Luang Prabang

Drenkelingen en miljoenen natte Kippen? Dan is er een Baci nodig.

Fransvdg was hier op 2016-12-31 Gepost op: 2017-01-01 11 reacties.
In de zomer van 2006 maakte ik een groepsrondreis door Noord-Thailand, Laos en Cambodja. Onze reis over de rivier de Mekong vanuit Bokeo in het noorden van Laos naar de mooie stad Luang Prabang zal ik nooit vergeten. Djoser had bij deze reis (ongeveer zes uur varen) gekozen voor snelle open boten. Dat is erg leuk bij mooi weer, maar niet als het regent, wat zeg ik: giet! Alleen mijn haar was nog redelijk droog, omdat we een grote helm op moesten. Maar verder kwamen we als verzopen katten aan. Toch kan het altijd erger: voor vier van onze groepsgenoten verliep deze reis echt dramatisch. Hun boot sloeg namelijk om in de Mekong, doordat er drijfhout in de schroef van de buitenboordmotor belandde. Dat was wel even paniek. Gelukkig had iedereen een reddingvest om. Ze bleven dus drijven. En hun boot zonk gelukkig niet. Iedereen kon gered worden en daarna in één van de overige boten mee verder. Maar voor hun bagage was dit voorval funest: alles doorweekt en bijna alle elektronica in hun bagage naar de gallemiezen. Alleen een Braun haartrimmer overleefde de onderdompeling in de Mekong…..Daar kan ik dus reclame voor maken. Foto's van de scheepsramp zelf heb ik niet. Ik was toen nog geen Reisreporter, dus het kwam niet in me op om meteen te fotograferen. Dat zou trouwens in de stromende regen ook niet best voor mijn camera zijn geweest.... Je snapt dat we bij aankomst in ons hotel flink wat extra werk hadden: alle bagage moest drogen en een flink deel kon zo naar de wasserij. Zeiknatte boeken waren niet meer te redden en bijna iedereen moest zijn Kippen drogen. Kippen drogen? Ja, het geld in Laos heet Kip. Voor weinig dollars ben je daar al miljonair. Dus miljoenen natte Kippen moesten in de hotelkamers gedept en uitgestald worden, want de Laotianen ontvangen liever droge Kippen. En daar geef ik ze gelijk in. Al snel was het bericht van onze ramp-reis bekend in Luang Prabang. De lokale reisagent zat er danig mee in zijn maag. Hij organiseerde voor de vier drenkelingen en ook voor ons, de reisgenoten, op de dag erna een Baci-ceremonie. Volgens oud geloof in Laos bestaat de mens uit 32 organen. Vitale krachten moeten ons zo beschermen dat er harmonie en evenwicht in ons lichaam blijft bestaan. Je begrijpt dat de harmonie en het evenwicht bij onze vier groepsgenoten flink verstoord was. En wij waren ook geschrokken: dus een baci-ceremonie moest onze vitale krachten weer op gang helpen. Dat gebeurde met behulp van gebed, gezang, een maaltijd en door witte katoenen draadjes om onze polsen te binden. Die draadjes moesten we negen dagen omhouden en ook daarna nog zuinig bewaren. Deze ceremonie kwam echt hartverwarmend over. Ons geestelijk evenwicht herstelde zich en we konden zonder verdere rare toestanden onze reis heel mooi afmaken.
0
11

Foto's bij dit blog

Het drogen van de natte Kippen.
Tijdens de Baci ceremonie.
Het knopen van de witte katoenen draadjes.
De boten bij een tussenstop.
Alle blogs van Fransvdg
 

11 reactie(s) bij "Drenkelingen en miljoenen natte Kippen? Dan is er een Baci nodig."

 • profile image comment

  Wat een avontuur! Die omgeslagen boot gat je niet in de koude... uhm... natte kleren zitten! Wel ene mooie afsluiting met de Baci ceremonie

  Door ChristaThieme • geplaatst op 2017-01-08 19:56:48
 • profile image comment

  Wat een belevenis. Je baalt toch wel als je camera het begeven heeft zeg. Gelukkig is het evenwicht weer hersteld.

  Door corriedewinter • geplaatst op 2017-01-05 21:38:45
 • profile image comment

  Wat een blog, het drogen van de kippen is nog wel humor, maar het omslaan van een bootje met bagage lijkt me behoorlijk heftig. Gelukkig dat de reisleider of is het in dit speciale geval reislijder, heeft het mooi opgelost. Ik hoop maar dat iedereen een goede verzekering had en snel nieuwe camera's heeft aangeschaft.

  Door agrotewal • geplaatst op 2017-01-04 20:44:36
 • profile image comment

  Nou nou. Hopelijk hebben ze er weer wat mee geleerd. Wat een avontuur. Eind goed al goed zullen we maar zeggen.

  Door keunings76 • geplaatst op 2017-01-04 13:18:01
 • profile image comment

  Wat een avontuur Frans

  Door marcvankessel • geplaatst op 2017-01-03 21:34:37
 • profile image comment

  Nou dat is echt flink schrikken! Gelukkig hadden jullie een hele attente reisleider en daarna een heel goed evenwicht!

  Door WKerkhof • geplaatst op 2017-01-02 14:52:28
 • profile image comment

  Geweldig... wat een vervelende ervaring, maar wel een goed verhaal! :)

  Door OutOfTheBlue • geplaatst op 2017-01-02 01:25:53
 • profile image comment

  Wat een avontiur Frans! Gelukkig goed afgelopen. Leuk al die kippen op de foto.. Lijkt me wel bijzonder om zo'n ceremonie mee te maken.

  Door pkoelewijn • geplaatst op 2017-01-01 20:11:28
 • profile image comment

  Wat een verhaal Frans!

  Door jeannette • geplaatst op 2017-01-01 19:47:33
 • profile image comment

  Jeetje wat schrikken zeg! En wat balen van alle spullen! Wel ontzettend bijzonder om zo'n ceremonie mee te mogen maken! Hopelijk heeft dat alles weer in balans gebracht en hebben jullie de rest van de reis fijn kunnen genieten.

  Door MSneijers • geplaatst op 2017-01-01 19:37:13
 • profile image comment

  Wat een ellende om met al je spullen over boord te kieperen. Wel goed om te lezen dat zo'n lokale reisagent iets extra's wil doen. Heb die witte draadjes 9 maanden omgehouden?

  Door aticketto • geplaatst op 2017-01-01 19:30:44

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.