Tiensjangebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Openbaar toilet

Tiensjangebergte,
Kirgizië


Toen wij begin 2014 een reis langs de Zijderoute wilden maken, konden we aanvankelijk niet echt een geschikte reis vinden.
Wat was ik blij toen in het voorjaar in Columbus Magazine een 22 pagina groot artikel over Kirgizië verscheen. Ik heb het gekoesterd en uitgeplozen, en het zit nu prominent in mijn album! Er waren in de winkels ook helemaal geen reisgidsen over dit land te vinden.

Kirgizië is een van de landen die aan de Zijderoute liggen. Het is een prima land om solitair te bezoeken en niet in een gejaagde Zijderoute-reis met meerdere landen. Het land heeft een prachtige natuur, is overwegend groen met veel bergen. Je vindt er een grote verscheidenheid aan flora en fauna.
Behalve in de hoofdstad Bisjkek, de noordkant van het Yssik Kul en Karakol, zijn er geen hotels. Maar er is in het hele land een goed netwerk van Homestays opgezet, je kunt vrijwel overal bij de mensen thuis slapen. Je kunt overal informatie inwinnen bij de CBT (Community Based Tourism, de lokale VVV dus) en zij kunnen je adressen geven, je kunt ook in een yurt overnachten, en je kunt in sommige plaatsen ook fietsen huren.
Hoogtepunten in het land zijn het Issyk Kul meer, Karakol en omgeving, het Son Kul meer op de Son Kul Plateau, de oude citadel van Koshoi Korgon, de karavanserai in de prachtige Tash Rabat Vallei, de Nieuwe Moskee in Naryn, Burana (met de Burana minaret, ruïnes en een veld met stenen petrogliefen in de Chuy Vallei) en de hoofdstad Bisjkek.

Dit openbaar toilet kun je vinden in de Tash Rabat Vallei, nabij de karavanserai.
Op de meest verlaten plekjes staan 's zomers wel een aantal yurts. Ze leggen allemaal toiletten aan, soms wel op 100 meter van de tenten, en je mag er als wandelaar ook gebruik van maken. Je ruikt ze al van ver, en snapt ook gelijk dat ze zo ver weg staan.