Kirgizië image

Kirgizië


Populaire bestemmingen

Kirgizië
Azië
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Steden, regio's en highlights in Kirgizië

Kirgizië kent tal van plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wil je weten waar je binnen Kirgizië naartoe moet en wat je echt niet mag missen? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regio's, steden en bezienswaardigheden in Kirgizië. Waar gaat jouw volgende vakantie naartoe?

Wat zegt de community

(10)
Bekijk reviews >

Van onze community

Band of horses.
Band of horses.
Naryn Region
Canipel
Nomadic leven.
Nomadic leven.
Naryn Region
Canipel
Bezocht dit bijzondere park
Bezocht dit bijzondere park
Ala-Archa Canyon
Wisseschout

Praktisch

 • Voor dit land geldt een positief reisadvies. Er zijn echter wel veiligheidsrisico’s voor reizen naar Kirgizië. Wees extra alert in de provincies Osh, Jalalabad en Batken. In deze provincies kunnen (spontaan) demonstraties, onlusten en ernstige ongeregeldheden plaatsvinden. Dit is ook een risico in de stedelijke gebieden, vooral de hoofdstad Bishkek. In Kirgizië komt (zware) criminaliteit tegen buitenlanders voor. Vooral in stedelijke gebieden. Buitenlanders zijn het slachtoffer geworden van gewelddadige overvallen (soms door nepagenten), verkrachting, en ontvoering. Het gebruik van vuurwapens is niet ongewoon in Kirgizië.

   

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Kirgizië:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Kirgizië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Som (KGS). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 •  

  7 en 8 januari - Russisch Orthodox Kerstmis (Christendom)

  De orthodox katholieke kerk volgt de Juliaanse kalender waardoor feesten en vieringen 14 dagen later plaats vinden dan volgens de westerse (gregoriaanse) kalender.

  8 maart - Internationale Vrouwendag

  Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema.

  21 maart – Nowruz

  Nowruz is een wijdverspreid feest dat naast Iran, ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het feest kondigt het begin van de lente aan (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; waarbij ervoor gezorgd wordt dat alle woningen, steden en dorpen er netjes uit zien.

  1 mei – Dag van de Arbeid

  Herdenking van de arbeidsbeweging die begon in 1890. Enkele duizenden mensen kwamen die dag in actie voor een achturendag.

  9 mei - Dag van Europa

  Wordt gevierd om stil te staan bij het feit dat op die datum in 1950 de Franse minister Robert Schuman in een ambitieuze verklaring aangaf dat er een supranationale Europese organisatie moest worden opgericht, die later zou uitgroeien tot de Europese Unie. De Dag van Europa geniet weinig bekendheid, maar Europese ambtenaren hebben een vrije dag.     

  1 juni - Internationale Dag van het Kind (Kinderdag)

  In 1954 spraken de Verenigde Naties een aanbeveling uit om een kinderdag ('Universal Children's Day') te houden om hiermee de kinderrechten actueel te houden. Ouders geven hun kinderen cadeaus en nemen ze mee op excursies naar pretparken, dierentuinen of musea.

  31 augustus  - Onafhankelijkheidsdag

  Op 31 augustus 1991 verklaarde Kirgizië zich onafhankelijk van de Sovjet-Unie. De onafhankelijkheid werd in december 1991 erkend.


  Islamitische feestdagen in Kirgizië
  Ook zijn er islamitische feesten zoals het Offerfeest en het Suikerfeest na afloop van de ramadan. Aan de vastenmaand Ramadan doen grote delen van de bevolking niet mee, ook het dagelijks leven gaat onveranderd verder.
   

 • Welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Kirgizië, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Kirgizië gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch elektriciteit nodig.

   

  Stekker type C
 • Tijdsverschil: 4 uur later
  De hoofdstad van Kirgizië is Bisjkek.
  Het oppervlak van Kirgizië is 5x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Kirgizisch, Russisch.