Centraal Laos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Laos image

Sayaboury - verblijf op het Elephant Conservation Center

Centraal Laos
Laos
Ronderegt

Sayaboury - verblijf op het Elephant Conservation Center

Maandag 10 maart 2013:
Mr. Ken is geweldig, niets is hem teveel, vandaag na het ontbijt gaan we met de boot naar een plaats in de jungle waar een tempel is en een boeddha footprint, na terugkomst in het kamp gaan we bij de kleine olifant kijken in het hospital, hij is enkele dagen geleden achterover gevallen en lopen gaat sindsdien niet of nauwelijks, volgens een arts zal herstel enige tijd duren...triest om deze jonge olifant zo te zien....maar er wordt goed voor hem gezorgd.
Voor meer informatie: www.elephantconservationcenter.com
Na de lunch nemen we afscheid en met hetzelfde vervoer als we eerder zijn gekomen, komen we om 16.45 uur weer aan in Luang Prabang waar we voor 100.000 Kip een guesthouse nemen nabij het busstation daar we morgen toch verder reizen naar Phonsavan.
We reserveren alvast een plaats in de 12 persoons minibus (105.000 Kip p.p.) voor morgen, bezoeken de shopping mall en eten in het nabijgelegen restaurant. Eind van de dag.

Zondag 09 maart 2014:
Na ons ontbijt en het ontbijt van de olifanten en hun bad is het tijd voor onze mahout curcus, we krijgen 6 commando's te onthouden en kunnen daarna binnen de afzetting onze kennis in praktijk brengen en ik kan zeggen dat valt niet mee, daar de woorden niet in een keer in je systeem zitten, maar leuk en leerzaam is het zeker.....had het niet willen missen.
Hierna neemt Mr. Ken ons mee naar het museum en verteld ons van alles over de olifanten, vervolgens een rustmomentje, lunchen en dan met de boot naar de nursery, hier verblijft een moeder met haar baby-olifant, we gaan niet aan land, maar wat we te zien krijgen is geweldig.....een feestje. Vervolgens is er die dag nog de sunset cruise over het meer, dit meer is overigens kunstmatig aangelegd en overal zie je dan ook dode bomen uit het water steken uit de periode van voor het meer.
De avond verloopt na het eten met leuke gesprekken met andere gasten.

Zaterdag 08 maart 2014:
We worden vroeg gewekt door muziek in onze straat, inmiddels weten we dat alle festiviteiten te maken hebben met de herdenking van 2 (groot)ouders die enkele dagen duurt, we zouden toch om 05.30 uur op maar 04.00 uur is wel er vroeg. Om ca. 06.15 uur zijn we op de kruising bij het informatiebureau om te ontbijten en lunch mee te nemen als van alle kanten de monikken in oranje komen om hun dagelijkse eten in ontvangst te nemen. Zat niet in de planning, maar gezien is gezien.
We nemen een tuktuk naar het zuidelijke busstation en kopen aldaar een ticket (60.000 Kip p.p.) voor de bus naar Sayaboury, gelegen ten zuid-westen van Luang Prabang en vertrekken om 09.00 uur.
Bus vol, nog even tanken, Lao muziek hard aan, alle ramen en deuren open en go...go...go..., de bus stopt, komen toch nog mensen bij...dus....plastic krukjes in het gangpad worden opgesteld. De bus slingert zich met een traag tempo door het stoffige en soms groene berglandschap van rijstvelden en bergdorpjes met huizen van riet, bamboe en hout, bergopwaards gaat het zelfs stapvoets.
De weg, volop in aanleg, ligt daar waar klaar als een zwarte streep in het landschap, op de stukken waar nog wordt gewerkt baant de bus zich gehuld in een stofwolk door het gravel. In dorpjes schalt de luide schelle hoorn van de bus als waarschuwing het dorp wakker, dit om ongelukken te voorkomen, kinderen, kippen en ander vee schieten van de weg waardoor erger wordt voorkomen.
Rond de middag zijn we als gepland op het busstation, net aangekomen en daar is ook de tuktuk die ons naar de boot zal brengen, even wachten bij de aanlegplaats en zie daar is de smalle boot die ons in korte tijd over het Nam Tien Lake naar het ECC ofwel Elephant Conservation Center brengt. Het ECC is een opvang, hospitaal en educatielocatie voor en over olifanten, je kunt hier overnachten, ze hebben 24 slaapplaatsen en het ligt afgelegen in de jungle. Geen kunstjes hier, geen zware stoelen op de olifanten, maar wel interactie en het rijden direct op de olifant als een mahout (verzorger/trainer). We worden welkom geheten, krijgen onze eenvoudige maar authentieke hut toegewezen, compleet met veranda en hangmat dan gaan we naar het restaurant waar we de komende dagen gezamelijk met alle andere gasten alle maaltijden zullen gebruiken en regelen het papierwerk en de betaling.
Hier maken we ook voor het eerst kennis met Mr. Ken, onze gids en steun en toeverlaat voor de komende tijd. Hierna is het tijd voor kennismaking met de eerste 2 olifanten en hun mahout en krijgen we de volgende 5 te respecteren basisregels: 1. geen interactie met de olifant zonder toestemming/aanwezigheid van de mahout; 2. olifant niet recht van voren benaderen; 3. olifant niet van achteren benaderen; 4. geen harde geluiden of onverwachte bewegingen maken; 5. voldoende afstand houden als je achter een olifant aan loopt (5 meter). Hierna mogen we de olifant bestijgen en een ronde over het kamp maken onder begeleiding van de mahout, een speciale ervaring.
We kijken hoe de olifanten badderen en lopen daarna mee om ze te "stallen" in de jungle, aan deze dag komt een eind met het avondeten bij kaarslicht (de opgeslagen electriciteit voor het hoofdgebouw gewonnen via zonnepanelen is namelijk op). Met jungle geluiden gaan slapen en je hoort vanonder de klamboe van alles door je hut kruipen en vliegen......geweldig!

Foto's

19037.jpg
19037.jpg
Ronderegt
9f41f.jpg
9f41f.jpg
Ronderegt
a99cb.jpg
a99cb.jpg
Ronderegt
9f41f.jpg
9f41f.jpg
Ronderegt