uitvoering op de foto is nog relatief sober, soms zie je ze veel uitbundiger met nog heel veel accessoires. Desondanks toch heel bijzonder om in de hitte met dit soort zware hoofdtooien te lopen.

'1112458' door barga '1112458' door barga

LaosNam Ha NP

LaosNam Ha NP

Peuter aan de borst

barga

In Azië hebben we het al regelmatig gezien. Moeders die hun peuters nog steeds de borst geven, zelfs tot een jaar of 4. Veelal zie je het bij de arme bevolking in afgelegen gebieden, waarschijnlijk omdat ze te weinig geld of mogelijkheden hebben om hun kinderen op een andere manier voedzaam eten te gaven. Deze vrouw met haar peuter van ene jaar of 3 zagen wij in een Khmu-dorpje tijdens een trekking door het noorden van Laos in Nam Ha NP. Het is een prachtige streek met veel authentieke dorpjes, soms alleen per boot (of lopend) te bereiken.

'1114769' door barga '1114769' door barga

LaosNam Ha NP

LaosNam Ha NP

Dorpsleven in Vieng..

barga

Onderweg naar National park Nam Ha vanuit de grens met Thailand kom je door een authentiek stukje Laos, met kleine dorpjes waar de bevolking nog heel primitief leeft. In de buurt van onze overnachtingsplek Vieng Phoukha belanden we ook in zo'n dorpje. Prachtig dorpsleven, nieuwsgierige kinderen en ouderen die lekker met elkaar keuvelen. het zijn authentieke ervaringen, die je lang bij blijven. De omgeving is overigens fantastisch, je kunt er geweldig hiken of met ene boot de rivier afzakken. In deze regio wonen ook meerdere hill tribes.