Een twijfelachtige eer: de heetste plekken aller tijden image
Japio

Een twijfelachtige eer: de heetste plekken aller tijden

De temperatuur is de afgelopen weken al een paar keer onder het vriespunt gekropen. Op dit moment stippel jij ongetwijfeld je vluchtroute uit naar een warmer oord. Maar er bestaat ook zoiets als té warm. Op deze plekken liep het kwik in het verleden het hardst van stapel.

10. Athene, Griekenland





De ruïnes in Athene hebben al flink wat hitte meegemaakt (Foto: Columbus Reisreporter Lijn)



Een van de oudste steden op aarde en de plek waar democratie is ontstaan. De hoogst gemeten temperatuur in Athene is gemeten in 1977 en was maar liefst 48 ⁰C. Destijds heerste een groot smog-probleem in de stad, maar sinds er milieumaatregelen zijn getroffen is dit probleem gelukkig verminderd.



9. Catenanuova, Sicilië



Milde winters en lange, warme, droge zomers. Een dergelijk klimaat vind je op het Italiaanse eiland Sicilie. De warme zomers maken het een extreme leefomgeving. De temperatuur kan oplopen tot 40 ⁰C. In Catenanuova werd het in 1999 zelfs 48,5 ⁰C.



8. Jeddah, Saudi Arabië



Een temperatuur hoger dan 43 ⁰C is in Jeddah geen uitzondering. Het hoogtepunt werd vastgelegd in 1961. Toen werd het op een graad na 50 ⁰C.



7. Córdoba, Argentinië



Meestal heerst er in de subtropische stad Córdoba een mild klimaat. Maar af en toe vindt er een intense hittegolf plaats. De stad die aan de voet van de Sierra Chicas bergen ligt, wordt over het algemeen verkoeld door een briesje dat van Antarctica komt. Wanneer dat koele windje gaat liggen kunnen de hittegolven ontstaan, waarbij een temperatuur van 38 ⁰C eerder regel dan uitzondering is en met speels gemak oploopt tot rond de 50 ⁰C.



6. Oodnadatta, Australië



Het kleine stadje Oodnadatta, dat in het zuiden van Australië ligt, bestaat uit een uitgestrekte woestijn en vele veefokkerijen. Het regent er vrijwel nooit en de temperatuur loopt regelmatig op tot 50⁰C. Geen wonder dat het er zo droog is.



5. Rajasthan, India





Nergens schaduw te bekkenen (Foto: Columbus Reisreporter Dorie)



De streek Rajasthan ligt in het noorden van India. Net als de Thar woestijn en ruïnes van eeuwenoude beschavingen. De hoogste temperatuur in India werd gemeten in Anwar, dat ook ligt in deze streek. In 1956 werd het er 50,6 ⁰C.



4. Sonoran woestijn, Mexico



In het Mexicaanse deel van de Sonoran woestijn werd het in 1966 52 ⁰C, dat was de warmste dag die deze regio ooit heeft meegemaakt.  



3. Sulaibiya, Koeweit



De derde plaats voor hoogst gemeten temperatuur ooit, gaat naar Sulaibiya. Op deze plek in de Perzische Golf werd het ooit 53,6 ⁰C. Koeweit op zichzelf is ook een heet land, gelegen in het midden van een woestijn met een droge hete zomer en een korte warme winter en bijna nooit regen.



2. Kebili, Tunesië



Op de tweede plaats staat Kebili, met 55 ⁰C. Dit historische stadje is een oase in de woestijn, waar voor ruim 200.000 jaar mensen hebben gewoond.



1. Death Valley, Californië





De vallei waar de hoogste temperatuur ooit werd gemeten (Foto: Columbus Reisreporter Hansdewildt)



Winnaar van hoogst gemeten temperatuur ooit, is Death Valley, Californië. In 1913 werd het hier maar liefst 56,7 ⁰C, waarna het dus nooit meer zo warm werd op aarde. De temperatuur werd gemeten op een weide vlakte, in de Mojave woestijn. Dat is dus ook de droogste en warmste plek in Noord-Amerika. Er wonen in deze vallei zo ongeveer vijfhonderd mensen, van wie de meesten in de omgeving in resorts of parken werken.