Jordanië Woestijngebied reisblogs

Woestijnkastelen

marjolijn was er (tot 07 nov 2015) Gepost op 30 dec 093 reacties

Vandaag gaan we met een taxi de woestijn in, voor een bezoek aan enkele “desert castles”, woestijn”kastelen”, elk met een heel eigen karakter. Eerste stop is Qasr Kharana, een stoer, robuust gebouw, waarschijnlijk een karavaanserai/handelspost, hoewel de geleerden het daar nog niet helemaal over eens zijn. Mij lijkt dit wel aannemelijk: nog steeds loopt hier de weg van Amman naar Saoedi-Arabië en Irak, door een leeg en verlaten woestijnlandschap. Water wordt hier bezorgd met grote tankwagens. Een hekje wordt voor ons verwijderd, we mogen even op het dakterras zonder balustrade, om rond te kijken en foto’s te maken. Vervolgens bezoeken we het verfijnde jachtslot Qasr Amra (tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst), dat bestaat uit een woon- en badgedeelte. De muren zijn hier beschilderd met jacht- en badscènes, afbeeldingen van mensen dus! Als laatste zien we Qasr Azraq. Deze, uit de Romeinse tijd daterende, vesting heeft weer een heel ander karakter dan de vorige twee kastelen. Het gebouw is opgetrokken uit blokken basaltsteen, en heeft een drie ton zware deur uit één stuk basalt. Lawrence of Arabia gebruikte deze vesting als hoofdkwartier. Azraq is het verkeersknooppunt van Saoedie-Arabië naar Syrië en van Jordanië naar Irak, we zitten hier 50 kilometer van de grens met Saoedie-Arabië. De lokale gids die ons zijn diensten aanbiedt, vertelt dat Azraq vroeger een bloeiende oase was, maar 20 jaar geleden verdween het water uit Azraq, het wordt weggepompt naar de hoofdstad Amman. Toch is het hier nog steeds wat groener dan bij de vorige twee kastelen. We lunchen buiten op een terras, hartje winter! Op de terugweg passeren we vrachtauto’s/opleggers met grote blokken steen uit de woestijn erop, bestemd voor (wegen)bouwactiviteiten.
Terug in het hotel hoor ik schuin aan de overkant toespraken en gejuich. Het blijkt de start van een internationaal konvooi met hulpgoederen voor de Gazastrook. Ik ontdek nu vlakbij het hotel ook nog een “food city” met een hele reeks Amerikaanse fastfood-zaken en een grote supermarkt. Zo loop ik na een tocht door de woestijn opeens een Jordaans/Jordanees? winkelwagentje vol te laden.

marjolijn Positie 59 (33973 p.) Lid sinds 18-01-2008 Foto's en tips: 1107 Blogs: 36 Fans: 2

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Het stoere woestijnkasteel/karavaanserai Qasr Kharana
blogfoto nr. 2
Muurschildering in Qasr Amra
blogfoto nr. 3
De uit 1 blok basalt gehouwen toegangspoort tot Qasr Azraq
blogfoto nr. 4
Konvooi voor Gaza
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

A Coruña, een roman als gids
8 2
Gepost op 21 mei
Spanje Galicia
Op de fiets in Nha Trang
4 3
Gepost op 17 maart
Vietnam Zuid Vietnam

Reacties bij deze blog

yuri

Door: yuri • Geplaatst op

gaaf he die kastelen....en ook apart de borden met irak enzo langs de weg. Ik had geen tijd voor azraq omdat de zon al onderging.

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Interessant verhaal! Kocht je boodschappen om mee te geven met de konvooi of meer voor het lekkere voor jezelf.

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

Mooie foto's ook. Ik vond dit heel apart om te zien al die woestijnkastelen. Heel bijzonder.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.