Centraal Laos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Laos image

Deel 7: Onderweg naar Vang Vieng

Centraal Laos
Laos
MarianneV

Deel 7: Onderweg naar Vang Vieng

Dag 8: Van Luang Prabang naar Vang Vieng
Na het ontbijt gaan we in ongeveer 6 uur rijden naar Vang Vieng. Wat een bochten! Soms kunnen we niet harder rijden dan 20 kilometer per uur. Het hoogste punt dat we over moeten is 1500 meter. Jammer genoeg is het erg mistig in de bergen, waardoor we niet altijd volledig zicht hebben op de omgeving. Maar we zien wel dat het prachtig is.
We maken een paar keer een stop op wat mooie punten. Bij een brug, om koffie te drinken, bij een markt en in een Hmong dorpje. Vooral de markt en het dorp zijn geweldig. Mooie mensen en situaties. Ook hier wordt op de markt van alles aangeboden waarvan we niet altijd kunnen achterhalen wat het is. Kippenkoppen schijnen een delicatesse te zijn. Ook eekhoorns en vossen zijn niet te versmaden. Er is een enorme verscheidenheid aan groente en fruit. Dat ziet er allemaal prachtig vers uit. Eigenlijk zien we dat steeds op de markten. Zo mooi koop je het in Nederland niet! Het Hmong dorp wordt bewoond door animisten. Toevallig maken we een ritueel mee waarbij een voorganger van de animisten met luid gezang en dans kwade geesten uitdrijft om plaats te maken voor de goede geesten. Om de geesten gunstig te stemmen worden 2 varkens en 2 kippen geofferd.
Onderweg komen we langs ontelbare dorpjes. Alleen aan de kant van de weg staan hun hutjes en huisjes. Daarachter gaat het meteen sterk omhoog of omlaag en is dus geen plaats meer. Hun hele leven speelt zich daardoor af langs de weg. Daken worden gemat met vlechtwerken van olifantgras. De bedekking wordt ter plekke gemaakt. Er worden mandjes en andere gebruiksvoorwerpen gevlochten. Kleren, maar ook de mensen zelf, worden gewassen, mannen worden geknipt. Opvallend vaak zien we dat mensen elkaar zitten te vlooien of te ontluizen. Een intiem schouwspel!

Foto's

c35a1.jpg
c35a1.jpg
MarianneV
d4854.jpg
d4854.jpg
MarianneV
d4854.jpg
d4854.jpg
MarianneV
0946a.jpg
0946a.jpg
MarianneV
0946a.jpg
0946a.jpg
MarianneV
57f04.jpg
57f04.jpg
MarianneV
57f04.jpg
57f04.jpg
MarianneV