Kirgizië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Kirgizië image

Paardrijden i.p.v. shoppen in Kirgizië

Kirgizië
Azië
Lyske1980

Paardrijden i.p.v. shoppen in Kirgizië

Reden voor mensen om naar Kirgizië te gaan? Vriendelijke en gastvrije mensen, weinig toerisme, waanzinnig mooie natuur en heerlijk (goedkoop) eten.
Ik geef eerlijk toe dat het besluit om naar dit land op vakantie te gaan in eerste instantie vanwege de souvenirs was; vorig jaar ontdekte ik namelijk een superleuk winkeltje in de '9 straatjes' in Amsterdam en toen de eigenaresse mij vertelde dat al die spulletjes uit Kirgizië kwamen, dacht ik meteen; zo, daar wil ik wel ’s uitgebreid shoppen! Na Kirgizië gegoogled te hebben – ja, ook ik wist helemaal niets van dit land – was ik meteen verkocht dankzij de mooie plaatjes van bergen en blauwe meren, dus ik boekte zo snel mogelijk een twee weken durende reis naar deze nog vrij onbekende bestemming.

Het liefst reis ik alleen maar omdat ik begreep dat er vrijwel geen openbaar vervoer bestaat in Kirgizië en het Kirgizisch (of het Russisch) helaas niet tot de vijf talen behoort waarin ik me prima kan redden, besloot ik toch maar om met een georganiseerde groepreis mee te gaan.

De hoofdstad Bishek vond ik lelijk en saai, maar toen we de stad eindelijk verlieten voor onze eerste ‘Homestay’ in Kyzyl-Oy werden we al snel getrakteerd op de bijzondere Kirgizische tafereeltjes: imposante bergen en rotsen in schitterende kleuren en herders die hun schapen, geiten, paarden of koeien veilig en wel naar de lekkerste graslanden proberen te brengen.

Overal in het land zie je paarden, en de Kirgiezen zijn allen geboren ruiters. Ze rijden al vanaf hun vierde jaar en ook de oudjes zie je nog rustig voorbij hobbelen op hun ezel of paard.
Paardrijden is dus een must als je Kirgizië bezoekt!
Aan rijden met een helm doen ze natuurlijk niet, maar omdat onze lokale gids het vallen van een paard vergeleek met het belanden op een zachte sofa - hij noemde de val van een ezel overigens wél pijnlijk - wilde ik het hier toch wel eens proberen. Na drie keer te paard de bergen verkend te hebben, heb ik de smaak behoorlijk te pakken gekregen! Alhoewel ik me afvraag of paardrijden in het platte Nederland wel zo interessant is…

Een beetje teleurstellend was het aantal winkeltjes dat we tijdens de reis aandeden… twee stuks wel te verstaan. Tja, dat is het nadeel van een groepsreis; je hebt met andere mensen te maken en ik bleek dus de enige te zijn die het leuk vond om op zoek te gaan naar prachtige, handgemaakte tapijtjes, kleden en tasjes.

Maar ondanks dat ik amper souvenirs heb kunnen kopen, heb ik wel genoten van een geweldige vakantie! Kirgizië is zeker een aanrader voor de natuurliefhebber, de diversiteit van het landschap en de bergen bleef me maar verrassen! En ja, de bevolking is - ondanks dat men geen Engels spreekt - inderdaad ongelofelijk vriendelijk en gastvrij. Ik moet gewoon ’s terug om wat meer leuke spulletjes in te slaan ;-)

Foto's

fa216.jpg
fa216.jpg
Lyske1980
a7745.jpg
a7745.jpg
Lyske1980