Gibbon Experience

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gibbon Experience image

Luxe is ... een ijskoude douche?

Gibbon Experience
Laos
JaccoenLaurie

Luxe is ... een ijskoude douche?

Soms is het handiger om voorafgaand aan een excursie toch even de folder door te lezen en niet blindelings te vertrouwen op je reispartner…
Helaas kwam ik daar pas achter toen we op ruim 50 meter van de grond in een boomhut zaten en het mijn beurt was om te douchen.

De vorige dag kwamen we aan het einde van de middag aan in Houayxai, net over de grens tussen Thailand en Laos. Meteen viel ons op dat Laos er een stuk primitiever uit ziet. Op dat moment beviel ons dat ook wel en we zouden ergens in de dagen erop toch in een superdeluxe boomhut overnachten.

In Houayxai zijn we meteen naar het kantoor van de Gibbon Experience gegaan om ons aan te melden voor een aantal daagjes genieten van de mooiste uitzichten. We zouden worden gewekt door het ‘zingen’ van wilde gibbons en, als we geluk hadden, konden we ze misschien ook nog zien slingeren tussen de bomen! Het enige dat we hoefden te doen was even het contract ondertekenen, waarmee we ermee in stemden dat als er iets mis zou gaan, we de organisatie niet aansprakelijk konden stellen.

De volgende ochtend vertrokken we al vroeg in de achterbak van een pickup met een groepje andere reizigers naar de jungle. Na een ruige rit door een rivier en over een stoffige weg die dwars door de jungle liep, moesten we nog een paar uur lopen voor we bij de boomhut aankwamen. In principe is er niets mis met een paar uur lopen natuurlijk, maar we hadden de temperatuur van 46 graden en de vochtigheid van de jungle even over het hoofd gezien. Toch konden we wel van de zware wandeltocht genieten. Overal om ons heen hoorden we vogels en insecten en zagen we de mooiste planten.

Via een kabelbaan landden we ’s middags in de boomhut die we met vier andere reizigers moesten delen. Toen we de trap op klommen naar de grootste verdieping van de boomhut, die waar de keuken en tafel zich bevond en waar vier van ons zouden slapen, zag ik bij een aantal mensen de eerste frons al op het voorhoofd verschijnen. Vermoedelijk zag mijn voorhoofd er precies hetzelfde uit, want er lagen wat losse matrassen in dikke, zwarte klamboes en naast de tafel stonden wat krukjes van ongeveer 15 cm hoog. Naast de trap stond een kist waarin we ons eten moesten bewaren, omdat de ratten er dan niet bij konden komen.

Na even wennen aan het feit dat ons vertrek toch niet zo superdeluxe was, ging de eerste op zoek naar de badkamer. Tot het mijn beurt was, was ik nog in de veronderstelling dat op het gebied van rust en luxe de badkamer de place-to-be was. Dat duurde niet lang. Met een scheef gordijntje was de badkamer gescheiden van de plaats waarop de kabelbaan uitkomt. Opschieten dus, want de gidsen zouden langskomen voor nog wat uitleg en die moesten langs het gordijntje.

Ook toen ik een hoopje wespen op de wastafel zag zitten en er een aantal boven het hurktoilet zag rondzweven, moest ik even slikken. Snel draaide ik me om om de douche te inspecteren en ik wist werkelijk waar niet wat ik zag!

Een gigantische douchekop hing aan de balk boven me. De vloer van dit deel van de badkamer bestond uit smalle, zacht-aanvoelende houten balkjes die een aantal centimeter uit elkaar geplaatst waren, zodat je naar de jungle tientallen meters onder je kon kijken en het water kon horen kletteren op de bladeren. Het allermooiste was het uitzicht! Dichtbij en vlak om het balkon heen was de jungle en in de verte waren minstens drie lagen bergen achter elkaar zichtbaar!

Nadat ik de douche aan had gezet, kletterde ijskoud water dat rechtstreeks uit de bergen kwam over me heen en heb ik minuten lang staan genieten van de verkoeling en het uitzicht. Luxe was de excursie absoluut niet, maar een mooiere douche kan niemand zich wensen!

Foto's

ba67e.jpg
ba67e.jpg
JaccoenLaurie
2af62.jpg
2af62.jpg
JaccoenLaurie
2af62.jpg
2af62.jpg
JaccoenLaurie