Tiensjangebergte

'456808' door Graaf '456808' door Graaf

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Son Kul meer

Graaf

Toen wij begin dit jaar een reis langs de Zijderoute wilden maken, konden we niet echt een geschikte reis vinden. Wat was ik blij toen in het voorjaar in Columbus Magazine een 22 pagina groot artikel over Kirgizië verscheen. Ik heb het gekoesterd en uitgeplozen, en het zit nu prominent in mijn album! Er waren in de winkels ook helemaal geen reisgidsen over dit land te vinden. Het Son kul meer ligt op het Son Kul plateau op 3016 meter, dit is het geografische midden van Kirgizië. Het plateau heeft slechts 2 toegangswegen, een vanuit het zuiden en 1 uit het oosten. Het meer is 18 km breed en 29 km lang. Bij het meer zijn een aantal yurt-camps, ook een enkele speciaal voor toeristen. De mensen wonen er zelf 3 maanden per jaar met hun families en kuddes vee en paarden.

'235417' door Travelbug '235417' door Travelbug

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

IJzig meer

Travelbug

Onverwacht al veel sneeuw in september. Dit is het Kol Tor-meer in de namiddag. Nog net een halfuurtje zon om mooie foto's te maken. Het meer ligt op ongeveer 3000m hoogte. De wandeling ernaartoe was... wat zal ik zeggen... vrij pittig.

'302191' door willemein '302191' door willemein

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Natuur in Kirgizië

willemein

Wat ik het mooiste in Kirgië vond was de natuur de wijdsheid, heuvelachtig en toch heel veel te zien, prachtig om doorheen te rijden, niets te merken van onlusten.

'499478' door Fietser '499478' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Wankele brug

Fietser

Zo lijkt de brug heel wat. We mochten er met de fiets van de brugwachter zonder problemen over rijden. Zag wel dat de brug erg krom tussen beide oevers stond, net alsof hij te lang was. Onze gehuurde Kamaz vrachtwagen mocht er niet over rijden. ook niet met een onderhandse betaling. Die werd geweigerd. Na lang soebatten mocht de vrachtwagen er wel over op eigen risico, omdat deze minimaal een dag omrijden moest en onze tenten en kookspullen daar in lag. Het ging net goed. Zou het geen tweede keer doen. De brug golfde alle kanten op.

'368997' door Fietser '368997' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Marco Polo schaap

Fietser

De Marco Polo schaap staat op op de rode lijst van bedreigde dier soorten. In Kirgizië in de bergen heb ik diverse hoorns gevonden van deze schaap, maar ik durfde het niet aan om de hoorn mee naar huis te nemen. Dit schaap is volgens mij niet aan een natuurlijk dood gestorven. Toen ik voor mijn tentje zat kwam er een kirgies op een paard langs, met een geweer en deze ging jagen in de bergen op de Marco Polo schaap en wees op deze kop en zei, pang, pang en wees op zich zelf. Hoezo beschermt. Deze mensen leven al eeuwen zo.

'440738' door Graaf '440738' door Graaf

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Openbaar toilet

Graaf

Toen wij begin 2014 een reis langs de Zijderoute wilden maken, konden we aanvankelijk niet echt een geschikte reis vinden. Wat was ik blij toen in het voorjaar in Columbus Magazine een 22 pagina groot artikel over Kirgizië verscheen. Ik heb het gekoesterd en uitgeplozen, en het zit nu prominent in mijn album! Er waren in de winkels ook helemaal geen reisgidsen over dit land te vinden. Kirgizië is een van de landen die aan de Zijderoute liggen. Het is een prima land om solitair te bezoeken en niet in een gejaagde Zijderoute-reis met meerdere landen. Het land heeft een prachtige natuur, is overwegend groen met veel bergen. Je vindt er een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Behalve in de hoofdstad Bisjkek, de noordkant van het Yssik Kul en Karakol, zijn er geen hotels. Maar er is in het hele land een goed netwerk van Homestays opgezet, je kunt vrijwel overal bij de mensen thuis slapen. Je kunt overal informatie inwinnen bij de CBT (Community Based Tourism, de lokale VVV dus) en zij kunnen je adressen geven, je kunt ook in een yurt overnachten, en je kunt in sommige plaatsen ook fietsen huren. Hoogtepunten in het land zijn het Issyk Kul meer, Karakol en omgeving, het Son Kul meer op de Son Kul Plateau, de oude citadel van Koshoi Korgon, de karavanserai in de prachtige Tash Rabat Vallei, de Nieuwe Moskee in Naryn, Burana (met de Burana minaret, ruïnes en een veld met stenen petrogliefen in de Chuy Vallei) en de hoofdstad Bisjkek. Dit openbaar toilet kun je vinden in de Tash Rabat Vallei, nabij de karavanserai. Op de meest verlaten plekjes staan 's zomers wel een aantal yurts. Ze leggen allemaal toiletten aan, soms wel op 100 meter van de tenten, en je mag er als wandelaar ook gebruik van maken. Je ruikt ze al van ver, en snapt ook gelijk dat ze zo ver weg staan.

'553453' door Fietser '553453' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Idyllisch landschap

Fietser

Kirgizië is voor mij een land met een grote diversiteit aan landschappen. Eigenlijk heb je daar alles. Ruig, woest, bergen en idyllisch. Vaak op een dag. Dit landschap had ook zo maar ergens in Europa kunnen zijn, maar de volgende vallei is weer totaal anders. Het was voor mij ook een land van de bloemen. Als planten liefhebber ben ik royaal aan mijn trekken gekomen.

'550614' door Fietser '550614' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Badlands

Fietser

We zijn hier in de voorlopers van het Tiensjangebergte. Dit hier wordt ook wel de "badlands" genoemd. Waarschijnlijk om dat het bar slechte grond is en niet om de onwaarschijnlijke mooie en ruige natuur.

'508262' door Fietser '508262' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Bergen

Fietser

Fietsend door het Tien Sjan gebergte kom je steeds andere uitzichten tegen. Wel uitkijken met het afdalen. Je wilt wel op de weg blijven. "Helaas" wordt je steeds afgeleid door de schitterende omgeving.

'513390' door Fietser '513390' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Herder

Fietser

Door o.a. deze herder werd ik 's morgens vroeg. half zeven, gewekt in mijn tent. Een groep herders drijf een kudde koeien, schapen en paarden door de rivier. Ze floten, riepen en knalden met zwepen om het vee aan te moedigen. Het leek wel Rawhide wel. Mijn hoogte punt van de reis door Kirgizië. Het lawaai en de mensen die ook nog graag op de foto wilden.

'553455' door Fietser '553455' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Yaks.

Fietser

Dit uitzicht had ik aan het einde van de dag vanuit mijn tentje op een kudde Yaks. Wel aan de overkant van de rivier. Vanuit mijn tent keek op prachtige hoge bergen, we zaten zelf op ruim 3500 m, Het mooie, eigenlijk best wel vreemd, was dat ik een jaar daarvoor aan de andere kant van de bergen waar ik op keek fietste in China op ongeveer 4000 m hoogte. Had ik toen niet kunnen denken, wel kwamen we daar ook veel Kirgiezen tegen die daar altijd al woonden. Waarschijnlijk lagen heel vroeger de grenzen anders dan nu het geval is.

'500397' door Graaf '500397' door Graaf

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Mooie bergen

Graaf

Het landschap in de omgeving van Koshoi Korgon, ten zuiden van Naryn. Door de buien en afwisselende zon en donkere wolken, werden de bergen soms heel mooie verlicht, en kregen de mooiste kleuren.

'487514' door Graaf '487514' door Graaf

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Slecht weer

Graaf

We reden van Naryn richting zuidoosten van Kirgizië, naar het Tash Rabat dal. Een prachtige groene vallei in dit gebergte wat je hier ziet. We zagen het somber in, maar toen we het dal inreden hadden we de hele dag zon!

'173650' door swanny '173650' door swanny

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Nomaden

swanny

Hoogvlakte van het Song Kul meer aan het eind van de zomer. In de zomer leven hier verschillende nomaden families die er hun paarden en schapen laten grazen. De kamelen worden gebruikt bij de verhuizing van de tenten in de winter.

'367578' door Fietser '367578' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Afscheid

Fietser

Deze ruiters annex herders zwaaien nog even ten afscheid van de andere zijde van de rivier. Ik lag noch in mijn tent toen ik gefluit als uit een cowboy film hoorde. Net als cowboys die vee opdreven. Hier werd een grote kudde schapen,gieten, koeien en paarden door een rivier gedreven. Een fantastisch gezicht.

'485546' door Fietser '485546' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Berg weiden

Fietser

Voor mij is Kirgizie als planten liefhebber een openbaring. Ik heb erg veel mooie en bijzondere planten gezien. Op deze foto is al het blauw wat je ziet Geranium sylvaticum. Vaak waren hele berghellingen blauw of rose van de geraniums.

'499954' door Fietser '499954' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Een herder

Fietser

Een van mijn hoogte in mijn Kirgizië reis was de ontmoeting met een groep herders in de ochtend. Ik werd gewekt door het geluid van fluiten en roepen zoals je vroeger in een cowboy film hoorde. Ze dreven een kudde schapen, koeien en paarden door de rivier waar we aan kampeerden. Na afloop wilde ze graag poseren.

'501075' door Graaf '501075' door Graaf

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Groene vallei

Graaf

Als we voorbij de Jeti Ogüz een heel eind de vallei in rijden komen we in een prachtig groen gebied met een wild stromende rivier. Hier hebben we een paar uur gewandeld. Het gebied ligt een tiental kilometers ten zuidwesten van Karakol.

'500479' door Graaf '500479' door Graaf

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Zomerverblijf Song Ku

Graaf

Het Son kul meer ligt op het Song Kul plateau op 3016 meter, dit is het geografische midden van Kirgizië. Het meer is 18 km breed en 29 km lang. Er zijn slechts 2 wegen naar het plateau, een in het noordoosten en wij kwamen via het zuiden omhoog over de Moldo Ashuu pas (3346 m), prachtige vergezichten onderweg. Bij het meer zijn een aantal yurt-camps, ook enkele speciaal voor toeristen, hier kun je overnachten. De mensen wonen er zelf 3 maanden per jaar met hun families en kuddes vee en paarden. Rondom het meer ligt een enorm uitgestrekt wandelgebied, langs het meer en in de omliggende bergen, wij zijn hier omhoog geklommen en dan heb je dit uitzicht op het meer, een yurt kamp en een paar kuddes vee. Dat aluminium hikje is een toilet, die zetten ze wijselijk een eind bij de tenten vandaan.

'500504' door Graaf '500504' door Graaf

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Ala-Archa rivier

Graaf

Nog een excursie naar het Nationaal Park Ala Archa, zo’n 40 km ten zuiden van de hoofdstad Bishkek, met hoge besneeuwde toppen. Heerlijk om de bloedhete stad te ontvluchten. In het park zijn een aantal wandelingen uitgezet, de ene is flink omhoog klimmen naar een waterval, wij nemen een andere, een vrij vlakke wandeling langs de Ala-Archa rivier het grootste stuk over een asfaltweg. Op het einde een lekker plekje met schaduw en zon uitgezocht waar we tot een uur of 2 lekker rustig blijven zitten. Nog wel even een stuk verder gelopen nadat het pad ophield, door de rivierbedding en de wildernis, prachtig gebied met veel bloemen.

'487017' door Fietser '487017' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Meanderende rivieren

Fietser

Meanderende rivieren in het Kirgies: 'Kaska Suu's’, ofwel zilveren rivieren, slingeren door het adembenemende mooie landschap. Deze gletsjer rivieren waren vaak, meestal, onze douche wanneer we 's avonds ons kampement opsloegen. Vlug het water in, zweet afspoelen en na enige tijd voelde je weer helemaal het heertje.

'498422' door Graaf '498422' door Graaf

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Rode rotsen

Graaf

We maakten een mooie wandeling in de bergen van centraal Kirgizië. Langs een riviertje en we zagen mooie rotsen in vele kleuren, iedere blik in het landschap om je heen was weer anders.

'209296' door polderboy '209296' door polderboy

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

De overweldigende...b

polderboy

Van af Ak-Say heb een een prachtig mooi uitzicht over de bergen aan de zuid kant van het Ysi Kul meer. Het is een landschap dat op mij een onuitwisbare indruk heet achter gelaten.

'564105' door sgtravel '564105' door sgtravel

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Nomaden bij Song Kul

sgtravel

Het Song Kul meer is een schitterend bergmeer op ruim 3000 meter hoogte, het is 29 km lang en 13 km breed. In de zomermaanden maken veel nomaden de graslanden om dit meer hun thuis, hierdoor zie je enorm veel dieren rondlopen. Alle toeristen accommodatie is op één plek geconcentreerd, hierachter vind je vele heuvels waar je in alle rust kunt wandelen, het beste uitzicht heb je vanaf de hoogste heuvel die je ziet. Trek hier ongeveer 4 uur voor uit, ondanks dat het er niet zo hoog uit ziet ga je ruim 600 meter omhoog!! Deze jongens waren net voor de start van de klim bezig hun schapen te verplaatsen, naar een groener stukje land!!