Ysyk Kol Province

Foto door Reisreporter Graaf

Het vruchtbaarste deel van Centraal-Azië ligt in Ysyk Kol Province, Oezbekistan en Tadzjikistan. De Vallei van Fergana bekleedt een groot gedeelte hiervan. Dit enorme dal strekt zich uit van Oezbekistan tot aan Kirzigie, vlak voor de Chinese grens, waar de Tian Shan en de Pamir gebergtes samenkomen. De vallei is zo breed dat je de overkant maar zelden te zien krijgt. De Vallei van Fergana is ook een stuk van de oude Zijderoute.

Informatie over Ysyk Kol Province

Beste foto's & tips van Ysyk Kol Province

'1115104' door Sandral '1115104' door Sandral

KirgiziëYsyk Kol Province

KirgiziëYsyk Kol Province

Zandbergen

Sandral

Onderweg vanaf de grens van China, rijden we met de auto richting Kochkor in Kirgizië. Het landschap is erg afwisselend en dit land bestaat dan ook voor 90 % uit bergen, maar dit soort kale zandbergen heb ik nog niet eerder gezien. De wegen zijn prima en zien dan ook veel fietsers in dit land.

'1106728' door Graaf '1106728' door Graaf

KirgiziëYsyk Kol Province

KirgiziëYsyk Kol Province

Hef het glas op . . .

Graaf

Met deze foto, wil ik net als dit beeld al honderden jaren doet, het glas heffen op 2020! Ik wens jullie allemaal fijne kerstdagen en een heel voorspoedig en gezond jaar, met mooie foto's. Ten noordwesten van het meer, vlakbij Tokmok ligt Burana, een gebied met de Burana minaret, ruïnes en een veld met stenen petrogliefen in de Chuy Vallei. Dit is wat er nu over is van Balasagun, een stad gesticht door de Soghdians, een Iraans volk, in de 9de eeuw. Het was de hoofdstad van het Kara-Khanid Kanaat tot het in 1218 door de Mongolen werd veroverd. Een begraafplaats werd nog tot in de 14de eeuw gebruikt en in de 15de eeuw is het helemaal vervallen. De 24 meter hoge minaret, oorspronkelijk 46 meter, heeft door de eeuwen heen en verschillende aardbevingen veel schade opgelopen, is voor het laatst helemaal gerenoveerd in de jaren ’70 van de vorige eeuw. De oude stenen sculpturen worden Balbals genoemd. Balbal is afgeleid van het Turks en betekent “grootvader”, en ook afgeleid van het Mongoolse woord “barimal”, wat handgemaakt standbeeld betekent. Dit is de enige plek in Centraal Azië waar ze heel bekend zijn. Er wordt gedacht dat het memorial beelden zijn om de doden te eren, ze gaan terug tot de 6de eeuw.

'1107055' door Laurine '1107055' door Laurine

KirgiziëYsyk Kol Province

KirgiziëYsyk Kol Province

Samen op jacht

Laurine

Het jagen met roofvogels op klein wild is een eeuwenoude traditie in Centraal Azië. Vroeger was de nomadenbevolking van de jacht afhankelijk en jagers worden daarom (nog steeds) enorm gerespecteerd in de samenleving. Tegenwoordig wordt het jagen vooral gedaan om deze traditionele kunst door te geven (en niet alleen aan de zonen, maar deze man traint ook zijn dochter!). Twintig jaar brengen jager (berkutchi) en steenarend (berkut) met elkaar door, minimaal drie uur per dag, anders verwilderd de vogel. Na die tijd krijgt de jachtvogel zijn vrijheid terug. Onwaarschijnlijk moeilijk, vertelde de jager, want de vogel is dan ondertussen echt een onderdeel van het gezin geworden.

Laat kaart zien