Petra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Petra image

De verborgen stad Petra & Wadi Rum woestijn

Petra
Jordanië
Jan-Petra

De verborgen stad Petra & Wadi Rum woestijn

Deel 2 - verslag van de Jordanië reis gewonnen bij Columbus -reisfoto van het jaar 2013-

De verborgen stad Petra

Petra, de oude hoofdstad van de Nabateeërs, is grotendeels uitgehakt uit de roze rotsen en te bereiken via de Siq, een 1,2 kilometer lange nauwe toegangskloof. Vanochtend wandelen we door de Siq en al weten we wat ons te wachten staat, die eerste aanblik op Petra's beroemdste monument Al Khazneh -de schatkamer- blijft adembenemend mooi. Met moeite rukken we ons los van Al Khazneh want er is nog zoveel meer te ontdekken. Urenlang lopen we rond en bewonderen een amfitheater, de koningswand met indrukwekkende grafmonumenten, restanten van tempels, paleizen en grotwoningen. Waleed brengt de oude stad tot leven met zijn boeiende informatie en verhalen en we zouden graag terug in de tijd willen reizen om te zien hoe het er hier aan toe ging. Het moet een drukte van belang zijn geweest want volgens Waleed had Petra destijds zeker 25.000 inwoners.

Na onze lunch in het Basin restaurant klimmen we via 800 traptreden naar Ad Deir, het klooster, wat ons betreft een van de mooiste monumenten van Petra. Rond zonsondergang gaan we terug naar ons hotel en na de maaltijd bezoeken we Petra by night. Elke maandag, woensdag en donderdagavond worden de Siq en Al Khazneh verlicht met honderden kaarsjes. Magisch!

De volgende ochtend staat Siq al-Berid (little Petra) op ons programma. Deze archeologische site is vele malen kleiner dan Petra maar zeker een bezoekje waard. Ook hier zijn een aantal uit de rotsen gehakte gebouwen te bewonderen die we voor onszelf hebben want de mensenmassa ontbreekt. In de middag brengen we een 3e bezoek aan Petra en klimmen naar een uitzichtpunt om Al Khazneh van boven te bekijken. Het is een aardige klim maar het adembenemende uitzicht maakt dit in één keer goed. Lang genieten we in stilte van het panorama en zijn het roerend met elkaar eens, Petra is terecht één van de 7 nieuwe wereldwonderen!

De Wadi Rum woestijn

Vanaf Wadi Musa is het ongeveer 2,5 uur rijden naar de Wadi Rum woestijn, ook wel Valley of the Moon genoemd en dat is een toepasselijke naam want de Wadi Rum is werkelijk van buitenaardse schoonheid. De chocoladekleurige rotsformaties en het geel en oranjekleurige zand steken mooi af tegen de blauwe lucht. Helaas staat er een harde wind vandaag, afkomstig uit Egypte en de lucht zit vol met fijn zandstof. De planning is om in de namiddag een jeeptocht door de woestijn te maken maar onze chauffeur verwacht dat de wind flink gaat toenemen en stelt voor om rond het middaguur te vertrekken. Stipt 12.00 uur stappen we daarom in een stoere terreinwagen. Het landschap is prachtig en we stoppen diverse malen om rotsformaties, grotten en prehistorische rotstekeningen te bekijken. In de Wadi Rum zijn vele bedoeïenenkampen waar je de nacht kunt doorbrengen en wij verblijven in Bait Ali, een van de grotere kampen. We overnachten in een stenen bungalow en hebben zelfs een douche en wc tot onze beschikking, wat een luxe!

Onze jeepchauffeur heeft trouwens gelijk gekregen want in de loop van de middag wordt de lucht dreigend donker en begint het echt hard te waaien. We hopen dat weer zal verbeteren maar de volgende ochtend blijkt de wind er nog steeds te zijn en de geplande ballonvlucht boven de Wadi Rum gaat daarom niet door. We maken nog wel een jeeptocht en als het begint te regenen gaan we terug naar Bait Ali. Wij vinden het jammer dat het regent maar de mensen hier zijn er -terecht- erg blij mee want zo vaak regent het niet in Jordanië, het is tenslotte één van de droogste landen ter wereld.

Na ons bezoek aan de Wadi Rum gaan we terug naar Amman waar we overnachten in het luxe Airport Hotel alvorens we terugvliegen naar Amsterdam. We hebben een geweldige week gehad in Jordanië en willen het Jordan Tourism Board en Columbus bedanken voor deze mooie reis.


Foto's

bb4ab.jpg
bb4ab.jpg
Jan-Petra
8f20b.jpg
8f20b.jpg
Jan-Petra