Almaty

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Legendarisch Medeu Schaatsstadion, Uitzicht over stad en Panfilov Park

Almaty,
Kazachstan


Medeu Stadium
Het fascinerende schaatsstadion van Alma Ata, waar veel schaatsgeschiedenis is geschreven (lees: wereldrecords). De bus, lijn 6, vertrekt bij het bekendste hotel van Almaty, Hotel Kazakhstan. Het is een leuke rit van ongeveer een half uur, richting de bergen en dwars door nieuwe (of nieuw aan te leggen) chique buurten heen. De eindhalte is bij het stadion, dus je kunt gewoon rustig blijven zitten tijdens de rit. De bus is dan ook verreweg de beste optie, aangezien een ritje praktisch niets kost (80 Tenge, omgerekend 40 eurocent). Helaas kon ik het stadion niet in. Dit in verband met een grote verbouwing. Wel kon ik door de spijlen heen kijken en genieten van dit fantastische stadion, zo midden in de bergen.

Uitzicht over Medeu Stadium en de stad (mits de smog meevalt in de stad)
Wat veel toeristen nalaten, maar wat zeer zeker de moeite waard is, is de wandeling naar boven voor een mooi uitzicht over zowel stadion als stad. Toegegeven, het is een erg lange klim naar boven (800 traptreden), maar diegenen die zo nu en dan omkijken kunnen de mooiste foto’s van het stadion maken. Halverwege de trap is er de kans om te schuilen, (de zon is soms erg fel), alsmede drankjes/eten te kopen, variërend van water tot frisdrank. Helemaal bovenaan de trap is er dus het fraaie uitzicht, met hier en daar nog wat loslopende paarden. Aan de andere kant van de weg (dus stadion in de rug) is er nog een kleine vallei. Hoewel sommigen zullen zeggen dat de vallei schitterend is, valt dit erg mee (of beter; tegen). Overigens is er ook een mogelijkheid om per taxi naar boven te gaan. Taxi’s herken je of aan het universele gele bord, maar vooral aan enthousiastelingen in hun eigen auto die je naar boven brengen voor weinig geld. Eerlijk gezegd weet ik niet voor hoeveel Tenge zij jou naar boven brengen, maar houd maar rekening met een paar euro p.p.

Panfilov Heroes Memorial Park
Een erg fijn park waar Kazakse strijders worden geëerd. Hier zijn dan ook veel locals te vinden die het park bezoeken. Grootste trekpleister in dit park is echter de fraaie Orthodoxe Kerk die met zijn felle gele en groene kleuren een schitterende verschijning is in de overwegend grauwe en grijze stad.