Jordanië reisblogs

stenen gooiers en fietsers

A.Verleg was er (tot 15 mei 2010) Gepost op 31 mei 105 reacties

Je kunt als reiziger helemaal lyrisch zijn over de gastvrijheid van een land, in dit geval Jordanië, en toch in je ervaringen een zwarte bladzijde hebben over dit land.
Bij de receptie van het Dana Nature Reserve hebben wij met twee fietsers, Klaus en Andrea, zitten praten over hun al 10 maanden lange fietsreis. Ze hebben huis en haard hebben verkocht om per fiets de wereld te gaan ontdekken. Een reis waarvan ze niet weten waar en wanneer die zal eindigen. Een reis die ze ondernemen met twee oude honden, omdat niemand thuis op ze wil letten, dus gaan ze mee in een kinderkar achter de fiets.
De reis is gestart in Bonn en wij kwamen ze tegen in Dana, Jordanië. Natuurlijk praat je dan samen, onder het genot van wat thee en heerlijke lokale producten, gekregen van de beheerder, over motivatie en de positieve en negatieve ervaringen.
Eigenlijk was tot vlak voor Amman alles positief, maar net voor deze stad begonnen de problemen. Problemen die eerst nonchalant als incident werden weggewuifd, maar die tot hun enorme schrik zich bleven herhalen, vooral in en rond zowat ieder dorp;

JONGEREN DIE STENEN GOOIEN NAAR FIETSERS.

Het werd voor hen zo'n groot probleem, dat ze zo ongeveer vóór ieder dorp een slaapplek zochten, weg van iedere nieusgierige blik en dat ze dan de volgende dag, in alle vroegte, door het dorp fietsten. Zo vroeg dat de eventuele stenengooiers nog sliepen.
Ook waren ze al andere fietsers tegen gekomen, die dezelfde ervaringen hadden en die al zo ver waren dat ze met een plastic tas met stenen aan het stuur rondreden in dorpen, om de stenengooiers van repliek te dienen. Beiden dragen natuurlijk een helm, maar toch kun je lelijk gewond raken, ook al is de steen klein. Klaus werd een keer geraakt op de voortassen met een vuistgrote steen en dat is ruim schrikken. Het plezier vergaat je dan redelijk snel.
Zij was van dit alles dermate over stuur, dat ze in tranen, bijna wilde besluiten met de reis te stoppen.
Gelukkig was de beheerder van de receptie van het Dana Reserve, op dat moment de zeer vriendelijke redder in nood en mochten ze bij de receptie de tent opslaan en genieten van de rust en de prachtige natuur. De honden werden in een koele kamer in de toren van de receptie gelegd, zodat ze heerlijk in de natuur konden ontspannen.
Hoe ver, als ze al doorgereden zijn, ze tot nu toe gekomen zijn weet ik niet, we houden daar waar mogelijk contact.
Dus, ondanks alle bijzonder positieve berichten, zijn er toch overklaarbare donkere momenten voor sommige reizigers.
We zijn benieuwd hoe het hen vergaat.

Wil je Klaus en Andrea volgen kijk dan op;
www.blog.backtrekk.de
www.backtrekk.de


A.Verleg Positie 151 (6818 p.) Lid sinds 28-11-2007 Foto's en tips: 4736 Blogs: 24 Fans: 10
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Gapen naar de sterren
4 13
Gepost op 14 februari
Chili El Norte Chico
gezellig en zeer smerig
1 8
Gepost op 11 februari
Tibet Samye
akelig bezoek
0 3
Gepost op 01 februari
Namibië Centraal Namibie

Reacties bij deze blog

Jan10e

Door: Jan10e • Geplaatst op

Nare ervaring met lichamelijke bedreiging. In 1999 hebben wij eens een Zwitserse fietser ontmoet die helemaal vanuit Zwitserland langs de zijderoute uiteindelijk in Urumci China was aangekomen. Dit is dan een stad waar je je dan weer moest melden. Hij zegt keurig netjes dat ie op de fiets is. Moest ie deze inleveren omdat er geen invoerrechten op zijn betaald.... HIj heeft er 2 dagen over gedaan om zijn fiets terug te krijgen. Sta je toch ook mooi te kijken. Ik vind rond de wereld fietsers echt bikkels! Ik zou het in elk geval niet kunnen.

Leeu

Door: Leeu • Geplaatst op

Jammer om te horen en het is zo nutteloos

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Raar. Wat een idioterie en dat voor 2 zeer dappere mensen. Raak er wel nieuwsgierig naar.
Ook dat zijn reiservaringen.

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Lijkt me dat zoiets je fietsvakantie tot een living hell kan maken. Vreemd dat dit zo massaal gebeurt daar; dit zijn geen toevallige incidenten maar er lijkt een systeem in te zitten. Zou wel eens willen weten waarom iets zo systematisch gebeurt. Had er in Kenia ook van gehoord. Goed verhaal!

Willemien

Door: Willemien • Geplaatst op

Misschien toeval maar toen wij in Jordanie waren hebben wij ook zo'n verhaal gehoord van fietsers. Het Dana reservaat is overgens een prachtig gebied. Wij hebben daar olv een ranger een wandeling gemaakt. Prachtig. Ook overnacht in dat verlaten dorp.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.