Centraal Laos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Laos image

Phonsavan - niet geexplodeerde objecten en de Vlakte der Kruiken

Centraal Laos
Laos
Ronderegt

Phonsavan - niet geexplodeerde objecten en de Vlakte der Kruiken

Donderdag 13 maart 2014:
Vandaag met een klein gezelschap op excursie (chauffeur minibus, gids, japans meisje en wij twee), eerst naar het informatiecentrum waar de gids ons de verschillende explosieven laat zien, hieronder ook de gevreesde clusterbom, vervolgens gaat het naar de Vlakte der Kruiken site 1, dit is de grootste van alle sites waar hele grote kruiken in het landschap staan en liggen, exact weet niemand nog te vertellen waar ze nu ooit voor hebben gediend, het is een apart gezicht in het landschap.
Volgende stop is site 2, hier liggen de kruiken op 2 heuvels onder de bomen, na dit te hebben bekeken is het tijd voor de lunch (er is een restaurant bij site 2 waar je kunt eten en drinken).
Nu gaan we kijken hoe ze in een zogenaamde "spoon"-village als hoofdzaak lepels maken van metaal van de ontmantelde bommen, ook andere zaken als armbanden en kleine sleutelhangers worden hiervan gegoten. Uiteraard is een en ander hier ook te koop. Laatste kruiken van vandaag staan op site 3 en deze is te bereiken via een korte wandeling door de (nu droge) rijstvelden, nog even langs een Russische tank (niet veel van over) en dan als laatste naar een Lao Lao whisky stokerij even een borrel proeven. Dan gaat het terug naar de stad en is het circa 16.00 uur.
Het transport met chauffeur, de gids en ook nog een flesje water heeft 25 USdollar gekost, hierin niet inbegrepen de lunch en de 3x toegangsgelden voor de sites 1, 2 en 3 respectievelijk 15.000 en 2x 10.000 Kip p.p.
's Avonds regelen we het vervoer voor morgen bij de locale touroperator.

Woensdag 12 maart 2014:
Rustig opstarten na de reisdag van gisteren, was uitzoeken en afgeven en na het ontbijt gaan we naar de expositie van het MAG ofwel Mines Advisery Group (zit in de hoofdstraat en is open van ma/vr van 08.00-20.00 uur en in het weekend van 16.00-20.00 uur). Laos is een van de zwaartst gebombardeerde landen ter wereld en nog steeds zijn er veel zogenaamde UXO's (niet geexplodeerde bommen) overal in deze regio aanwezig. De MAG zorgt voor het opruimen ervan en geeft advies en voorlichting wat te doen bij het vinden van een object. Ga als je in Phonsavan bent zeker even aan en voor 10 USdollar steun je de organisatie al en krijg je ook nog eens een T-shirt.
Belangrijk punt is dat je op de aangegeven locaties tussen de witte MAG markeringen blijft, dit zijn vierkante stenen in de grond half wit en half rood of grijs, hou dit pad aan wat compleet vrij is gemaakt van explosieven.
We huren fietsen bij Xiengk Houang Travel Service (1 straat verwijderd van ons guesthouse) en fietsen naar het Laotiaans oorlogs herdenkingsmonument en vervolgens is het doel het vliegveld, maar eerst moest een van de fietsen worden gewisseld daar de ketting er af liep en er niet meer op wilde blijven, hierna toch naar het vliegveld gefietst. Vluchten van en naar hier gaan alleen naar Vientianne. Na het inleveren van de fietsen komen we in gesprek over een excursie voor morgen, programma staat ons aan en de prijs ook, dus morgen met vervoer en gids op pad.
We drinken een verdient koud biertje na alle inspanningen en gaan om 18.30 uur naar het MAG kantoor om naar een documentaire (duur 55 min.) te kijken, tussen 1964 en 1973 is er meer dan 2 miljoen ton explosieven op Laos gegooid en ongeveer 80 miljoen niet ontplofte objecten zijn nog op te ruimen, deze maken nog steeds slachtoffers.

Dinsdag 11 maart 2014:
Vandaag gaat het met de bus naar Phonsavan, zo'n 300km ten oosten van Luang Prabang, we kopen eten en drinken in en melden ons bij het internationale mini-busstation en wachten. Er is veel heen en weer geschuif met passagiers en bagage, een mini-bus kan niet altijd de bagage meenemen van de 12 personen die in de bus passen en dus kan het zijn dat iemand met zijn bagage ineens naar een andere bus moet. Om 09.45 uur is het dan toch zover en vertrekken we, het gaat direct de bergen in en na 2 uur slingeren hebben we een 30 minuten stop voor de lunch.
Na de lunch gaat het in een ruk door naar Phonsavan waar we om omgeveer half vijf aankomen, opgewacht door de gebruikelijke aanbieders van accomodaties kiezen we ervoor om eerst een stukje te lopen. Een van de aanbieders had ons zijn kaartje gegeven en op een gegeven moment voor het betreffende guesthouse zien we hem weer en gaan een kamer bekijken, we blijven voor enkele nachten in Guesthouse Jennida in een ruime kamer op de 2e etage (80.000 Kip per nacht).
's Avonds eten we in de hoofdstraat bij Craters, waarvan de terrasafzetting bestaat uit ooit boven Laos afgeworpen bommen, kopen een biertje bij de supermarkt en drinken dit op het terras van het guesthouse, het koelt hier redelijk af 's avonds zodat we niet veel later naar de kamer gaan.

Foto's

a57f7.jpg
a57f7.jpg
Ronderegt
f3107.jpg
f3107.jpg
Ronderegt
19204.jpg
19204.jpg
Ronderegt