Astana

'510600' door Bowral '510600' door Bowral

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Bayterek toren

Bowral

In 1997 werd de hoofdstad van Kazachstan ‘verplaatst’ van Almaty naar Astana. De president, Noersoeltan Nazarbajev, wil van de stad niet alleen het centrum van Kazachstan maken, maar ook dat van heel Centraal-Azië. Om die uitstraling kracht bij te zetten is Astana al jaren een grote bouwput. Er verrijzen her en der enorme, haast megalomane monumenten, overheidsgebouwen, sportaccommodaties en winkelcentra. Een soort Dubai op de steppen van Kazachstan … Een van de monumenten is de observatietoren Bayterek (‘Grote boom’ in het Kazachs). De toren (gebouwd in 1997) stelt een populier voor die een gouden ei omhoog haalt. Bayterek is 105 meter hoog. Het observatiedek bevindt zich in ‘het ei’ op - niet toevallig - 97 meter hoogte. Vanaf deze plek heb je een fantastisch uitzicht over de hele stad. In het midden van het dek staat op een verhoging een gouden handafdruk van Nazarbajev. Alle Kazakken die de toren bezoeken, leggen hun hand in die van de president zodat ze een wens mogen doen. ’s Avonds wordt de toren feeëriek verlicht in alle kleuren van de regenboog. De fonteinen ervoor zorgen dan voor een muzikaal waterspektakel. Alsof je in Las Vegas bent …

'500765' door jeannette '500765' door jeannette

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Nieuwe hoofdstad

jeannette

Astana is na Almaty de nieuwe hoofdstad van Kazachstan en dat merk je aan de moderne en bijzondere architectuur waar deze stad vol mee staat. In de toren kun je met een lift naar boven.

'507606' door jeannette '507606' door jeannette

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Astana architectuur

jeannette

Astana is de nieuwe hoofdstad van Kazachstan. Astana is dan ook een hele nieuwe stad met heel veel bijzondere architectuur. Je kunt prima wandelen van de ene naar de andere plek maar je kunt ook de bus nemen.

'498939' door jeannette '498939' door jeannette

KazachstanAstana

KazachstanAstana

In de grote moskee

jeannette

In de futuristische stad Astana vind je in deze grote moskee nog een oase van rust. Je kunt er wel een dag verblijven op deze heerlijke tapijten en er is ook een compleet restaurant aanwezig in de moskee. Je kunt er gemakkelijk komen met de bus.

'501737' door jeannette '501737' door jeannette

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Zingende fonteinen

jeannette

Elke avond rond zonsondergang begint het centrale plein van Astana te leven. Dan beginnen de fonteinen op de muziek te spuiten. Jong en oud komt kijken, een gezellige boel!

'504765' door jeannette '504765' door jeannette

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Architectuur

jeannette

Astana is de nieuwe hoofdstad van Kazachstan. Almaty was het in de Sovjettijd. Astana is dan ook een hele nieuwe stad met heel veel bijzondere architectuur. Je kunt prima wandelen van de ene naar de andere plek.

'490987' door me-nasil '490987' door me-nasil

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Skyline van Astana

me-nasil

De bekende skyline van het nieuwe centrum in Astana. Sinds 2004 is in dit gedeelte van de stad de regering gevestigd. Een van de highlights en tevens symbool van Astana is de Bayterek toren. Deze toren is 97 meter hoog. Niet geheel toevallig gekozen. In 1997 is de hoofdstad verplaatst van Almaty naar Astana.

'503185' door jeannette '503185' door jeannette

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Nieuw

jeannette

Astana is na Almaty de nieuwe hoofdstad van Kazachstan geworden en dat merk je aan de moderne architectuur waar deze stad vol mee staat. Ook is er ruimte voor klassieke gebouwen. Deze grote moskee ligt een stukje lopen van het centrale plein maar is zeker de moeite waard.

'499335' door jeannette '499335' door jeannette

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Bespieden

jeannette

De beeldbepalende hoge toren op het centrale stadsplein van Astana bestaat uit verschillende etages. Tegen een kleine vergoeding ga je met een lift naar boven en bovenin gekomen kun je nog een paar trappetjes hoger en dan kun je mooi naar beneden spieden.

'245916' door helemaalvandekaart '245916' door helemaalvandekaart

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Astana

helemaalvandekaart

Kijkt u wel eens de Tour de France en denkt u; wat is Astana nu weer? Astana is de hoofdstad van Kazachstan. Zachtjes uitgedrukt is het een bizarre plaats. Met al zijn futuristische gebouwen lijk je in een soort Sovjet-versie van Startrek terecht te zijn gekomen.

'1114259' door jeroenkleiberg '1114259' door jeroenkleiberg

KazachstanAstana

KazachstanAstana

De grootste moskee in

jeroenkleiberg

Op de steppe van Kazachstan ligt een stad met de bijzondere naam Nur-Sultan, wat zo veel betekent als de 'The Sultan of Light'. Ik weet niet zo goed hoe je dat het beste kunt vertalen naar het Nederlands, daarom laat ik het zo staan. Het zegt namelijk wel wat over de toenmalige president Nursultan Nazarbayev die het een goed idee vond om de naam van de hoofdstad van Kazahstan te wijzigen van het bekende Astana naar het meer bij zijn persoon passende Nur-sultan. Twintig jaar geleden was Astana nog een stoffig provinciestadje, nu steekt het Dubai naar de kroon wat betreft extravagante architectuur. Als hoofdarchitect heeft Nursultan Nazarbayev daar een leidende rol in gespeeld. Wat natuurlijk niet mocht ontbreken tussen alle architectonische hoogstandjes was een nieuwe moskee. Als je dan toch bezig bent, kun je er maar het beste direct de grootste van Centraal-Azië van maken. De Hazrat Sultan Moskee is het mooiste als de verlichting is aangegaan.

'1064067' door jeroenkleiberg '1064067' door jeroenkleiberg

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Architectuur walhalla

jeroenkleiberg

Sinds 1997 is Astana de hoofdstad van Kazachstan, een rol die is overgenomen van het duizend kilometer zuidelijker gelegen Almaty. Een handige plek is het niet zo midden op de steppe. Volledig blootgesteld aan het extreme klimaat, met temperaturen die ’s winters zakken tot -40 °C en zomers op kunnen lopen tot +40 °C. Maar wel lekker de ruimte om te werken aan een monument van de grootsheid van de man die in Kazachstan al tientallen jaren de touwtjes in handen heeft. Hij is dan ook de lead-architect van deze kunstmatige stad. Twintig jaar geleden was Astana nog een stoffig provinciestadje, nu steekt het Dubai naar de kroon wat betreft extravagante architectuur. Alles is hier groot: het paleis van de president is gebaseerd op het Witte Huis, maar dan acht keer groter. Zesbaans wegen doorkruizen het nieuwe stadscentrum, met een centrale as tussen het Presidentiële paleis en de grootste tent ter wereld. Er worden torens neergezet van bijna 400 meter en ook is er gedacht aan de grootste moskee van Centraal-Azië en het grootste bolvormige gebouw ter wereld. Eindeloze wijken met nieuwe appartementen zijn klaar om nieuwe bewoners te huisvesten. Maar waar zijn alle mensen om de grootsheid mee te vullen?

'1071829' door jeroenkleiberg '1071829' door jeroenkleiberg

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Baiterek toren

jeroenkleiberg

Astana is een gekke stad. Twintig jaar geleden was het nog een stoffig provinciestadje, nu steekt het Dubai naar de kroon wat betreft extravagante architectuur. Midden in het nieuwe centrum staat de Bayterek toren. Dit in 1997 gebouwde monument is het symbool van Astana. De toren stelt een populier voor die een gouden ei omhoog houdt. Het is een verbeelding van een Perzische legende over Samruk en de levensboom. Toen Samruk wegvloog liet hij de boom schudden waardoor er zaden uit de boom vielen. Deze zaden zouden de basis zijn voor alle plantensoorten en zou de mensheid hebben genezen van al haar kwalen. Dat klinkt natuurlijk fantastisch. Maar waar het in deze toren echt om gaat is de handafdruk in goud van Noersoeltan Nazarbajev, de eerste en nog steeds zittende president van Kazachstan. Bezoekers kunnen hun hand in zijn hand plaatsen en een wens doen. Als hij je wens niet kan laten uitkomen, dan kan niemand het. Een beetje zelfvertrouwen moet je als dictator wel uitstralen.

'1065224' door jeroenkleiberg '1065224' door jeroenkleiberg

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Feestverlichting in..

jeroenkleiberg

Astana is een nogal kunstmatige plek, waar het ontbreekt aan sfeer en karakter. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de extravagante wijze waarop gebouwen, bruggen en parken zijn verlicht. Overdag is de stad sfeerloos, maar tegen de avond gaat de feestverlichting aan en zijn er mensen die er net als ik van genieten. Hele gebouwen zijn voorzien van displays en veranderen doorlopend van kleur en beeld. Op weer andere gebouwen lopen doorlopend teksten voorbij. Ik zou er knettergek van worden als ik achter een van die ramen zou wonen. Maar voor mij als toeschouwer is het fantastisch. Zelfs de moderne architectuur is ’s avonds op haar mooist: tegen een zwarte hemel kleuren ze rood, geel, groen en blauw en alles daartussenin.

'1092655' door jeroenkleiberg '1092655' door jeroenkleiberg

KazachstanAstana

KazachstanAstana

Monument van de vrede

jeroenkleiberg

Kazachstan is het grootste niet aan een zee gelegen land ter wereld. Het is 65 keer groter dan Nederland en er wonen ongeveer 17 miljoen mensen, wat betekent dat het één van de dunst bevolkte landen ter wereld is. De Sovjets wisten wel raad met al die ruimte en hebben er al hun bommen en granaten getest. Nergens ter wereld zijn er zo veel kernwapens tot ontploffing gebracht als op een stuk steppe tussen Astana en Semey in het afgelegen noordoosten van het land: De Semipalatinsk Nuclear Test Site Die tijd is nu voorbij, maar het verleden kan en mag niet worden vergeten. Dit monument is geopend op 29 augustus 2018, op de Internationale dag tegen kernproeven. Deze symbolische datum markeert de dag waarop in 1991 Semipalatinsk werd gesloten. Het monument bestaat uit een digitaal scherm, waarop doorlopend een film wordt vertoond over de verschrikkingen van nucleaire oorlogsvoering en de gruwelijke gevolgen van de ruim 700 nucleaire explosies die er in Semipalatinsk hebben plaatsgevonden.