Li Phi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Duurzaam, maar ethisch?

Li Phi,
Laos


Deze foto is genomen bij een visval in een kleine doorgang van de Li Phi watervallen in het 4000 Islands gebied van Laos. Dit is een van de twee gigantische watervallen in de machtige Mekong rivier. Een rivier waar zo gigantisch veel water doorheen stroomt leent zich natuurlijk goed voor het opwekken van duurzame waterenergie.

We hebben gevonden dat Laos inderdaad van plan is om een dam met een waterkrachtcentrale in deze rivier te bouwen. Buurlanden Thailand, Cambodia en Vietnam zijn het hier niet helemaal mee eens, en Laos mag officieel niet bouwen zonder toestemming van deze landen. Laotiaans onderzoek heeft uitgewezen dat dit geen gevolgen heeft voor het ecosysteem van de rivier, maar onder andere het Wereld Natuur Fonds noemt dit onderzoek ondermaats. Laos is toch begonnen met het aanleggen van wegen naar het gebied waar de dam moet komen.

De realiteit is dat de mensen die in het damgebied wonen maar een andere woonplaats moeten zoeken; dat de miljoenen vissen die jaarlijks de rivier bedwingen niet meer naar hun broedplaats kunnen komen; dat van de duizenden mensen die leven van visvangst hun grootste bron van inkomsten afgenomen wordt.

Duurzaam is het zeker, maar is het ook ethisch verantwoord?