Astana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Astana image

Astana!

Astana
Kazachstan
MaartenK

Astana!

Wow! Wat is Astana een bijzondere stad! Eind 1997 werd het kleine provinciestadje (300.000 inwoners) in de steppe tot hoofdstad benoemd en sindsdien groeit de stad als een dolle! Voor geld is alles te koop en dat blijkt hier: De skyline bestaat uit wolkenkrabbers en die hebben allerlei verschillende vormen, de één nog bijzonderder dan de ander. Niet zelden met veel blauw glas, vaak zelfs tegen het turkoois van de Kazachse vlag aan. Het bouwen van een recht-toe-recht-aan-gebouw lijkt van vroeger, hoewel je aan de skeletten niet altijd gelijk ziet hoe het gebouw gaat worden: Waar nog geen wolkenkrabber staan zie je meestal dat de hijskranen druk bezig zijn om nieuwe wolkenkrabbers te bouwen. Ik heb het geprobeerd, maar ik kon geen plek vinden waar ik het typische Astaanse straatbeeld in één foto kon vatten: een architectonisch bijzondere wolkenkrabber, de hijskranen die een nieuwe bouwen en de waanzinnig grote videoschermen die reclamefilms over de voorbijrazende auto's uitzenden.

Ik heb hier maar één dag en daarin loop ik mijn voeten stuk (letterlijk: blaren!!) om maar zoveel mogelijk te zien. Ik steek 's ochtends de rivier over naar wat de oude stad genoemd wordt (de gebouwen stammen namelijk uit de Soviettijd en de tijd na Kazachstan's zelfstandigheid in 1991...). De brede wegen vol auto's en kruisingen met voetgangerstunnels eronder doen denken aan steden als St. Petersburg, Moskou en Boekarest, net als de standbeelden en musea met namen als 'Museum van de eerste president' (dat is overigens de huidige president). De verheerlijking van Kazachstan in de lokale variant op Madurodam is mooi en laat zien dat industrie belangrijk is voor het land. Per regio worden de mooiste of belangrijkste gebouwen in het klein tentoongesteld. Niet elke regio komt er even goed af: de meeste regio's zijn goed bedeeld met 20 of zelfs meer dan 30 gebouwen en natuurverschijnselen, maar niet elke regio is even gelukkig. Het is maar goed dat ik niet naar Kostenai ga, want daar zijn blijkbaar maar acht gebouwen model-waardig, waarvan er nog één een asbestfabriek is ook.

Ook het stadspark met z'n bijzondere openluchtwinkeltjes, kermisattracties, druilerige gezinnetjes en vervallen staat lijkt wel op het Oostblok. Opvallend is wel dat er hier niet gedronken lijkt te worden op straat. Ik vraag me af of dat misschien iets met de ramadan te maken heeft, of überhaupt met een groter aantal Moslims hier. Maar minstens zo opvallend is het onwaarschijnlijk lage aantal hoofddoekjes dat ik op straat zie.
Als ik 's middags terug de rivier oversteek en in de 'nieuwe' stad ben is het contrast met de 'oude' stad wel duidelijk. Kruispunten hebben stoplichten met aftellers voor voetgangers en de winkels zitten in malls naar Amerikaans voorbeeld. De merken van de winkels zijn niet verassend: Adidas, Mexx, Zara, Polo, etc. Maar het grootste contrast met de 'oude' stad is de architectuur. Het lijkt erop dat de laagbouw die hier nu nog staat (bijvoorbeeld in het wijkje met mijn hotel) geen lang leven beschoren zal zijn.
Indrukwekkend en architectonisch hoogstandje tussen de wolkenkrabbers is de tent van 150 meter hoog. Deze Khan Shatyr is gemaakt van hitteabsorberend materiaal, waardoor er binnen altijd zomerse temperaturen zijn, ook als het buiten -30C is. Superindrukwekkend om te zien, maar eenmaal binnen blijkt het eenzelfde mall als de anderen, met dezelfde winkels en dezelfde keuze uit fastfood in de food court. Maar wel bijzonderder: er is hier ook een strand gebouwd, waar je dus 's winters ook van kan genieten. Als je er van houdt natuurlijk, het kost immers 60 dollar per dag...

Na een dag rondsjouwen bezoek ik nog het Oceanium. Door een lange buis kun je naast en onder zwemmende haaien en grote vissen doorlopen. Niet alle haaien zijn gevangen, er zijn er twee hier ook geboren, wat de schrijver van mijn reisgids zich deed afvragen of dit de twee haaien ter wereld zijn die het verst van een zee vandaan geboren zijn. Je doet er niets mee, een fun-fact, maar het geeft inderdaad te denken: de dichtstbijzijnde open zee is inderdaad wel heel wat duizenden kilometers verderop.

Ik kan Astana aanraden: één dag is te kort, in elk geval als je je voeten een beetje heel wilt houden ;-) Ik vertrek morgen voor een binnenlandse vlucht naar Aktobe.

Foto's

891d9.jpg
891d9.jpg
MaartenK
25b8d.jpg
25b8d.jpg
MaartenK
471e5.jpg
471e5.jpg
MaartenK