Reisreporters Jan-Petra in Jordanië image
MissParker

Reisreporters Jan-Petra in Jordanië

Online Columbus Community-leden Jan Bouma en Petra Jasperse zijn echte geluksvogels. Hun inzending voor de Columbus-wedstrijd ‘Reisfoto van het Jaar 2013’ kwam als winnaar uit de bus en prijkt op de cover van de vorige editie van Columbus. De foto van de tufstenen rotsen van Cappadocië in Turkije leverde hen ook een mooie reis op naar een al even magisch landschap duizend kilometer verderop: Jordanië. Hieronder delen de twee fervente reizigers de highlights van hun trip.In de verborgen stadWe weten wat ons te wachten staat: Petra, de spectaculaire oude hoofdstad van de Nabateeërs, is grotendeels uitgehakt uit roze rotsen en bereikbaar via de Siq, een ruim één kilometer lange nauwe toegangskloof. Toch is de eerste aanblik op Petra’s beroemdste monument, Al Khazneh oftewel de Schatkamer, adembenemend. Met moeite rukken we ons los van het gebouw want er is nog zoveel meer te ontdekken. Urenlang lopen we rond en bewonderen een amfitheater, indrukwekkende grafmonumenten, restanten van tempels, paleizen en grotwoningen. Het moet hier een drukte van belang zijn geweest want de stad had in zijn hoogtijdagen zeker 25.000 inwoners. Een must is Petra by night. Elke maandag-, woensdag- en donderdagavond worden de Siq en Al Khazneh verlicht met honderden kaarsjes. Magisch! Ook Siq al-Berid (Little Petra) staat op ons programma. Deze archeologische site is vele malen kleiner dan Petra maar zeker een bezoekje waard. Ook hier zijn een aantal uit de rotsen gehakte gebouwen te bewonderen, maar we hebben ze helemaal voor onszelf - geen toeristen te bekennen. In de middag brengen we een laatste bezoek aan Petra en klimmen naar een uitzichtpunt om Al Khazneh van boven te bekijken. Het is een aardige klim maar het adembenemende uitzicht maakt dit in één keer goed. Lang genieten we in stilte van het panorama en zijn het roerend met elkaar eens: Petra is terecht een van de zeven nieuwe wereldwonderen.High tea met bedoeïenen‘Hoeveel water nemen jullie mee vandaag?’ Onze gids Solomon schudt zijn hoofd als hij hoort

dat we twee liter bij ons hebben. ‘Dat is veel te weinig, jullie hebben minimaal twee liter per persoon nodig.’ We kopen nog een paar flessen bij en beginnen vol goede moed aan de Wadi Dana Trail, een veertien kilometer lange hike door het Dana Biosphere Reserve. Het is nog maar net half negen in het grootste natuurreservaat van Jordanië, maar de zon brandt al genadeloos. De wandeling begint eenvoudig en we bewonderen het ruige landschap om ons heen: woestijn en door de wind gegeselde zandstenen kliffen. Her en der staan bedoeïenententen. Een bedoeïenenfamilie nodigt ons zelfs uit voor een kopje thee, en de mierzoete drank geeft ons direct weer nieuwe energie. In het natuurgebied leven ook honderden soorten vogels, reptielen en andere zeldzame dieren, vertelt Solomon. Hij heeft dit nog niet gezegd of we spotten de felblauwe Sinaïhagedis - wat een prachtig dier!

Zand erover!De Wadi Rum wordt ook wel Valley of the Moon genoemd. Een toepasselijke naam - de woestijn is werkelijk van buitenaardse schoonheid. De chocoladekleurige rotsformaties en het geelen oranjekleurige zand steken mooi af tegen de blauwe lucht. Helaas staat er een harde wind uit Egypte tijdens ons bezoek en de lucht zit vol met fijn zandstof. Stipt 12 uur stappen we daarom in een stoere terreinwagen. Het landschap is prachtig en we stoppen diverse malen om rotsformaties, grotten en prehistorische rotstekeningen te bekijken. Ook in de Wadi Rum zijn vele bedoeïenenkampen waar je de nacht kunt doorbrengen. Wij verblijven in Bait Ali, een van de grotere kampen, in een stenen bungalow met eigen douche en wc. Wat een luxe! Als we de zon langzaam zien wegzakken achter de bergen om plaats te maken voor een fonkelende sterrenhemel, knijpen we ons even in de arm. We hebben een geweldige week gehad in Jordanië en willen Columbus en Visit Jordan bedanken voor deze mooie reis.Lees het volledige reisverslag van Jan en Petra op jan-petra.reisreporter.nlMis niet langer de handige bespaartips & reisaanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.