Luang Prabang reisblogs

op volle snelheid, een gat in de boot en een schroef weg!!

A.Verleg was er (tot 25 jul 2003) Gepost op 25 apr 105 reacties

We hadden al heel wat verschillende verhalen over dit traject gehoord, maar we wilden het toch maar proberen. Het avontuur begon ver in het noorden van Loas, net over de grens met Thailand. De bedoeling was een groot deel van de Mekong met de fastboat naar Luang Prabang af te leggen.
Eerst met het pontje de Mekong over, dan de Laotiaanse grensovergang passeren en daarna met z'n alle naar het post/wisselkantoor om een hele pak kippen te halen.
Een voor een vertrokken de snelle boten richting het zuiden. Wij bleven achter met nog 4 zwaargewichten, tenminste voor Laotiaanse begrippen. Allemaal, 6 zware Europeanen, plus bagage in zo'n smal bootje, dat moest fout gaan, hier kregen we garantie op. We kwamen dus niet op snelheid en dus terug dobberen maar.
Wachten, wachten en nog eens wachten, op de bestelde nieuwe boot. Na een paar uur was er een nieuwe boot, tenminste een nieuwe chauffeur. De opmerking die later de hele vakantie ging beheersen was "same, same, but different". Het was duidelijk dezelfde boot.
Met vee wringen pasten wij, de bagage en de chauffeur er in. Ik weeg rond de 100kg, maar kreeg een zwemvest van iemand van 50kg, een zeer veilig gevoel gaf dat. En weg waren we, met oorverdovend lawaai en bangmakende snelheid. Laverend tussen de draaikolken en de boomstammen verliep de reis snel.
Ondertussen had ik van natte propjes papier oordoppen gemaakt, om niet echt mijn trommelvliezen te verliezen. Vlak voor een dorp ging de snelheid er uit en zei de chauffeur dat we hier bleven overnachten. Maar pruttelde iedereen, we gaan toch direct naar Luang Prabang. Nee, nee, nee zei de chauffeur weer, dat gaat niet, we hebben een gat in de bodem.
Het dorp was Pak Beng en achteraf een heerlijke ervaring.
We sliepen in een kist, het bed, in een iets grotere kist, de slaapkamer, in een hele grote kist, het hostel. Beneden, onder aan een steile trap was de mandibak, heerlijk na die boottocht. Na een fantastisch lekker biertje en heerlijk eten gingen we de kist in. Om 10 uur ging de stroom er af en dus stopte de ventilator en was het aarde donker. De kist werd een sauna. En na die biertjes moest ik 's nachts naar de toilet, een zeer hachelijk avontuur, over de gladde steile ladder.
Vroeg in de morgen, ontbijt aan een tafeltje op straat, met stokbrood en "le vache qui rit" kaas, wel een beetje vreemd, daar in Loas, alhoewel in een ex-Franse kolonie.
De chauffeur was op tijd, het gat gemaakt dus, en route, met dezelfde snelheid en lawaai en nieuwe verse papieren oorproppen. Handig manoeuvreerde hij weer tussen alle stukken hout door. Tot, ja het kon haast niet uitblijven, het noodlot weer toesloeg," same, same, but different. Opeens een hels lawaai, geen snelheid meer en geen schroef meer. Vervaarlijk dobberend kwamen we aan de kant. Doet de chauffeur een kistje open, liggen daar een stuk of 5 schroeven in. Hij was dus duidelijk voorbereid, niets nieuws, het kwam dus vaker voor.
Even later scheurden we langs de Pak-Ouh caves en was Luang Prabang in zicht en was dit helse avontuur bijna over en mijn oren waren nog heel, maar wel toeterend.
Ik heb een paar dagen de tijd gehad om mijn oren tot rust te laten komen.
Same, same, but different.

A.Verleg Positie 151 (6809 p.) Lid sinds 28-11-2007 Foto's en tips: 4736 Blogs: 24 Fans: 10

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
beelden in de Pak-Ouh caves aan de Mekong.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Gapen naar de sterren
4 13
Gepost op 14 februari
Chili El Norte Chico
gezellig en zeer smerig
1 8
Gepost op 11 februari
Tibet Samye
akelig bezoek
0 3
Gepost op 01 februari
Namibië Centraal Namibie

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

ik heb een vraag hoe snel ging de boot van culumbus

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Haha, van de en verbazing in de anderen. Houdt je tenminste mooie anekdotes aan over. Leuk beschreven.

riknikele

Door: riknikele • Geplaatst op

ik ga toch maar een slowboat nemen denk ik! ;-)

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Tja, reizen is afzien soms, maar dan heb je wel een mooi verhaal! Prima geschreven en goed reisverhaal.

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

haha erg leuk verhaal, heb in Laos wel verhalen gehoord dat die snelle boten levensgevaarlijk zijn...

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.