Centraal Laos foto's & tips

'425943' door whelder '425943' door whelder

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Wier oogsten

whelder

In de buurt van Vang Vieng groeit heel veel wier in de rivier. Dit wier wordt geoogst en gedroogd. Je kunt het in pakjes kopen als een snack. Vergelijk het met het eten van chips (alleen een stuk gezonder).

'552959' door marcvankessel '552959' door marcvankessel

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Pijn lijden op de...M

marcvankessel

Als je van Nong Khiaw naar Luang Prabang wil reizen heb je 2 mogelijkheden; Een 3 uur durende rit over de weg in een vol gepakt minibusje, of met een 7 uur durende boottocht over de Mekong. De keuze lijkt me logisch. De boottocht is geweldig. Daarmee bedoel ik; de uitzichten zijn geweldig. Je komt langs dorpjes die alleen via het water te bereiken zijn, je vaart langs rijstvelden en door een prachtig karstgebergte. So far so good. Maar wie vaker in Azie een longtail heeft genomen, weet dat daar achterin een V8 ligt die een verschrikkelijke teringherrie maakt. En dat dus 7 uur lang. Tel daar bij op dat je de gehele rit op een hardhouten bankje zit, en dus kun je nagaan dat we op een gegeven moment blij waren om Luang Prabang in de verte te zien liggen. Het was een aanslag op je trommelvliezen en op je zitvlees. Maar ik zou het morgen toch weer doen. Zo mooi.

'207036' door Fransvdg '207036' door Fransvdg

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Vallei van de kruiken

Fransvdg

In de Vallei der Kruiken zijn honderden gigantische kruiken te zien. De grootste zijn 3 meter hoog, hebben een diameter van 30 cm en wegen tot 6 ton. De kruiken zijn gemaakt uit rotsblokken van de bergen die de vallei omringen. De oorsprong van de kruiken is onbekend. De meest aanvaarde archeologische theorie is dat ze 2500-3000 geleden zijn gemaakt door een volk dat de vallei toen bewoonde. Sommige onderzoekers nemen aan dat ze gebruikt werden als graven, de vondst van beenderen en ornamenten van aardewerk en metaal zou daar op wijzen. Wij bezochten de vallei vanuit de plaats Phonsovan. Dit gebied is tijdens de Indochinese (Vietnam) Oorlog zwaar gebombardeerd.

'202195' door petervanderwaal '202195' door petervanderwaal

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Zus en broer(tje)

petervanderwaal

In een prachtig afgelegen Lao Lung dorpje langs de Mekong kwam ik deze zus en broer tegen. Zoals gebruikelijk in veel Aziatische landen passen de oudere kinderen op de jongere kinderen als de ouders op het land aan het werk zijn.

'165389' door pensionado '165389' door pensionado

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Regenwoud

pensionado

SVP OPENEN - De hele route van Luang Prabang naar Vang Vieng door de met regenwoud bedekte, grillig gevormde bergen is een groot feest! Het landschap is ongelooflijk groen, een verademing om te zien na alle ontbossing in andere landen.

'552119' door marcvankessel '552119' door marcvankessel

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Kiekaboe

marcvankessel

In het Akha dorpje dat we bezoeken is iedereen druk bezig met hun dagelijkse beslommeringen. Er wordt water gehaald, eten klaar gemaakt, manden gevlochten, en vlees gedroogd. Allemaal door de vrouwen van het dorp. Er is geen man te bekennen. Omdat we hier zonder gids zijn, is het moeilijk in kontakt komen met deze mensen. Ze knikken vriendelijk, maar daar blijft het dan ook bij. Alleen de kinderen, die vinden het fantastisch. Binnen no-time hebben we een zwerm om ons heen. De blikvanger is natuurlijk de digitale camera waarop ze zich terug kunnen zien. Iedereen moet op de foto. Zo ook dit meisje wat me constant aan het uitdagen was. Hangend uit het raam en aandacht trekken. En op het moment dat ik een foto wilde maken snel haar hoofd terug trekken. Dat ging 3x goed (voor haar), maar bij de 4e keer had ik ze.

'433265' door ronderegt '433265' door ronderegt

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Slurf boven water

ronderegt

Moeder olifant met jong in Sayaboury, Laos. In Laos leven nog slecht een stuk of 500 wilde "Indische" olifanten, dat is niet veel als men bedenkt dat Laos eens bekend stond als Lane Xang, ‘land van één miljoen olifanten’.

'189130' door Dapau '189130' door Dapau

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Damp

Dapau

Na een paar flinke regenbuien dampen de bossen rond de limestone rotsen bij Vang Vieng nog wat na

'146064' door worldtraveller '146064' door worldtraveller

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Shy Girl

worldtraveller

Dit meisje was een beetje heel erg verlegen maar ze wilde niets missen.

'349879' door petra0212 '349879' door petra0212

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Bevallige olifantenma

petra0212

Op weg van het gebied van het paradijselijke Done Khon Island naar Paksé hebben we een korte olifanten safarie gemaakt. Het was in een klein dorpje wat vroeger leefde van de bosbouw en nu ligt het is een natuurpark. In Laos is veel roofbouw van bossen gepleegd en dit is aan banden gelegd met het gevolg dat deze bewoners geen echte bron van inkomen meer hebben. De olifanten die destijds voor het verslepen van het hout werden gebruikt, zijn nu onze vervoermiddelen. Ze zijn niet toeristisch opgetuigd en dat is mooi.. Het is een extra inkomen voor het kleine dorp. Onze mooie "chauffeur"hield takken tegen en was erg galant. Zong mooie liederen en legde ons in gebroken Engels af en toe ook iets uit.

'308380' door willemein '308380' door willemein

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Kindertjes

willemein

Daar zaten ze in hun tuintje voor hun huisje (hutje) naar die vreemden witte mensen te kijken. Deze kinderen zagen er goed uit, je zag ze ook wel eens anders, mager en vuil.

'267946' door Annemaria '267946' door Annemaria

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Zonsondergang langs d

Annemaria

Laos is in één woord geweldig! De natuur is schitterend, de mensen bijzonder vriendelijk en hulpvaardig en het eten fantastisch. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

'308501' door willemein '308501' door willemein

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Natuur in Laos

willemein

In het midden van Laos is een prachtig natuur gebied, paar dagen geweest een aanredan is dan om te gaan fietsen en een tochtje over de rivier te maken.

'565935' door Obiwan '565935' door Obiwan

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Animisme

Obiwan

Het theravada boeddhisme werd rond het jaar 1300 door koning Fa Ngum ingesteld maar niet iedereen was meteen overtuigd en het duurde dan ook eeuwen voordat het de grootste godsdienst van het land was. Vooral in kleinere plaatsjes is nog steeds het animisme de belangrijkste religie. Dit is een natuurreligie waarbij geesten van voorouders en natuurgoden centraal staan. In deze dorpen staan vaak kleine, kleurrijke huisjes naast de gewone huizen waarin deze geesten worden vereerd. Onderweg van Luang Prabang naar Vang Vieng komen we in zo'n mini dorpje waar de kinderen ons nauwlettend in de gaten houden.

'148124' door jeukens '148124' door jeukens

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Kind in Laos

jeukens

Langs de oever van de Mekong kom je verschillende dorpen tegen. Dit kind is gefotografeerd in een dorp van Laagland bewoners.

'196294' door wuppie51 '196294' door wuppie51

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Monnik leert engels

wuppie51

Mijn mond viel bijna open van verbazing toen ik mijn hoofd om de hoek van de huiskamertempel in een dorp in de omgeving van Ponsevan stak. Wat een kleuren kwamen er op mij af! En daar zat die vriendelijk lachende monnik, druk aan de studie. Zijn tekstboek lag opengeslagen, pen in de hand en een door een toerist achtergelaten reisgids. Hij had zich blijkbaar goed voorbereid met een radio en een thermos onder handbereik voor de pauzes. Er lag zelfs een afstandsbediening. Ik vind het prachtig om die mix te zien van westerse en niet-westerse spullen. Of ik hem kon helpen met zijn engels. Nou, dat deed ik maar wat graag. Ik heb daar een tijdje gezeten, hem met zijn engels geholpen, om me heen gekeken, en uiteraard foto’s gemaakt. Het genoegen was wederzijds.

'307530' door willemein '307530' door willemein

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Jong geleerd.........

willemein

Deze meisjes zijn al heel jong bezig om mooie spulletjes (oude zilvere beeldjes) te verkopen, zodra ik belangstelling toon komt moeder aan lopen. Heb een zilver boeddha gekocht en mocht toen een foto maken.

'116449' door gorke '116449' door gorke

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Pak Ougrotten

gorke

Tegenover de monding van de Ou liggen de Pak Ougrotten. Vanaf de aanlegsteiger gaat een trap naar de laagst gelegen grot, de Tam Ting. Links voert de trap verder naar de hoger gelegen Tam Phum, die veel dieper is. Vergeet geen zaklantaarn mee te nemen. Er staat een groot aantal lukraak neergezette Boeddhabeelden in deze grotten. Hier en daar staat een mooi kunstwerk, maar de meeste beelden zijn eenvoudig. De klim naar deze bovenste grot wordt beloond met een prachtig uitzicht op de Mekong, de Nam Ou en de omringende bergen.

'253486' door marianneV '253486' door marianneV

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Kamungmeisje is niet.

marianneV

Dit Kamungmeisje had ruzie met haar moeder. Zij moest, samen met een groepje andere meisjes, pinda's doppen, maar wilde niet en trok zich boos terug. De boze moeder zette haar uiteindelijk toch aan het werk. Dan ben je pas vier jaar...

'351119' door Balarie '351119' door Balarie

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Onder de parasol

Balarie

In een klein dorpje langs de Mekong hield dit jongetje een parasolletje op voor zijn zusje en natuurlijk ook voor zichzelf. Het was rond het middaguur en dan kun je een beetje schaduw best gebruiken.

'269823' door jomo01 '269823' door jomo01

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

BEDEESD

jomo01

Dit jongetje gefotografeerd in een Hmong dorpje.Hij kijkt bedeesd met zijn mooie ogen en met zijn vingertje aan zijn mond .We hadden minder geluk in dit dorpje er waren geen vrouwen meer die in traditionele kledij rondliepen.Het komt vaker voor tegenwoordig zei onze gids,zij dragen het bijna alleen bij speciale gebeurtenissen.Mijn mening is dat je meer noordwaarts moet gaan waar minder toeristen komen om nog authentieke dorpjes te zien.

'208931' door petervanderwaal '208931' door petervanderwaal

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Kamu village 2

petervanderwaal

De reis door Laos leidde langs vele dorpen en dus ook kinderen. Als je in het onderwijs zit speekt dit waarschijnlijk mee met de keuze voor foto's :-) Dus weer een plaatje van 2 mooi kinderen ( sorry ) langs de oevers van de vele mooie dorpjes langs de Mekong. Graag openen !

'89054' door gorke '89054' door gorke

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Blij

gorke

Ze waren zo blij met de ballonen

'404007' door whelder '404007' door whelder

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Rivierwier oogsten

whelder

Vang Vieng ligt aan een heldere maar ondiepe rivier met een behoorlijke stroming. De lokale bevolking oogst het wier uit deze rivier. Dat levert mooie plaatjes op.