Kirgizië foto's & tips

'456808' door Graaf '456808' door Graaf

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Son Kul meer

Graaf

Toen wij begin dit jaar een reis langs de Zijderoute wilden maken, konden we niet echt een geschikte reis vinden. Wat was ik blij toen in het voorjaar in Columbus Magazine een 22 pagina groot artikel over Kirgizië verscheen. Ik heb het gekoesterd en uitgeplozen, en het zit nu prominent in mijn album! Er waren in de winkels ook helemaal geen reisgidsen over dit land te vinden. Het Son kul meer ligt op het Son Kul plateau op 3016 meter, dit is het geografische midden van Kirgizië. Het plateau heeft slechts 2 toegangswegen, een vanuit het zuiden en 1 uit het oosten. Het meer is 18 km breed en 29 km lang. Bij het meer zijn een aantal yurt-camps, ook een enkele speciaal voor toeristen. De mensen wonen er zelf 3 maanden per jaar met hun families en kuddes vee en paarden.

'497202' door Lyske1980 '497202' door Lyske1980

KirgiziëIssyk-Kul meer

KirgiziëIssyk-Kul meer

Bokonbayevo

Lyske1980

Het landschap bij Bokonbayevo aan het Issyk-Kul meer was kaal en droog maar toch bleven de bergen me verrassen. Vooral bij zonsondergang waren de verschillende kleuren ontzettend mooi. Het was dus leuk om daar in een yurt kamp te overnachten!

'235417' door Travelbug '235417' door Travelbug

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

IJzig meer

Travelbug

Onverwacht al veel sneeuw in september. Dit is het Kol Tor-meer in de namiddag. Nog net een halfuurtje zon om mooie foto's te maken. Het meer ligt op ongeveer 3000m hoogte. De wandeling ernaartoe was... wat zal ik zeggen... vrij pittig.

'302191' door willemein '302191' door willemein

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Natuur in Kirgizië

willemein

Wat ik het mooiste in Kirgië vond was de natuur de wijdsheid, heuvelachtig en toch heel veel te zien, prachtig om doorheen te rijden, niets te merken van onlusten.

'456898' door Graaf '456898' door Graaf

KirgiziëIssyk-Kul meer

KirgiziëIssyk-Kul meer

Birdman

Graaf

Birdman is een goede film die 22 januari in première gaat; dit is mijn echte birdman! Speciaal voor onze groep kwam een birdman met zijn golden eagle een show geven. De arend zat naast hem in de auto, we lopen naar een vrij stuk waar hij e.e.a. over zijn golden eagle vertelt. Hij heeft hem gevangen toen de vogel 1 jaar oud was en toen afgericht, hij is nu 5 jaar oud en weegt 4 kilo. We mogen hem allemaal even vasthouden. Daarna volgt de jacht; er wordt een konijntje losgelaten (waarschijnlijk verdoofd) en de arend probeert hem te vangen, het beestje wordt levend in stukken gescheurd. Als het konijn half op is, is de eagle verzadigd, al het vlees zit in zijn krop. Het restant wordt weer meegenomen.

'499478' door Fietser '499478' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Wankele brug

Fietser

Zo lijkt de brug heel wat. We mochten er met de fiets van de brugwachter zonder problemen over rijden. Zag wel dat de brug erg krom tussen beide oevers stond, net alsof hij te lang was. Onze gehuurde Kamaz vrachtwagen mocht er niet over rijden. ook niet met een onderhandse betaling. Die werd geweigerd. Na lang soebatten mocht de vrachtwagen er wel over op eigen risico, omdat deze minimaal een dag omrijden moest en onze tenten en kookspullen daar in lag. Het ging net goed. Zou het geen tweede keer doen. De brug golfde alle kanten op.

'497266' door Graaf '497266' door Graaf

KirgiziëIssyk-Kul meer

KirgiziëIssyk-Kul meer

Bloemenvelden

Graaf

Tijdens de rit om het Issyk Kul zagen we hele velden vol met bloemen, heel veel riddersporen en andere soorten. We hoorden dat ze gekweekt worden als veevoer. Het is begin van de zomer, maar er ligt nog volop sneeuw in de bergen.

'490871' door Argonath '490871' door Argonath

KirgiziëAla-Archa Canyon

KirgiziëAla-Archa Canyon

Kirgizië ten voeten..

Argonath

Kirgizië draait voor vele toeristen om een aantal dingen. Enerzijds heb je een prachtige natuur en anderzijds heerst er nog een echt nomadenleven wat nog heel bijzonder is. In Ala Archa Nationaal park zijn deze twee facetten goed te zien. Hier zetten veel nomaden in de lente hun yurt op aan de rand van het water om deze aan het einde van de zomer weer af te breken en elders te gaan.

'368997' door Fietser '368997' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Marco Polo schaap

Fietser

De Marco Polo schaap staat op op de rode lijst van bedreigde dier soorten. In Kirgizië in de bergen heb ik diverse hoorns gevonden van deze schaap, maar ik durfde het niet aan om de hoorn mee naar huis te nemen. Dit schaap is volgens mij niet aan een natuurlijk dood gestorven. Toen ik voor mijn tentje zat kwam er een kirgies op een paard langs, met een geweer en deze ging jagen in de bergen op de Marco Polo schaap en wees op deze kop en zei, pang, pang en wees op zich zelf. Hoezo beschermt. Deze mensen leven al eeuwen zo.

'497350' door Lyske1980 '497350' door Lyske1980

KirgiziëAla-Archa Canyon

KirgiziëAla-Archa Canyon

Ala Archa NP

Lyske1980

Breng in Kirgizië zeker een bezoekje aan het prachtige Nationaal Park Ala-Archa; de trail naar de (kleine) waterval is bijzonder mooi met al die rotsachtige bergen en groene weiden vol kleurige bloemen.

'440738' door Graaf '440738' door Graaf

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Openbaar toilet

Graaf

Toen wij begin 2014 een reis langs de Zijderoute wilden maken, konden we aanvankelijk niet echt een geschikte reis vinden. Wat was ik blij toen in het voorjaar in Columbus Magazine een 22 pagina groot artikel over Kirgizië verscheen. Ik heb het gekoesterd en uitgeplozen, en het zit nu prominent in mijn album! Er waren in de winkels ook helemaal geen reisgidsen over dit land te vinden. Kirgizië is een van de landen die aan de Zijderoute liggen. Het is een prima land om solitair te bezoeken en niet in een gejaagde Zijderoute-reis met meerdere landen. Het land heeft een prachtige natuur, is overwegend groen met veel bergen. Je vindt er een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Behalve in de hoofdstad Bisjkek, de noordkant van het Yssik Kul en Karakol, zijn er geen hotels. Maar er is in het hele land een goed netwerk van Homestays opgezet, je kunt vrijwel overal bij de mensen thuis slapen. Je kunt overal informatie inwinnen bij de CBT (Community Based Tourism, de lokale VVV dus) en zij kunnen je adressen geven, je kunt ook in een yurt overnachten, en je kunt in sommige plaatsen ook fietsen huren. Hoogtepunten in het land zijn het Issyk Kul meer, Karakol en omgeving, het Son Kul meer op de Son Kul Plateau, de oude citadel van Koshoi Korgon, de karavanserai in de prachtige Tash Rabat Vallei, de Nieuwe Moskee in Naryn, Burana (met de Burana minaret, ruïnes en een veld met stenen petrogliefen in de Chuy Vallei) en de hoofdstad Bisjkek. Dit openbaar toilet kun je vinden in de Tash Rabat Vallei, nabij de karavanserai. Op de meest verlaten plekjes staan 's zomers wel een aantal yurts. Ze leggen allemaal toiletten aan, soms wel op 100 meter van de tenten, en je mag er als wandelaar ook gebruik van maken. Je ruikt ze al van ver, en snapt ook gelijk dat ze zo ver weg staan.

'506285' door Lyske1980 '506285' door Lyske1980

KirgiziëIssyk-Kul meer

KirgiziëIssyk-Kul meer

Manjili Ata

Lyske1980

Terwijl de anderen gingen kijken naar de roofvogelshow - waarbij nietsvermoedende konijntjes uit een zak worden getoverd en vervolgens gegrepen en verslonden worden door een adelaar - ging ik even de omgeving verkennen. Je hebt op deze plek zicht op de prachtige bergen en het Issyk-Kul meer. Terwijl ik hier wat rondliep, zag ik een oud mannetje op een ezel voorbij komen. Vond het wel een grappig gezicht.

'553453' door Fietser '553453' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Idyllisch landschap

Fietser

Kirgizië is voor mij een land met een grote diversiteit aan landschappen. Eigenlijk heb je daar alles. Ruig, woest, bergen en idyllisch. Vaak op een dag. Dit landschap had ook zo maar ergens in Europa kunnen zijn, maar de volgende vallei is weer totaal anders. Het was voor mij ook een land van de bloemen. Als planten liefhebber ben ik royaal aan mijn trekken gekomen.

'550614' door Fietser '550614' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Badlands

Fietser

We zijn hier in de voorlopers van het Tiensjangebergte. Dit hier wordt ook wel de "badlands" genoemd. Waarschijnlijk om dat het bar slechte grond is en niet om de onwaarschijnlijke mooie en ruige natuur.

'508262' door Fietser '508262' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Bergen

Fietser

Fietsend door het Tien Sjan gebergte kom je steeds andere uitzichten tegen. Wel uitkijken met het afdalen. Je wilt wel op de weg blijven. "Helaas" wordt je steeds afgeleid door de schitterende omgeving.

'513390' door Fietser '513390' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Herder

Fietser

Door o.a. deze herder werd ik 's morgens vroeg. half zeven, gewekt in mijn tent. Een groep herders drijf een kudde koeien, schapen en paarden door de rivier. Ze floten, riepen en knalden met zwepen om het vee aan te moedigen. Het leek wel Rawhide wel. Mijn hoogte punt van de reis door Kirgizië. Het lawaai en de mensen die ook nog graag op de foto wilden.

'553455' door Fietser '553455' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Yaks.

Fietser

Dit uitzicht had ik aan het einde van de dag vanuit mijn tentje op een kudde Yaks. Wel aan de overkant van de rivier. Vanuit mijn tent keek op prachtige hoge bergen, we zaten zelf op ruim 3500 m, Het mooie, eigenlijk best wel vreemd, was dat ik een jaar daarvoor aan de andere kant van de bergen waar ik op keek fietste in China op ongeveer 4000 m hoogte. Had ik toen niet kunnen denken, wel kwamen we daar ook veel Kirgiezen tegen die daar altijd al woonden. Waarschijnlijk lagen heel vroeger de grenzen anders dan nu het geval is.

'500397' door Graaf '500397' door Graaf

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Mooie bergen

Graaf

Het landschap in de omgeving van Koshoi Korgon, ten zuiden van Naryn. Door de buien en afwisselende zon en donkere wolken, werden de bergen soms heel mooie verlicht, en kregen de mooiste kleuren.

'487514' door Graaf '487514' door Graaf

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Slecht weer

Graaf

We reden van Naryn richting zuidoosten van Kirgizië, naar het Tash Rabat dal. Een prachtige groene vallei in dit gebergte wat je hier ziet. We zagen het somber in, maar toen we het dal inreden hadden we de hele dag zon!

'457633' door Graaf '457633' door Graaf

KirgiziëIssyk-Kul meer

KirgiziëIssyk-Kul meer

Houten kerk

Graaf

Met de Columbus Magazine nr. 45 in onze koffer hebben wij Kirgizië bezocht. Een geweldig mooi en groen land. Hier zie je de mooie houten Russisch Orthodoxe kerk in Karakol, deze is van de laatste restauratie in 1993. Op deze plek staat al een kerk sinds 1895, de eerste was van vilt. Karakol ligt aan het Issyk Kul meer helemaal in de zuid-oost hoek.

'173650' door swanny '173650' door swanny

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Nomaden

swanny

Hoogvlakte van het Song Kul meer aan het eind van de zomer. In de zomer leven hier verschillende nomaden families die er hun paarden en schapen laten grazen. De kamelen worden gebruikt bij de verhuizing van de tenten in de winter.

'298917' door renie '298917' door renie

KirgiziëIssyk-Kul meer

KirgiziëIssyk-Kul meer

Doordeweekse hoed

renie

Veel oudere mannen in Kirgizie dragen nog een traditioneel hoedje. Je hebt er een voor de zondag met zwart afgezet en een voor door de week. Deze man heeft net boodschappen gedaan op de weekmarkt. Vandaar het witte exemplaar.

'500055' door Fietser '500055' door Fietser

KirgiziëIssyk-Kul meer

KirgiziëIssyk-Kul meer

Statige man

Fietser

Ik zag deze man lopen in een van de dorpjes aan het Issyk-Kul meer en vroeg af ik een foto mocht maken. Dat was goed en tegelijkertijd zag ik een slangetje uit zijn gulp komen die naar laars ging. Ik keek hem aan en hij schudde mistroostig zijn hoofd en zei wat. het enige wat ik verstond was chatheder.

'367578' door Fietser '367578' door Fietser

KirgiziëTiensjangebergte

KirgiziëTiensjangebergte

Afscheid

Fietser

Deze ruiters annex herders zwaaien nog even ten afscheid van de andere zijde van de rivier. Ik lag noch in mijn tent toen ik gefluit als uit een cowboy film hoorde. Net als cowboys die vee opdreven. Hier werd een grote kudde schapen,gieten, koeien en paarden door een rivier gedreven. Een fantastisch gezicht.