Kirgizië reviews

9
Kirgizië
sgtravel was hier 01 aug 2017
Het toerisme in Kirgizië staat nog in de kinderschoenen, qua hotel en hostel accommodatie is de keuze dan ook vrij beperkt. Iets waar wel een ruime keuze in is, zijn homestays door het hele land. CBT is één van de organisaties die op deze manier accommodatie voor je kan regelen, zij hebben kantoortjes in vele steden. Hier kun je zo naar binnen lopen, voor advies over transport en homestays en dit gelijk door hun laten regelen. De accommodaties variëren van een kamer in een appartement, tot yurts bij de nomaden in Tash Rabat en Song Kul lake. De mensen zijn zeer gastvrij, en zorgen dat het je aan niets ontbreekt. Ook kun je op vele plekken s'avonds in de accommodatie eten, wat vooral bestaat uit locale vegetarische gerechten.
Land
  • Erg leuk contact met de locals
  • Zeer betaalbaar
  • Lekker lokaal eten
  • Transport kan ook worden geregeld
  • kan soms erg basic zijn
Review geplaatst op 2017-09-14
9
Kirgizië Homestays In Kirgizië
sgtravel was hier 01 aug 2017
Het toerisme in Kirgizië staat nog in de kinderschoenen, qua hotel en hostel accommodatie is de keuze dan ook vrij beperkt. Iets waar wel een ruime keuze in is, zijn homestays door het hele land. CBT is één van de organisaties die op deze manier accommodatie voor je kan regelen, zij hebben kantoortjes in vele steden. Hier kun je zo naar binnen lopen, voor advies over transport en homestays en dit gelijk door hun laten regelen. De accommodaties variëren van een kamer in een appartement, tot yurts bij de nomaden in Tash Rabat en Song Kul lake. De mensen zijn zeer gastvrij, en zorgen dat het je aan niets ontbreekt. Ook kun je op vele plekken s'avonds in de accommodatie eten, wat vooral bestaat uit locale vegetarische gerechten.
Regio Blog
  • Erg leuk contact met de locals
  • Zeer betaalbaar
  • Lekker lokaal eten
  • Transport kan ook worden geregeld
  • kan soms erg basic zijn
Review geplaatst op 2017-09-14
9
Kirgizië
lievedm was hier 01 jul 2016
'Een mystieke bestemming, midden in de natuur' vond ik als beschrijving. Mijn buik kriebelde er al door! Dit was niet overdreven. De caravanserai staat eenzaam, te midden van prachtige landschappen. Het is zeker een bezoekje waard. Maar wat veel indrukwekkender is, is de natuur rondom. Wij sliepen in de laatste Yurt Stay, met de groene woonwagen. Je hebt er yurts in alle formaten. 's avonds steken ze gezellig de kachel aan dus de kou kan je niet deren. Het eten is er heerlijk (en 100% authentiek). De gastvrouw kan enkele woordjes engels maar bezorgt je gegarandeerd een verblijf om nooit te vergeten. Als je geluk hebt, zijn er misschien net vrienden of familie op bezoek. Dan wordt er een feestmaal opgediend en live muziek gespeeld. Combineer je verblijf met een schitterende tocht te paard of te voet en dan kan de vakantie niet meer stuk!
Land
  • prachtige natuur
  • rust en vrede
  • geen toilet of douche
Review geplaatst op 2016-09-12
8
Kirgizië
lievedm was hier 01 jul 2016
Een driedaagse trekking vanuit Karakol voert je naar het Ala Kol lake. Een schitterend bergmeer op ongeveer 3600 m hoogte. Men raadde ons dit af, wij belgen zijn immers geen getrainde 'mountaineers'. Maar koppig zijn we wel! Dus we startten met volle moed aan deze uitdaging. Niet te onderschatten, dat bleek al snel. De eerste dag valt best mee. Je kan verblijven aan een verlaten 'berghut', waar je gezellig met andere avonturiers kan praten aan het kampvuur. De tweede dag stijg je gedurende 7u tot ongeveer 4000 m hoogte. Men raadt aan om dan af te dalen en te stappen tot het volgende dorp. Wij zijn hier echter niet geraakt en hebben ons tentje opgeslaan langs een riviertje. Heel idyllisch. Neem voldoende water mee en chloortabletten om het rivierwater te reinigen (kan me niet inbeelden dat er vuiligheid in dit water zit, maar de kyrgyzen zelf raden dit toch aan). De laatste dag stap je terug via de vally of flowers. Je kan optioneel ook de hotsprings bezoeken. Wij hebben dit echter aan ons voorbij laten gaan, toen we hoorden dat dit niet de moeite was. Zorg ervoor dat je niet te zwaar geladen bent. Je hoeft zeker niet perse een tent en dergelijke mee te slepen uit het thuisland. Je kan het heel eenvoudig huren in Karakol zelf. Het laatste stukje kan je eventueel ook met de jeep doen (50 euro voor 2u jeep terug, via een avontuurlijk parcours). Een tocht waar je jezelf wel eens tegen komt, maar meer dan de moeite waard!
Land
  • trektocht die je zelfstandig kan uitvoeren
  • verlaten natuurpracht
  • niet eenvoudig
Review geplaatst op 2016-09-12
9
Kirgizië
Graaf was hier 01 jun 2014
Kirgizië is een van de landen die aan de Zijderoute liggen. Het is een prima land om solitair te bezoeken en niet in een gejaagde Zijderoute-reis met meerdere landen. Het land heeft een prachtige natuur, is overwegend groen met veel bergen. Je vindt er een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Het Issyk Kul meer (het betekent “warm meer", en is zilt water) is het grootste meer van het land, het is ruim 180 km lang en op het breedste punt 60 km. Langs de noordzijde vind je wat toerisme, wat drukkere plaatsjes en strandjes. Karakol aan de zuid-oost punt is een wat grotere plaats met een prachtige houten Russisch Orthodoxe kerk en een moskee gevestigd in een oude Chinese tempel. Zo’n 20 km buiten Karakol vind je het Przewalsky museum in het Issyk Kul Memorial Park met standbeeld en graf van N.M. Prshevalskiy (1839-1888), Russisch militair en expeditieleider waar het kleine wilde paard naar genoemd is. Ten zuiden ligt nog de Altyn Arashan Vallei, een prachtig ruig berggebied met zwavelhoudende warmwaterbronnen. Iets naar het westen de Jeti Ogüz (7 ossen), prachtige rode rotsen.
Land
  • Gezellig stadje
  • Prachtige ruige natuur
  • weinig luxe
Review geplaatst op 2017-03-24
10
Kirgizië
Graaf was hier 01 jun 2014
Het Son kul meer ligt op het Song Kul plateau op 3016 meter, dit is het geografische midden van Kirgizië. Het meer is 18 km breed en 29 km lang. Er zijn slechts 2 wegen naar het plateau, een in het noordoosten en wij kwamen via het zuiden omhoog over de Moldo Ashuu pas (3346 m) met prachtige vergezichten onderweg. Bij het meer zijn een aantal yurt-camps, ook enkele speciaal voor toeristen, hier kun je overnachten. De mensen wonen er zelf 3 maanden per jaar met hun families en kuddes vee en paarden. De vrouwen maken daar kümüz van de paardenmelk (dit is een gefermenteerde, licht alcoholische melkdrank) de nationale traditionele drank. Ze zullen het je wel aanbieden om te proeven, uit beleefdheid doe je dit natuurlijk. Je vindt hier een enorm uitgestrekt wandelgebied, langs het meer en / of in de omliggende bergen.
Land
  • rust, ruimte, leegte
  • prachtige natuur
  • contact met erg vriendelijke lokale bevolking
  • kümüz proeven
  • geen openbaar vervoer, zelf regelen.
Review geplaatst op 2017-03-25
9
Kirgizië
Graaf was hier 01 jun 2012
Ten noordwesten van het meer, vlakbij Tokmok ligt Burana, een gebied met de Burana minaret, ruïnes en een veld met stenen petrogliefen in de Chuy Vallei. Dit is wat er nu over is van Balasagun, een stad gesticht door de Soghdians, een Iraans volk, in de 9de eeuw. Het was de hoofdstad van het Kara-Khanid Kanaat tot het in 1218 door de Mongolen werd veroverd. Een begraafplaats werd nog tot in de 14de eeuw gebruikt en in de 15de eeuw is het helemaal vervallen. De 24 meter hoge minaret, oorspronkelijk 46 meter, heeft door de eeuwen heen en verschillende aardbevingen veel schade opgelopen, is voor het laatst helemaal gerenoveerd in de jaren ’70 van de vorige eeuw. De oude stenen sculpturen worden Balbals genoemd. Balbal is afgeleid van het Turks en betekent “grootvader”, en ook afgeleid van het Mongoolse woord “barimal”, wat handgemaakt standbeeld betekent. Dit is de enige plek in Centraal Azië waar ze heel bekend zijn. Er wordt gedacht dat het memorial beelden zijn om de doden te eren, ze gaan terug tot de 6de eeuw.
Land
  • bijzondere cultuur historische beelden
  • mooie ruïne om te beklimmen (uitzicht)
  • lopen wat lokale toeristen in de weg
Review geplaatst op 2017-03-07
10
Kirgizië
Graaf was hier 01 jun 2012
Hoogtepunten: het Issyk Kul meer is het grootste meer van het land, het is ruim 180 km lang en op het breedste punt 60 km. Langs de noordzijde vind je wat toerisme, wat drukkere plaatsjes en strandjes. Ten westen van Karakol liggen de Jeti Ogüz (7 ossen), prachtige rode rotsen. De rotsen danken de naam aan deze legende: Ooit waren hier twee heersers (khan’s); De ene ontvoerde de vrouw van de andere en ontketende een oorlog. Volgelingen vertelden de khan; dat als de andere khan zijn vrouw terug wilde, hij haar moest doden en haar lijk teruggeven. Voor deze gelegenheid werd een groot evenement georganiseerd in de bergen, waarbij 7 ossen gedood werden voor het voedsel. Nadat de zevende os gedood was, stak de khan het mes in het hart van de vrouw, haar bloed spoelde de 7 dode ossen weg en kleurde de bergen rood.
Land
  • geweldig wandelgebied
  • mooie ruige natuur met typische rode rotsen
  • hier komen lokale toeristen
Review geplaatst op 2017-03-07
10
Kirgizië
Graaf was hier 01 jun 2012
Een excursie naar het Nationaal Park Ala Archa, zo’n 40 km ten zuiden van de hoofdstad Bishkek, met hoge besneeuwde toppen. Heerlijk om de bloedhete stad te ontvluchten. In het park zijn een aantal wandelingen uitgezet, de ene is flink omhoog klimmen naar een waterval, wij nemen een andere, een vrij vlakke wandeling langs de Ala-Archa rivier het grootste stuk over een asfaltweg. Op het einde een lekker plekje met schaduw en zon uitgezocht. Nog even een stuk verder gelopen nadat het pad ophield, door de rivierbedding en de wildernis, prachtig gebied met veel bloemen. Het park is het gehele jaar door geopend, maar het populairst in de zomermaanden (er moet wel entree betaald worden), wanneer de lokale bevolking ook de stad verlaat om de te picknicken met de hele familie. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 200 vierkante kilometer, het bevat zo’n 50 bergtoppen (de hoogste is Semenova Tian-Shanki met 4895 meter) en meer dan 20 gletsjers. De rivier stroomt door een prachtige beboste vallei, en je kunt hier ook allerlei wildlife spotten.
Land
  • prachtig natuurgebied
  • wandelen en bergbeklimmen alle categoriën
  • mooie flora en fauna
  • weekend druk met lokale bevolking
Review geplaatst op 2017-03-07
9
Kirgizië
Fransvdg was hier 01 jul 2007
Als ik aan Kirgizië denk, dan zie meteen prachtig berglandschap voor me en een Aziatische bevolking met een Sovjet verleden. Toen ik er was stond Lenin overal in steden en grotere dorpen nog op zijn voetstuk. Maar dan het landschap: de mooiste plekken die ik daar gezien heb zijn het nationaal park Ala Archa, waar je prachtig kunt wandelen, de Altyn Arashkan kloof, waar je eenvoudige minerale warmwaterbaden in de buurt hebt, en het hooggebergte richting Chinese grens bij Tash Rabat. Daar hebben we op 3150 meter hoogte in een yurt geslapen. Dat vond ik op die hoogte geen succes, vanwege de kou en de harde ondergrond. Een reisgenoot van me kwam toen met de onsterfelijke uitspraak: “Bij ons in Rotterdam zeggen ze: je ken nog beter in de Maas legge, dan in een yurt.” Gelukkig heb ik ook een betere overnachting in een yurt (grote tent) doorgemaakt, aan de oever van het grote Issyk-Kulmeer. Daar was het veel minder koud en daar hadden we ook een goed matras. Tijdens onze lange reis over de Zijderoute vanaf Turkmenistan, via Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië en West-China (Uyghuristan) sprak het overwegend groene landschap in Kirgizië me het meest aan.
Land
  • prachtig landschap
  • interessante cultuur
  • Op eigen houtje reizen lijkt me lastig hier.
Review geplaatst op 2016-12-06