Luang Prabang

'515328' door Thaisawille '515328' door Thaisawille

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Kuang Si Waterfalls

Thaisawille

Momenteel bevind ik mij in Luang Prabang op mijn rondreis door Azië. Ik had al veel mooie dingen gehoord over de watervallen van Kuang Si dus ik besloot ze toch een bezoekje te geven. Als je een tuktuk deelt komt het je dan ook goedkoper uit en je blijft er zo lang je maar wil. Het is er vrij toeristisch maar ik ben gegaan vanaf 14.30 tot 17.30 met zonsondergang het is een beetje minder druk maar het is groot genoeg en prachtig. Als je in Luang Prabang bent is het echt een must!

'554058' door marcvankessel '554058' door marcvankessel

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Relaxen aan de Mekong

marcvankessel

Het is goed vertoeven aan de Khem Khong boulevard van Luang Prabang. Aan straat zijn diverse leuke restaurantjes met terrassen met uitzicht over de Mekong. Ze serveren de heerlijkste authentieke Laotaanse gerechten, maar ook voor een drankje alleen kan je er terecht. En zeg nou zelf. Wie wil hier niet de zon onder zien gaan?

'500374' door RobHoekstra '500374' door RobHoekstra

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Mekhong sunset

RobHoekstra

Ik herinner me de zweterige klim naar de tempel van waar we dit uitzicht genoten. De naam van de tempel ben ik vergeten maar het was ergens in Luang Prabang. Vanaf hier hadden we een mooi uitzicht op de zon die langzaam achter de bergen boven de Mekhong rivier zakte.

'456871' door konne000 '456871' door konne000

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Wat Ho Pha Bang

konne000

Op het terrein van het Nationaal Museumcomplex staat ook deze schitterende tempel, de Wat Ho Pha Bang. Het gehele complex werd gebouwd voor koning Sisavong Vong (1904-1959). Na de afschaffing van de monarchie in 1975 bouwden de communisten het Paleis om tot Nationaal Museum. Prachtig zijn de naga's (slangen) op elke hoekpunt van het dak en de leuningen zijn ook slangen, eindigend in de 7-hoofdige kop!

'513864' door primavera31 '513864' door primavera31

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Kuang Si watervallen

primavera31

Het bezoeken van de Kuang Si watervallen tijdens onze Laos vakantie(oktober 2015) was echt 1 van de hoogtepunten. In oktober komt er ook nog genoeg water naar beneden waardoor de waterval mooi vol en breed is met vallend water. We hebben vanuit Luang Prabang een motorbike/scooter gehuurd en in een rustig sightseeing vaartje de 30km gereden om deze waterval te bereiken. Een absolute aanrader. Tip: je kunt bij de waterval zowel links als rechts het pad omhoog om naar de top te gaan. Advies is om links omhoog te gaan en rechts omlaag. Het rechterpad is veel zwaarder omhoog.

'31477' door biancavanderwerf '31477' door biancavanderwerf

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Afternoon delight

biancavanderwerf

Deze meneer kwam per ongeluk door mijn landschapje lopen......... Ik was er erg blij en hij verontschuldigde zich ook nog toen hij zag dat ik stond te fotograferen :-)

'553147' door konne000 '553147' door konne000

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Toneel voorstelling

konne000

In Luang Prabang hebben we een toneelvoorstelling in het Nationaal Theater bijgewoond. Erg druk was het niet, maar wel erg vermakelijk. Ondanks het feit dat er bijna niet van begrepen en nog minder verstonden, was het hartstikke leuk! Hier de dames van het gezelschap!

'457613' door koenenhe '457613' door koenenhe

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Bedelmonniken in de..

koenenhe

Elke ochtend leggen de monniken in Luang Prabang dezelfde route af om eten voor die dag op te halen bij de gelovigen. Om zes uur zitten die klaar op een matje, rug tegen de huizen, om de monniken een voor een wat uit de gekochte voorraad te geven. Dit schijnt in meer plaatsen voor te komen, maar in Luang Prabang is het een dagelijkse traditie. Het Boeddhisme zit vol aalmoezerij, in tempels kom je enorm veel donatie-kasten tegen.

'437231' door RianneSchenk '437231' door RianneSchenk

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Kang Si Waterfalls

RianneSchenk

Na 32 km fietsen door de bergen in brandende hitte van Luang Prabang naar Kang Si Waterfalls werden onze inspanningen ruimschoots beloond. Wat een paradijsje! Wat een kleurenpracht! Natuurlijk er in jumpen voor de nodige afkoeling. Helaas daarna ook weer 32 km terug. Lang leve de Lao massage...

'198280' door petervanderwaal '198280' door petervanderwaal

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Ochtendritueel

petervanderwaal

Ieder ochtend rond 05.30 gaan de monniken in Luang op pad om voedsel in ontvangst te nemen van de bevolking. Een ritueel dat echter door het feit dat Luang Prabang als Unesco werelderfgoed is gewatermerkt voor de monniken minder giften oplevert. Dit omdat de plaatselijke bevolking het te druk heeft met de toeristen zeggen ze zelf. Een monnik vertelde mij dit een dag ervoor. Desalniettemin ....het blijft mooi en geef zelf ook wat !

'171025' door pensionado '171025' door pensionado

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Zwijgend

pensionado

In Luang Prabang trekken elke morgen even na 6 uur de monniken in een lange rij blootvoets en zwijgend met hun bedelnap door de straten. Het is een buitengewoon indrukwekkend ritueel. De monniken zijn voor hun voedsel grotendeels op de gaven van gelovigen aangewezen. De schitterende plaats telt vele kloosters waar jonge monniken onderwijs genieten.

'145619' door biancavanderwerf '145619' door biancavanderwerf

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Japanese zen monk

biancavanderwerf

Deze Japanse monnik zat met een paar anderen al om 05.20 in de morgen sereen te wachten op de stoet Lao monniken die elke ochtend om 06.00 uur hun aalmoes komen halen. Ondanks de toeristische drukte omtrent dit fenomeen leek hij zich aan niets te storen......

'156632' door pensionado '156632' door pensionado

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Jonge monniken

pensionado

Elke boeddhistische man moet een tijd in een klooster als monnik doorbrengen. Soms gebeurt dat al op heel jeugdige leeftijd. In Luang Prabang staan meerdere kloosters waar je het leven van de monniken kunt bekijken. Heel beroemd is de dagelijkse aalmoezenronde.

'446830' door janinesreizen '446830' door janinesreizen

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Gammele brug in Laos

janinesreizen

Bij de Tad Sae waterval in Laos aangekomen schrokken we ons een hoedje van de grote groepen Chinese toeristen die de verschillende baden van de waterval gebruikten als zwembad...We besloten ons een weg te banen door de groene jungle rondom de waterval, om zo de grote groep toeristen achter ons te laten en naar een rustiger deel van de waterval te klimmen.. Onze gympies gleden voortdurend weg in de glibberende modder, waarna we besloten deze in een boom te hangen en later weer op te halen, evenals de rest van onze tas. Met één waterbestendige camera op zak was het mogelijk al zwemmend, klimmend en klauterend een steeds hoger gedeelte van de waterval te bereiken. Bruggetjes zoals op de foto kwamen we alleen in het begin nog tegen, daarna moesten we zwemmen om naar de overkant te komen. De bomen waren prachtig groen, het water mooi blauw en ijskoud..onderweg zijn we uiteraard niemand tegen gekomen, heerlijk rustig.. Na uren sjouwen zijn we springend en zwemmend teruggegaan naar de voet van de waterval...waar op dat moment alle Chinezen uiteraard al lang verdwenen waren... Mooi avontuur!

'463213' door jamievanommering '463213' door jamievanommering

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Vanuit het raam

jamievanommering

In het prachtige Luang Prabang kom je overal monniken tegen in oranje gewaden. Deze (leerling) monnik poseert voor mij vanuit het vervallen raampje van zijn klooster. Grappig detail is dat er boven het raampje "Love you" staat :-) wie o wie heeft die boodschap op dit klooster geschreven?

'170528' door Dapau '170528' door Dapau

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Ladyboys

Dapau

Tijdens het Bun Nam (Boat Racing) Festival komen er honderden Laotianen uit omliggende dorpen naar Luang Prabang. Vele van hen hebben zelden blanken gezien en je bent dan ook snel het middelpunt van de belangstelling. Totdat er opeens een aantal zgn ladyboys verschijnen, want dat is voor de plattelands-Laotiaan toch nog net iets interessanter! Zeker als ze in traditionele kleding gestoken zijn... En dat terwijl je er in buurland Thailand bijkant over struikelt.

'274505' door Bowral '274505' door Bowral

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Oranje

Bowral

Elke ochtend vroeg gaan de monniken van Luang Prabang de straat op voor hun bedelronde. Een indrukwekkend schouwspel. In de hoofdstraten zie je overigens meer toeristen dan monniken … Wandel het centrum uit en de straten zijn zo goed als leeg

'431937' door konne000 '431937' door konne000

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Bedelronde der...monn

konne000

Het is 05.15 uur. De stad wordt gewekt met geluiden van dikke trommels en bellen. De monniken moeten opstaan, zich klaarmaken voor de dagelijkse bedelronde. 06.00 uur, in lange rijen lopen de monniken, getooid met hangtassen met daarin een zilverkleurige pot, langs de vele mensen, hoofdzakelijk uit de stad zelve, langs de rijen. Bij ieder krijgen ze wat. Soms sticky rice ( een prop plakrijst), snoepjes, koekjes e.d. Een heel bijzonder gebeuren om mee te maken! Bij het geven mogen de personen de monniken eigenlijk uit respect niet aankijken!

'101570' door biancavanderwerf '101570' door biancavanderwerf

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Lao boy

biancavanderwerf

Dit jongetje zat zo stilletjes te niksen op het troittoir, helemaal in balans ;-)

'500443' door jamievanommering '500443' door jamievanommering

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Aalmoes

jamievanommering

In de prachtige Laotiaanse stad Luang Prabang kun je voor zonsopkomst een bijzonder ritueel bijwonen dat zich hier elke ochtend voordoet; de bedelronde van de monniken. Gelovigen Laotianen schenken op hun knieën rijst en fruit aan de monniken. Overal in de stad zie je slierten monniken, gekleed in oranje gewaden, voorbij lopen om aalmoezen te verzamelen. Een prachtig beeld, maar wees wel bescheiden met het maken van foto's, want het is geen toeristische attractie!

'554139' door ciske '554139' door ciske

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Kuang Si waterval.

ciske

Even buiten Luang Prabang vind je de Kuang Si waterval , die bestaat uit verschillende trappen. Je kunt er ook in zwemmen en het is zeker een plek om naar toe te gaan.

'519015' door Thaisawille '519015' door Thaisawille

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Kuang Si Falls

Thaisawille

Ondanks dat deze watervallen veel toeristen aantrekken, vond ik deze toch al de mooiste die ik heb gezien op mijn reis door Zuidoost Azië. Neem niet direct de eerste beste Tuktuk. Neem je tijd en bied af tot een redelijke prijs! Na het bezichtigen van de grootste waterval kan je een pad nemen die je brengt tot aan de bovenkant van de watervallen. Het is wel even klimmen want het begin is tamelijk stijl. Eenmaal boven loop je op bamboe bruggetjes over het turkoois gekleurd water en heb je een prachtig uitzicht van bovenaan! Zeker eens de moeite waard.

'447088' door Hartog '447088' door Hartog

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Monnik in venster 2

Hartog

In een van de 32 tempels die Luang Prabang rijk is zit deze jonge monnik in het raamkozijn. Tijdens de Boeddhistische lente zij er veel jonge mannen die voor een periode van 3 maanden in de tempel wonen om zich in het Boeddhisme te verdiepen.zij wonen dan op het tempel terrein.

'553025' door ciske '553025' door ciske

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

De Pak Ou caves.

ciske

Op 2 uurtjes varen vanuit Luang Prabang liggen de Pak Ou grotten. De trip er naar toe is al meer dan de moeite waard heerlijk varen over de Mekong. De grotten liggen in een berg en er staan 'n paar duizend Boeddha beeldjes.