Köl-Say meren

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Verdronken bos

Köl-Say meren,
Kazachstan


Op zoek naar een bestemming, die nog nauwelijks ontdekt is door toeristen en waar je uren alleen kunt wandelen in de meest prachtige Nationale Parken en natuurreservaten? Kies dan voor een rondreis door Kazachstan, en dan in het bijzonder de provincie van Almaty, in het uiterste zuidoosten van het land.

Eén van die unieke plekjes hier is het Kaindy-meer in het Kolsaiskie Lakes National Park. In 1911 stond een enorme aardverschuiving aan de basis van het ontstaan van dit meer. Het leverde uiteindelijk een even bijzonder als bizar natuurverschijnsel op. Het dennenbos verdronk daarbij in smaragdgroen gletsjerwater. De kale boomtoppen die boven het water uitsteken zijn nu nog slechts de stille getuigen van deze speling van moeder natuur.

Het bijzondere is dat ónder water de takken gewoon nog intact zijn. Je kunt hier duikexcursies maken, waardoor je letterlijk door een bos kunt duiken. Overigens moet je hiervoor wel een goede wetsuit aan. In de zomer, als de watertemperatuur op z'n 'warmst' is, wordt maar net de 5 graden celsius aangetikt.