Petra

'265170' door Dapau '265170' door Dapau

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Obelisk Tomb

Dapau

De Obelisk Tomb in Petra is een stukje Egyptisch, Grieks, Nabatean stijl architectuur van de eerste eeuw voor Christus. Tijdens een nachtelijke wandeling door de kloof naar de Treasury kom je dit mooie bouwwerk tegen. Onder een sterrenhemel wordt het vanzelf een van de zeven wereldwonderen.

'265494' door Dapau '265494' door Dapau

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Treasury

Dapau

Het misschien wel meest gefotografeerde bouwwerk op aarde ligt aan het einde van een 1,2 km lange kloof in de oude stad Petra; The Treasury. Als je er nog niet geweest bent zet 'm dan maar snel op je to-do lijst, want in het echt is ie nog veeel mooier! Met recht 1 van de 7 wereldwonderen.

'460040' door nita92 '460040' door nita92

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Al Deir

nita92

Het klooster oftewel Al Deir een van de bekende bouwwerken in de oude stad Petra. Of je er nu te voet op per ezel naar toe trekt, een absolute must do. Mijn voorkeur te voet, ook al omdat je dan in leuk contact komt met de bedoeienen die in hun stalletjes hun koopwaar aanbieden. Vanuit de hoek waar de foto genomen is kun je nog verder naar boven klimmen waar je weer een heel ander zicht hebt op dit indrukwekkende gebouw dat uitgehakt is in de rotsen. Het klooster diende mogelijk als tempel voor de koning van de Nabateeers Obodas 1

'483401' door enroute2 '483401' door enroute2

JordaniëPetra

JordaniëPetra

De Hoge Offerplaats

enroute2

In de oude stad Petra raak je niet snel uitgekeken en mocht ik nog eens in Jordanië komen, dan ga ik dit wereldwonder zeker een tweede keer bezoeken. Over de heilige weg wandel je eerst tussen de steile rotswanden van de kloof door en kom je vervolgens langs veel imposante ruïnes van gebouwen en grafmonumenten. Er zijn ook bezienswaardigheden hogerop gelegen, zoals de Hoge Offerplaats, vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Het is flinke klim naar boven en wie vermoeide voeten heeft kan een ezeltje huren, je wordt hoe dan ook beloond.

'461462' door Cobinho '461462' door Cobinho

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Indiana Jones and the

Cobinho

Eén van de gaafste ervaringen die ik ooit heb meegemaakt was de eerst blik op Al Khazneh ("De Schatkamer"). Een blik van een heel klein stukje Schatkamer in de achtergrond, langs de kloofwanden… een echt kippenvelmoment. Het is een ervaring die eigenlijk goed wordt opgebouwd. Om De Schatkamer te bereiken dien je eerst door de Siq (een kloof van 1200 meter) te wandelen. Op een gegeven moment weet je dat je er bijna bent en verwacht je achter elke nieuwe bocht De Schatkamer. Tot het moment dat je in de achtergrond De Schatkamer zie en in mijn achterhoofd hoorde ik: Dun-da-dun-tah, dun-da-ta, dun-da-dun-ta, dun-da-ta-ta-ta Dun-da-dun-tah, dun-da-taaah Dun-da-ta-ta, da-ta-ta, da-ta-ta, da-ta-ta-ta-taaah. Bekijk de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=a6JB2suJYHM

'457270' door Jelle51 '457270' door Jelle51

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Petra vroeg in de...o

Jelle51

Een voordeel van vroeg Petra binnen te gaan, is dat er bijna nog geen toeristen zijn. Als je via de kloof binnenkomt heb je prachtig licht op de schatkamer en vooral mooi als een man met zijn kamelen tot stilstand komt voor dit schitterend gebouw!

'459034' door Daisy11 '459034' door Daisy11

JordaniëPetra

JordaniëPetra

De Siq

Daisy11

Het voelt echt onbeschrijflijk gaaf om via deze kloof de stad Petra binnen te lopen. We stonden al om 07.00u voor de Siq, in de hoop dat we het 'rijk' voor ons alleen hadden... en jawel, we bleven een groot deel van de dag alle toeristen voor!

'374095' door nita92 '374095' door nita92

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Bedoeïene politie

nita92

Deze bedoeine woestijnpolitie ook wel bekend als Royal Bedouin Police stond wacht bij Petra. De Royal Royal Bedouin Police is een divisie van de nationale politie, een belangrijke taak voor hen is onder meer het tegengaan van drugs- en wapensmokkel Hij heeft een prachtig traditioneel politie-uniform aan. Een lang kakikleurig gewaad met rode banden eromheen. Daarnaast gekruiste leren banden met kogels, een draagriem voor nog meer kogels en een vuurwapen + een sierlijke dolk op zijn buik. Op zijn hoofd een traditioneel rood/witte sjaal oftewel de keffiyeh. Er is veel te zien op het uniform dat hij met grote trots draagt. Een van de mooiere politie-uniformen die ik ooit gezien heb.

'390053' door nita92 '390053' door nita92

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Middle East Eyes

nita92

Deze jongedame kwamen we tegen op haar ezeltje onderweg naar haar standje in Petra. We zouden haar later die dag nog vaker ontmoeten, maar dan zonder gezichtsbedekking. De meesten bedoeïenen die in dit gebied leven , wonen nu in een moderne nederzetting vlakbij Petra en komen dagelijks naar de oude stad om hun koopwaar aan te bieden.

'487308' door deerik '487308' door deerik

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Geheime route Treasur

deerik

Tijdens de avondwandeling, ontmoeten we Mamoud, hij heeft nog in Petra gewoond. Al pratend kom ik erachter dat er een manier is om reeds voor opening naar de Treasury te lopen via een onbekend pad door de bergen. Zeer vroeg gaat dan ook de volgende dag onze wekker, bij de receptie staan ons ontbijtpakket en de taxi al te wachten. Bij het visitorcenter, waar Mahmoud op ons zit te wachten beginnen we aan onze wandeling. Om dat de naam Lisette lastig is, wordt ze al snel tot queen gedoopt. Na een paar honderd meter verlaten we het normale pad, en beginnen we aan onze klim. Het belooft een onvergetelijke dag te worden, naar wat later zal blijken om meerdere redenen. Onze route gaat dus niet via de Siq maar via El Madras. Een pad kan je dit noemen, het is je weg zoeken tussen de rotsen en af en toe de stuiken. Mahmoud laat ons plekjes zien waar je dus normaal niet komt. O.a. grotten waar de Nabateërs woonden en de plaats waar de olijfolie geproduceerd werd. We spelen zelfs een oud strategisch spel dat hier in de zandstenen rotsen is ingekerfd. Na een spannend stukje klauteren moeten van Mahmoud na 1,5 uur lopen onze ogen sluiten, pakt hij onze handen om nog 5 meter vooruit te lopen. Als we dan weer onze ogen mogen openen kijken we neer op de schitterende Treasury. Het is beneden nog rustig, geen mens te zien. We eten en drinken nog wat op ons ‘balkon’ voordat we weer verder gaan. Via o.a. de grote offerplaats vervolgen we onze weg. Op sommige plaatsen is het uitzicht adembenemend. Pas als we onze afdaling beginnen, komen we voor het eerst andere bezoekers tegen.

'45642' door bgavandenheuvel83 '45642' door bgavandenheuvel83

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Petra (Klooster)

bgavandenheuvel83

Na 800 traptreden beklimming bereik je uiteindelijk het klooster in Petra.

'457957' door carolienduistermaat '457957' door carolienduistermaat

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Het Klooster

carolienduistermaat

Op de tocht naar boven naar "Het Klooster" passeer je, behalve allerlei fraaie uitzichtspunten, ook legio stalletjes met koopwaar. De kreet die me het meest is bijgebleven is "goedkoper dan de HEMA". Eenmaal boven zie je dan dit imposante bouwwerk. Ik heb even moeten wachten om hem er zonder toeristen op te krijgen, maar het feit dat dit mogelijk is betekent waarschijnlijk toch dat niet iedereen de tocht naar boven maakt.

'459566' door Daisy11 '459566' door Daisy11

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Ad Deira

Daisy11

Ad Deira is de zwaarste trail die je kunt lopen in Petra. Een prachtige route, die je uiteindelijk brengt naar het eindpunt, het klooster. We hebben de trail voor de hitte gelopen en dat is zeker een aanrader! De ezeltjes hebben we natuurlijk lekker beneden laten staan en onderweg genoten van de prachtige uitzichten.

'491074' door NNancyJanssen '491074' door NNancyJanssen

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Siësta

NNancyJanssen

Deze twee kamelen houden even siësta in de schaduw. Ze hebben al een drukke ochtend erop zitten met al die luie toeristen die een rondje willen maken :-) Jordanië behoort wel tot mijn top 3 van mooiste landen die ik tot nu toe heb bezocht. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam en Petra is een ervaring die je nooit vergeet. Als je Petra binnenkomt aan het einde van de Siq zie je meteen El Khazneh. Hier tegenover (dus links als je binnenkomt) zit een winkeltje. Hier werkt Ibrahim, vraag naar hem! Hij neemt je 's avonds mee als alle toeristen uit Petra weg zijn zodat je de hele stad voor jou alleen hebt. Hij laat je de stad van boven op de rotsen zien tijdens zonsondergang. Hij vraagt er niets voor, hij doet dit puur uit vriendschap. Daarna nam hij ons mee naar huis en kookte hij een heerlijke maaltijd voor ons. Onvergetelijk!

'460395' door enroute2 '460395' door enroute2

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Al Khazneh

enroute2

Na een dag wachten, omdat de historische stad Petra gesloten was wegens hevige sneeuwval, hebben we afgelopen maandag dan toch dit door UNESCO tot werelderfgoed verklaarde wereldwonder kunnen aanschouwen. De Khazneh is het bekendste monument in Petra, een graftempel gebouwd in 85 en 84 v.Chr., waarschijnlijk in opdracht van koning Aretas III van de Nabateeërs.

'486597' door JMoerkens '486597' door JMoerkens

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Zicht op El Deir

JMoerkens

Het grootste monument van de antieke stad Petra is het beroemde klooster El Deir. Van oorsprong is het waarschijnlijk een tempel geweest en ligt ietwat afgelegen ten noordwesten van het vroegere stadscentrum Het is een aardige klim naar boven. Redelijk zwaar in die hitte, maar het geeft wel een kick als je dan eindelijk boven aankomt bij deze prachtige plek. Mocht het zweet je al uitbreken bij de gedachte aan klimmen alleen al, kun je altijd nog een ezel bestijgen. Wanneer je er eenmaal bent, is het aanlokkelijk om ergens in de schaduw neer te ploffen en het eerste uur niet meer overeind te komen. Toch ga ik je de tip geven om nog net iets hoger te klimmen met je laatste restje energie! Want wanneer je dan vanaf een hogere plek zicht hebt op El Deir ziet het er nóg indrukwekkender uit!! Je ziet precies hoe het bouwwerk uit de berg gehakt is, fantastisch! En als je het niet trekt om in één keer door te klimmen, kun je altijd nog neerstrijken bij het cafeetje en een verfrissende (alcoholvrije) limoen-munt-cocktail drinken. Daarna kun je dat extra klimmetje wel weer aan... het loont zich!

'459131' door carolienduistermaat '459131' door carolienduistermaat

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Al Khazneh

carolienduistermaat

In de winkeltjes rond Petra worden allerlei souveniertjes verkocht die herinneren aan de film "Indiana Jones and the Last Crusade", omdat deze film gedeeltelijk in Petra is opgenomen. Toen we weer thuis waren wilden we deze film dan ook absoluut nog eens zien. Je moet echter heel goed opletten en niet even naar de w.c. gaan, want het stukje waar Petra in voor komt duurt nog geen minuut. Op de foto Al Khazneh, de schatkamer, het eerste wat je ziet als je de Siq uitkomt.

'434389' door nita92 '434389' door nita92

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Bedouin girl

nita92

In de oude stad Petra komen we dit bedoeïen meisje tegen, we hebben haar een dag eerder ook al ontmoet. Van veruit, terwijl we de trappen naar de Monastery op zwoegen, begint ze te zwaaien. Natuurlijk ook om iets vanuit haar stalletje te verkopen, maar de glimlach en het gebaar voelt goed en oprecht. We kletsen wat over ditjes en datjes en het leven in de oude stad voor hen. Bij mijn vraag of ik van haar een foto mag nemen, trekt ze een ernstig gezicht: Van mij ??? Ja natuurlijk, je bent een prachtmeid en dan in deze omgeving. Lachend stemt ze toe. De meesten bedoeïenen die in dit gebied leven, wonen nu in een moderne nederzetting vlakbij Petra en komen dagelijks naar de oude stad om hun koopwaar aan te bieden.

'501201' door MiekeDeHaas '501201' door MiekeDeHaas

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Oud en jong

MiekeDeHaas

Helemaal weet ik het niet maar vermoed dat dit een opa is met zijn kleinkind. Ze hadden een plekje gezocht in de schaduw tegen de rode rotsen die zo kenmerkend zijn voor Petra. De oude man maakte muziek op zijn snaarinstrument. Het klonk niet bepaald zuiver. Ik vond het een aandoenlijk beeld. De jongen moest in het begin niets hebben van mij en mijn fototoestel. Hij was heel terughoudend en er kon geen lach af. Na een tijdje ontdooide de jongen en maakte toen contact met me. Uiteindelijk had de jongen er lol in en nuttigde zijn bakje yoghurt heerlijk op. Graag even openen. Het licht wordt dan anders

'456914' door JMoerkens '456914' door JMoerkens

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Petra door een...Sleu

JMoerkens

Er is zoveel te zien in Petra, dat je minimaal één volle dag nodig hebt voor een bezoek aan de antieke stad. Zeker als je dezelfde eigenschap hebt als ik, namelijk altijd nieuwsgierig zijn naar wat er om het hoekje, of binnenin een gebouw te zien is. Vlak voor het maken van deze foto was ik een ruimte ingestapt uit nieuwsgierigheid. Eigenlijk was er niets te zien. Toen ik me weer omdraaide zag ik dit beeld. Het amfitheater door de 'vensters' van het bouwwerkje heen. En toen was mijn nieuwsgierigheid toch weer een beetje beloond :-)

'484557' door enroute2 '484557' door enroute2

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Rode rotsen

enroute2

De roze-rode kleuren van de rotswanden in Petra zijn fascinerend. Deze foto is onbewerkt en geeft de warme tinten natuurgetrouw weer. De oude stad is helemaal uitgehakt uit het zandsteen dat veel ijzeroxide bevat, waardoor het gesteente zo mooi gekleurd is. De kloof in Petra is overigens niet door water uitgeslepen, maar ontstaan als gevolg van tektonische activiteiten, die een breuk in het zandsteen veroorzaakten.

'402544' door nita92 '402544' door nita92

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Sit with me...

nita92

“Come sit with me, take a rest” horen we zachtjes terwijl we naar beneden op de trappen vanaf de High Places lopen. Dat laat ik me (ons) niet ontgaan. Het is ontzettend warm en de benen kunnen wel even wat rust gebruiken. Hij verkoopt niets, een bedoeïene man welke nog in de oude stad Petra woont. Dat zijn er niet veel meer, velen wonen daar buiten. Vrolijk vraagt hij ons het een en ander en vertelt dat hij voor geen goud zou willen ruilen met het leven in de stad. Mocht je naar de oude stad Petra gaan, knoop een gesprekje aan met de Bedoeïenen in dit gebied. Je bezoek aan Petra wordt nog zoveel mooier.

'210793' door ejfovermaat '210793' door ejfovermaat

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Ochtendgloren

ejfovermaat

Bij het ochtendgloren zijn deze beide kinderen op hun ezel op weg in Petra. Het leven in Petra begint langzaam op gang te komen.Iedereen is op weg naar zijn werkplek voor die dag.In de dagen dat ik er was hadden de kinderen vrij van school vanwege de feestweek na de Ramadan. Er waren in verhouding dan ook meer kinderen aan het werk dan normaal het geval is.

'488249' door MiekeDeHaas '488249' door MiekeDeHaas

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Treasury

MiekeDeHaas

Het schathuis of de Treasury: Petra's beroemdste monument. Het is een prachtig rijk versierde grafgevel. Het is 40m hoog en de roze-rode kleur is schitterend om te zien. De onderkant bestaat uit Korinthische zuilen met een gebeeldhouwd fronton. De bovenkant bestaat uit een colonnade met een rond tempeltje in het midden, waarop bovenop een urn staat. Volgens de bedoeïenen zat hier een schat verstopt en is daarom verschillende malen beschoten. De datering van het gebouw zweeft tussen de 1ste eeuw v.Chr. en de 2e eeuw n.Chr.