Wadi Rum

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wadi Rum image

Wadi Rum

Wadi Rum
Jordanië
Renie

Jordanie 4 Wadi Rum

Vanmorgen om 8.30 vertokken.
Wat is dit een mooi land, maar wat is het droog en dor. We gaan vandaag een tocht door de woestijn maken.
Wadi Rum is, getuige de vele prehistorische rotsschilderijen, al sinds mensenheugenis bewoond. De Nabateeërs, stichters van de betoverende rotsstad Petra, hebben hier hun sporen nagelaten in de vorm van muurschilderingen, 'graffiti' en tempels. Tegenwoordig leven er nog enkele Bedoeïnen-stammen in dit ruim 200 km² grote woestijngebied. De beroemde Britse officier Lawrence van Arabië trok met zijn regiment door dit gebied tijdens de strijd tegen de Ottomaanse troepen. Vanwege de verzengende hitte groeven Lawrence en zijn mannen zich overdag tot aan hun nek in het zand in en verplaatsten zich 's nachts.
Wadi Rum is de grootste en misschien wel de mooiste woestijn van Jordanië. Hier verbleef ooit de Engelse officier Lawrence of Arabia met enkele bedoeïenenleiders en hun legers tijdens de Arabische opstand in 1917. De woestijn van Rum is beroemd om haar prachtige panorama's met rode duinen en heftige rotsformaties.
Met 4 open jeeps gaan we op pad. Grillige rotspartijen in mooie kleuren die steeds weer anders zijn. De kleur is overwegend roze. Af en toe stoppen we om foto's te maken. We lunchen er ook: er wordt een grote rieten mat uitgerold, de kussens van de jeeps worden er rondom heen geleegd, het eten wordt in het midden gezet en de chauffeurs maken op een vuurtje een pot thee voor ons.
Tussendoor hebben ze nog tijd voor een gebed en wordt ar aan de jeeps gesleuteld.
Een van hen is volgens ons niet ouder dan 15 jaar, een ander heeft 4 vrouwen. Het is prettig om te rijden, want dan vang je wat wind, want het is weer erg warm. Om 16.30 leggen we het laatste deel van de tocht per kameel af. Je moet het een keer gedaan hebben, maar ik was blij dat ik er weer af kon. 3 kwartier is erg lang als je niet lekker zit.
Om 18 uur kwamen we aan in ons woestijnkamp in Wadi Rum waar we een 2-persoons tentje mochten uitzoeken. Het is een prachtige nederzetting met grote tenten, comfortabel banken en als het donker wordt, worden overal olielampen neergezet.