Luang Prabang reisblogs

Gelukkig Laos Nieuwjaar!

jonneke was er(tot 13 apr 2009) Gepost op 13 apr 095 reacties

Omdat ik niet zo veel tijd meer over heb en de malaria pillen op beginnen te raken moet ik Laos toch vrij snel bereizen.
Daarom zit ik ondertussen ook al weer in Luang Prabang in het Noorden van Laos.
4 april (de dag dat we terug kwamen van onze motortrip) namen we vanuit Pakse een nachtbus naar Vientiane, de hoofdstad.
De bus was volgebouwd met stapelbedden zodat je 's nachts "lekker" kon slapen. "Veiligheid boven alles" kennen ze hier niet. Sowiso lijkt een bus met stapelbedden me al niet de allerveiligste manier van vervoer maar de chauffeur racete ook nog eens met iets van 200km per uur over de wegen, ondertussen hard toeterend en slingerend.
Om 06:30 (5 april) werden we in het centrum afgezet en moesten we opzoek naar een hotel. Toen we er eentje gevonden hadden gingen we maar een beetje rondlopen door de stad en kwamen we eracht dat Vientiane vrij saai en lelijk is. Het verbaasde ons ook hoeveel oude westerse mannen hier rondliepen met jonge Aziatische vrouwen (of meisjes). Echt een beetje treurig...
De dag daarna wilden we een traditionele Laos massage die Lenny ons had aangeraden. We hadden Hello Kitty fietsjes gehuurd die bijna uit elkaar vielen en na 20 minuten fietsen kwamen we aan in een soort van bos/jungle. Na een stukje doorgereden te hebben zagen we een schattig huisje op palen en een vrouw schreeuwde naar ons of we een massage wilde.
We moesten liggen op gekke bedjes en kregen de allerbeste massage ooit! Ondertussen hoorden we op de achtergrond jungle geluiden, echt gaaf.
Op 7 april werden Nina & Simone weer herenigd in Vientiane en ging ik in m'n eentje door naar Vang Vieng. De weg er naartoe was enorm spectaculair, met hele mooie bergen en een schitterende zonsondergang. Ik werd afgezet voor een hotel met superdeluxe bungalows. Het was helemaal niet duur en ik had wel zin om even te chillen dus heb tot de 12e daar gezeten omdat het er zo relaxed was.
Vang Vieng staat bij backpackers bekend als een feeststad en het zit er dan ook vol met party people. Overdag zie je niemand op straat (iedereen ligt in bed met een kater) en 's avonds gaat iedereen los. Zelf had ik eigenlijk totaal geen zin om te feesten dus lag overdag lekker in een cafeetje Friends te kijken (dat draaien ze daar in elk cafe!) en lag 's avonds steeds lekker vroeg ik bed. Heb ik Vang Vieng dus goed uit kunnen rusten.
Na een paar dagen niks doen vond ik het toch tijd worden voor wat actie dus ik besloot te gaan hiken. Ik had gevraagd om een niet al te moeilijke tocht omdat ik het uithoudingsvermogen van een platgereden visstick heb en de man waar ik het boekte vertelde mij dat de 'secret eden' totaal niet moeilijk was.
Dus de volgende dag stond ik braaf om half 10 te wachten tot een tuktuk me op zou komen halen. Om 10 uur kwam de gids me ophalen (ze zijn hier nou eenmaal altijd laat) en hij vertelde me dat ik de enige was die de tocht zou doen die dag. We kwamen aan bij de eerste berg waar nog een gids ons op stond te wachten. Ik was dus in m'n eentje met 2 gidsen, wat een luxe! We moesten de eerste berg op en dat was Zwaar met de hoofdletter Z. Het ging steil omhoog en Lamp (een van de gidsen) moest me continu vasthouden zodat ik niet naar beneden zou vallen. Na een half uurtje vroeg ik of dit toch echt wel een van de simpelere trekkingen was en de gidsen moesten allebei keihard lachen. Dit was blijkbaar de aller moeilijkste en daarom deed bijna niemand 'm. Na iets van anderhalf uur hadden we de top bereikt en moesten we naar beneden, dat ging een stuk makkelijker! Toen we beneden kwamen liepen we zo tussen alle bergen in en dat was echt schitterend! We liepen nog een paar kilometer verder naar een of ander hutje waar de gidsen de lunch gingen bereiden en waar ik kon gaan zwemmen in de rivier, dat was wel een lekkere afkoeling.
Na de lunch gingen we verder en Lamp vertelde me heel veel over de Laos cultuur wat erg interessant was. De andere gids (ben z'n naam vergeten) kon helaas nauwelijks Engels waardoor het wel heel lastig werd om met hem een gesprek aan te gaan.
We kwamen langs een uitgestorven bergdorpje en toen ik vroeg waarom er niemand meer woonde kreeg ik te horen dat dat kwam door de tijgers die daar in de bergen leven. Die kwamen 's nachts blijkbaar naar het dorp en hadden al een geit en een koe opgegeten. De dorpbewoners waren bang dat, zodra alle dieren op waren, de tijgers hun zouden aanvallen en daarom waren ze verhuisd naar een plek dichter bij de stad. Ik voelde me wel iets minder veilig toen ik wist dat er tijgers rondliepen, haha.
We kwamen ergens aan waar blijkbaar een lawine van stenen was geweest, er lagen allerlei rotsblokken opgestapeld, heel hoog. Ik dacht dat we verkeerd waren gelopen omdat het doodliep maar niets was minder waar. Met gevaar voor eigen leven moesten we de rotsen beklimmen. Veilig was het niet te noemen maar mooi was het wel! Wat een uitzicht! De tweede berg was gelukkig een stuk minder hoog en het was hier ook veel koeler dan op de eerste berg. Toen we de top hadden bereikt kwamen we aan bij een grot met hele grote stalagtieten en stalagmieten. We moesten alledrie een kaarsje aansteken om te kunnen zien want we hadden geen zaklampen mee. Ik ben wel vaker in grotten geweest in Frankrijk enzo, maar die zijn vaak heel toeristisch en daar moet je in met zaklampen enzo dus dit was wel eens even wat anders. Maar het was wel echt heel gaaf en mooi!
Toen we de grot uitkwamen moesten we nog ongeveer een halfuurtje lopen en op het laatst kwamen we ook nog door een superklein dorpje waar oude vrouwtjes handwerken zaten te maken die ze later konden verkopen op de markt. Dat was heel leuk om te zien. We zagen ook kleine kinderen die vis moesten vangen voor hun familie en heel veel loslopende dieren.
We kwamen aan bij een hutje waar we moesten wachten tot een tuktuk ons weer op kwam halen en ons terug zou brengen naar de stad.
Die avond was ik compleet uitgeput en was ik blij dat ik een lekker zacht bedje had in plaatst van de gebruikelijke planken waar je op slaapt.
Gisteren ging ik met een minibusje over een enorme slingerweg naar Luang Prabang. Na een uur of 6 kwam ik misselijk aan bij een busstation en toen ik bij zat te komen achterin een tuktuk en rustig m'n Lonely Planet zat door te kijken voor een slaapplek kreeg ik ineens een emmer water over me heen. Was even vergeten dat het hier Laos nieuwjaar was en dan gooien ze hier met water!! Ik schrok me kapot maar het was wel lekker verkoelend. Ondreweg nog een stuk of 12 emmers over me heen gekregen.
Toen ik werd afgezet in een straat vol met hotels kwam ik erachter dat alles hier associaal duur is door 'oud en nieuw'. Waar je normaal 5 euro betaald betaal je nu ineens 35 euro. Dat was niet echt een leuke verrassing en ik had ook echt geen zin om zo veel geld te betalen. Na heel lang gezocht te hebben kwam ik bij een hotel waar ze tentjes hadden opgezet onder een afdakje. Die kon je huren voor 30.000 kip per nacht. Dat is 3 euro, een koopje! Dus ik had een tentje geboekt want ik hou wel van camperen en ging vervolgens door de stad lopen waar ik nog meer water over me heen kreeg. Er was een nachtmarkt (die is hier geloof ik elke avond) met heeeel veel leuke dingen. Ik moest me echt inhouden om niet alles te kopen (hoewel ik er toch wel weer wat souvenirs bij heb, ik kon het niet laten haha).
Toen ik 's avonds weer terug ging naar het hotel vertelde de man waar ik m'n tent geboekt had doodleuk dat 'ie was vergeten dat ik er een had geboekt en dat ze nu volzaten. Daar was ik niet blij mee natuurlijk maar de man zei dat 'ie wel een tentje kon opzetten bij de receptie. Dus daar heb ik vannacht geslapen. In een tent bij de receptie! En ik heb nog lekker geslapen ook, haha. Werd alleen wel al om 6 uur wakker omdat de receptie dan open gaat maar dat mag de pret niet drukken.
Vandaag beetje rondgelopen door het centrum en ga zo denk ik een mahout cursus boeken. Dan leer je hoe je olifanten moet trainen en besturen in 2 dagen, dat lijkt me echt super gaaf!
Weet verder nog niet echt wat ik wil gaan doen de laatste dagen in Laos maar ik kan iniedergeval nog maar tot zondag blijven want dan zijn de malaria pillen op...

xx!

jonneke Positie 31736 (0 p.) Lid sinds 25-09-2008 Foto's en tips: 162 Blogs: 57 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

weer terug thuis
4 2
Gepost op 29 mei
Nederland Zeeland
Nog maar 1 nachtje slapen!!
0 8
Gepost op 21 mei
Australië Sydney
Vaarwel Melbourne!
0 6
Gepost op 18 mei
Australië Melbourne

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Lieve Jonneke, wat heb je toch geweldig veel ondernomen , allemaal dingen die ik van ze lang zal ze leven nooit zou hebben gedurfd! Leuk om het te lezen maar bijna niet te geloven dat je dat allemaal hebt gedaan.Nu zorgen dat je straks gezond en wel weer thuis komt. Heel veel groeten , ook van Jac

Door: • Geplaatst op

Ha olifantenmensje,
Zo, ik ben weer bij, heb net je laatste twee blogs gelezen. Het leest echt lekker weg jouw verhalen.
Jon, wat gaaf van die olifanten! Dat lijkt me nou echt helemaal geweldig. Zoiets zouden ze hier in Bergen ook moeten hebben, maar ja....onze straten zijn wat te smal. In elk geval weer iets wat je nooit zult vergeten, zoals ook trouwens al die andere dingen die je nou weer schreef. Ben je nu alleen en valt dat niet tegen? Ik had begrepen dat je Simone en/of Nina nog weer zou treffen ergens?
Geniet maar weer verder! Veel liefs van Evelien en Geert.

Door: • Geplaatst op

Ik ben vet trots op je dat je de allerzwaarste tocht hebt gedaan. Ookal was het in eerste instantie niet de bedoeling ;) wel vetgrappig dat je zo'n 12 emmers water over je heen hebt gehad. Ik zag het ook echt voor me hehe.. leuk leuk. veel plezier bij de olifanten: klinkt echt goed! olifanten lijken me zo lief echt van die reuze knuffels (ookal lijken ze me dan weer niet zo zacht) geen rolo's van ze weghouden he ;)

xx!

Door: • Geplaatst op

Ha meisje,
ach ja, een nat snorloos nieuwjaar vieren doe je tenslotte ook niet geregeld dus geniet er maar van.
Ga de komende dagen maar heerlijk olifanten dresseren !! Ben heel benieuwd naar de verhalen en natuurlijk naar alle foto's. Toch jammer dat je nog steeds geen foto's op de site kunt plaatsen want dan zouden we gelijk mee kunnen genieten. Nu wachten we dus maar weer op een cdtje. (Volgens papa het natte cdtje afdrogen en dan is tie nog goed !! )
Heel veel paasgroetjes en paasknuffen van je moesje

Door: • Geplaatst op

Oke... met water gooien is dan wel weer een stuk veiliger dan vuurwerk afsteken! Maarja bij ons is het natuurlijk altijd weer harstikke koud bij oud&nieuw..
Veel plezier met je olifanten! (Is dat geen goedkope manier van reizen trouwens: op een olifant?)
XX Jopke

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.