Jerash

'500846' door JMoerkens '500846' door JMoerkens

JordaniëJerash

JordaniëJerash

De Eenzame Toeschouwe

JMoerkens

Één van de interessantste archeologische sites die ik bezocht heb vond ik Jerash in Jordanië. Naast de moderne stad liggen nog altijd de opgravingen van de antieke stad Gerasa. Talrijke monumenten zijn te bewonderen tijdens een wandeling door de straten van weleer. Het is hier niet heel moeilijk om je voor te stellen hoe imposant het er ooit uitgezien moet hebben. Op de foto zie je het prachtige noordelijke theater van Jerash. Pas in 1982 is men begonnen met de grootscheepse opgravingen van dit markante bouwwerk, dat plaats biedt aan maar liefst 2.000 toeschouwers. Toen ik er was zat er slechts één.... Dit is tekenend voor het toerisme naar Jordanië. Ik schreef al eens de tip "Bezoek Jordanië NU!", waarin ik een pleidooi hield om ondanks de situatie in Syrië, Jordanië niet links te laten liggen als reisbestemming. Het land heeft zoveel moois te bieden, en juist nu heb je (zoals je op de foto ziet) veel plekken bijna voor jezelf.

'408608' door REvanSlooten '408608' door REvanSlooten

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Triomfboog van...Hadr

REvanSlooten

Een wandeling door Jerash begin je aan de triomfboog van Hadrianus. De poort waarvan beweerd wordt dat hij opgetrokken is ter gelegenheid van het bezoek van keizer Hadrianus aan de stad in 129-130 na Chr. is 25 meter hoog en bijzonder goed bewaard gebleven. Wat overigens geldt voor meerdere opgravingen in Jerash!

'400775' door Regien '400775' door Regien

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Chariot Race

Regien

Jerash wordt beschouwd als één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Het is een prachtig ruïne-complex, waar je heerlijk overheen kan dwalen. (Tip: neem voldoende water mee!) Twee keer per dag wordt in de arena een Romeinse show gegeven waarvan de chariot race wel het indrukwekkendste spektakel is. Je waant je er op de set van Ben Hur!

'313069' door larsu '313069' door larsu

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Zuilen van de tempel.

larsu

De tempel van Artemis is een van de fraaie overblijfselen uit de Romeinse tijd in Jerash (Jordanië). Daarnaast zijn er een paar pleinen, zuilengalerijen, 2 amphitheaters, en een paar prachtige poorten. Al met al met recht "A Rome away from Rome!" zoals de jordanen het zelf trots noemen.

'460240' door JMoerkens '460240' door JMoerkens

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Muzikant in Jerash

JMoerkens

Deze vrolijke snuiter kwam ik tegen in het antieke Jerash. Samen met een andere man maakte hij muziek in één van de amfitheaters en daar had hij zichtbaar plezier in. Dat snap ik overigens wel, want de akoestiek is daar subliem! Zijn hoofddeksel is typisch Jordanees met de rood-witte blokjes. Je ziet in Jordanië ook wel de zwart-witte variant, maar dat zijn veelal mannen van Saudi-Arabische komaf.

'496416' door MiekeDeHaas '496416' door MiekeDeHaas

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Sporen van oude...bes

MiekeDeHaas

Voor archeologen vormen verwaarlozingen en vergetelheid vaak een bron van waar geluk. Soms worden resten gevonden van voorbije beschavingen die niet door de tand des tijds zijn aangetast omdat ze lang waren vergeten. Dit is ook het geval met Jerash, een stad die eeuwenlang begraven is geweest onder het zand. Hierdoor is haar pracht onaangetast gebleven. De sporen gaan terug tot brons- en ijzertijd. Later vestigde zich de Grieken . Maar pas naar de verovering door de Romeinen, ontwikkelende zich hier een echte stad. Het is een prachtige stad waar de sporen van oude beschavingen in volle glorie te bezichtigen zijn. Graag even vergroten

'490006' door carolienduistermaat '490006' door carolienduistermaat

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Het Nymphaeum

carolienduistermaat

Jerash (in de oudheid bekend als Gerasa) is een stad in het noorden van Jordanië gelegen 45 km ten noorden van de hoofdstad Amman, aan de rivier de Jabbok. Gerasa wordt beschouwd als één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Het is thans een uitgebreide archeologische site.Eén keer per jaar, in de zomer, vindt het Jerash Festival plaats. Theatergezelschappen, dichters, musici uit de hele wereld treden op in de oude theaters van Gerasa. Dankzij de aanwezigheid van de archeologische site is Jerash een van de populairste toeristische bestemmingen van Jordanië. Het is minder bekend dan Petra, daardoor is het er ook minder druk.

'538048' door MiekeDeHaas '538048' door MiekeDeHaas

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Doe hem de groeten

MiekeDeHaas

Een grote trekpleister van Jordanië zijn de opgravingen van Jerash. De opgravingen van deze antieke stad (Gerasa) is zeer goed bewaard gebleven. Een must om te bezoeken. Eeuwen lang heeft deze stad onder het woestijnzand gelegen. De bloei van deze stad bereikte zijn hoogtepunt in de 2e eeuw. In de 3e eeuw kwamen steeds maar gebouwen erbij en werd alles verfraaid en vergroot. Rond het jaar 600 is er veel oorlog gevoerd. In de 5e eeuw was het hoofzakelijk een Christelijke stad om daarna weer verovert te worden door een Moslimgeneraal. Een zware aardbeving in 747 heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat deze stad ontvolkte. We hebben daar bijna een hele dag rondgelopen. Je valt van de ene verbazing in de anderen. En kom je in het theater, dan is er een grote kans dat je deze man tegenkomt die onderdeel uitmaakt van de militaire kapel. Voor degene die gaat, doe hem de groeten.

'502565' door neretslok '502565' door neretslok

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Jerash

neretslok

Jerash was een van de belangrijkste Romeins/Griekse steden in het Midden Oosten. Vandaag de dag word je verrast door deze uitgebreide archeologische bezienswaardigheid. Jerash is echt heel groot!

'528222' door AnneKetelaars '528222' door AnneKetelaars

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Jerash - Jordanië -..

AnneKetelaars

In september 2014 heb ik een rondreis door Jordanië gemaakt. Jerash is zoals gezegd de plaats die de schitterende ruïnes van de vroegere Romeinse stad Gerasa herbergt. Door verschillende aardverschuivingen is de stad bedolven onder het zand. Hierdoor is de stad ontzettend goed bewaard gebleven. In één van de twee theaters zorgden drie muzikanten voor een muzikaal intermezzo. Erg leuk en bijzonder om de traditionele muziek te horen, met de klederdracht erbij was het plaatje compleet. De man met de doedelzak was erg op de voorgrond. Ondanks dat hij naar mijn mening goed speelde en zijn publiek voor zich wist te winnen, kon het duo achter hem meer op mijn sympathie rekenen, wat een schatjes, prima op hun gemak op de achtergrond.

'483564' door carolienduistermaat '483564' door carolienduistermaat

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Jerash Cardo Maximus

carolienduistermaat

Jerash is een stad in het noorden van Jordanië, 45 km ten noorden van Amman. Jerash wordt beschouwd als één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Op de foto de Cardo Maximus, de hoofdstraat waarlangs doorgaans de winkels gelegen waren.

'484969' door carolienduistermaat '484969' door carolienduistermaat

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Doedelzakspeler Jeras

carolienduistermaat

Jerash is een stad in het noorden van Jordanië, 45 km ten noorden van Amman. Jerash wordt beschouwd als één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. In de eerste en tweede eeuw kende de stad een grote bloei. Keizer Trajanus liet in de regio wegen aanleggen. In 746 werden veel gebouwen In Jerash vernietigd door een aardbeving. Ons bezoek werd opgeleukt door een groepje muzikanten, waaronder deze doedelzakspeler.

'462092' door carolienduistermaat '462092' door carolienduistermaat

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Jordanese verkoper

carolienduistermaat

Na ons bezoek aan Jerash nog even rondgelopen in het stadje, waar we deze vrolijke man op straat zagen staan. Na een poosje tussen zijn koopwaar te hebben rondgesnuffeld, hij verkocht o.a. kerststalletjes, toch maar besloten om het bij een paar foto's te laten.

'378215' door nita92 '378215' door nita92

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Zuilen van Artemis

nita92

Heel erg boeiend om in de archeologische site Jerash rond te dwalen. Het was onze laatste dag in Jordanië en het was zo verschrikkelijk heet, dat we een klein schaduwplekje zochten onder de zuilen van de tempel van Artemis. Hiervan op de foto enkele exemplaren die naar de hemel rijken. De tempel van Artemis in Jerash is een Romeinse tempel. Hij werd gebouwd ter ere van de godin Artemis en dateert, net als veel andere gebouwen in Jerash, uit de 2e eeuw. Artemis is de godin van de jacht en van de maan. Haar oudste functie was die van heerseres over het wild, een godentype dat vooral in de gebieden van het Midden-Oosten zeer verbreid was. Maar Artemis is ook de godin voor de barende vrouw, hoewel zijzelf altijd maagd is gebleven. Als maagd was ze ook de beschermgodin van de kuisheid. (bron Wiki)

'502906' door MiekeDeHaas '502906' door MiekeDeHaas

JordaniëJerash

JordaniëJerash

View jerash

MiekeDeHaas

Ik vond het geweldig om de sporen van de oude beschavingen te bewonderen. Bij het lopen tussen de ruïnes van de oude stad, lijkt het roemrijke verleden van Jerash bijna te herleven. Links kijk je tegen de muren van de Hippodroom . Wij waren hier in maart en er waren opvallend weinig buitenlandse toeristen. De lokale bevolking waren wel goed aanwezig. We zagen veel schoolklassen die een dag-excursie hadden.

'497156' door MiekeDeHaas '497156' door MiekeDeHaas

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Ovale forum van Jeras

MiekeDeHaas

Dé grote trekpleister in Noord-Jordanië is de opgraving van Jerash. Het is een archeologische bezienswaardigheid van de eerste orde. De opgravingen van deze antieke stad is een van de best bewaard gebleven steden. Er is genoeg te zien voor een hele dag. Hier zie je het ovale forum. Vanaf de tempel heb je hier prachtig zicht op. Het is een prachtig ovaal plein uit de oudheid, omgeven door zuilen. De blokken van het plaveisel zijn in concentrische cirkels gelegd. Men denkt dat op dit plein handel gedreven werd.Maar andere denken dat hier ook aan een offerplaats gerelateerd aan de Zeustempel.

'533075' door MiekeDeHaas '533075' door MiekeDeHaas

JordaniëJerash

JordaniëJerash

De Triomfboog

MiekeDeHaas

Jerash, ooit een stad die in de vergetelheid geraakt is en eeuwenlang bedolven lag onder een dikke laag woestijnzand. Voor archeologen een waar geluk. Het is immers niet door tand destijds aangetast omdat deze al lang was vergeten. Het waren de Romeinen die deze plek na de verovering als een echte stad gingen ontwikkelen. Dit was in het jaar 64 na Christus. Maar men heeft ook nederzettingen ontdekt die terug gaan naar de brons- en ijzertijd. Hier zie je de Triomfboog van Hadrianus. Deze statige boog met drie doorgangen vormt een schitterende ingang van de stad Jerash. Het statig monument wordt gekenmerkt door één grote boog in het midden en twee kleine bogen aan de zijkant. De twee nissen boven de twee kleine bogen bevatten van oorsprong een aantal beelden, die er helaas niet meer zijn. De zuilen die de doorgangen omlijsten zijn rijkelijk versierd met de zogenaamde acanthusbladeren, die traditioneel tot de Romeinse decoratieve elementen behoren. Het is een must om deze stad te bezoeken wanneer je in Jordanië bent. Vond het uiterst interessant om de sporen van de oude beschaving in de volle glorie te bezichtigen.

'401947' door konne000 '401947' door konne000

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Dambordje

konne000

Vele vlinders hebben het er helaas niet zo op om zich van de bovenzijde te laten bekijken en klappen de vleugels gelijk dicht. Zo ook dit dambordje (Melanargia galathea) met een spanwijdte van 5 cm. Deze trof ik aan in Jerash, al heb ik in heel Jordanië niet veel vlinders waargenomen. In Nederland is deze soort echter ook te bewonderen (bovenzijde zwart-witte tekening).

'538051' door Rhodaxx '538051' door Rhodaxx

JordaniëJerash

JordaniëJerash

De hartelijke groeten

Rhodaxx

De hartelijke groeten terug Mieke ;-) Hoe we ook ons best doen om bijzondere en niet platgetreden plekjes te ontdekken komen we toch vaak op de gebaande paden. Maar dat is niet voor niets, het is er gewoon erg mooi.

'500549' door carolienduistermaat '500549' door carolienduistermaat

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Het Forum Jerash

carolienduistermaat

Jerash (in de oudheid bekend als Gerasa) is een stad in het noorden van Jordanië, gelegen 45 km ten noorden van de hoofdstad Amman, aan de rivier de Jabbok. Gerasa wordt beschouwd als één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Het is thans een uitgebreide archeologische site. Het ovaalvormige forum bevindt zich binnen en dichtbij de zuidelijke stadsmuren en loopt uit op de cardo maximus. Een Romeins forum was in een Romeinse stad het centrale marktplein. Op het forum werd gehandeld en werden justitiële en officiële burgerlijke bijeenkomsten gehouden. Er wordt volop gewerkt op deze site en van welke plek ik ook een foto probeerde te maken, ik kreeg er konstant een grote kraan bij op; tot de boom rechts op de foto uitkomst bood.

'499942' door MarianneBal '499942' door MarianneBal

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Jerash

MarianneBal

Afgelopen april een week lang in het bijzondere Jordanië geweest. Een week met alleen maar hoogtepunten. De eerste dag naar Jerash geweest. Wat gelijk opviel, was hoe bijzonder vriendelijke de bevolking in Jordanië is. Niet alleen zeiden ze "Welcome in Jordan", maar vele wilde ook met je op de foto. Bijzonder begin van deze bijzondere reis.

'454284' door konne000 '454284' door konne000

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Noordelijk theater

konne000

Als hoogtepunten van Jordanië gelden niet alleen Petra en de Wadi Rum, ook de oude ruïnestad Jerash of Gerasa is zeker een bezoek waard. Op het hoogste eind van de Cardo Maximus (Grote straat door het gebied) tref je dit Noordelijk Theater. De 14 rijen bieden plaats aan 2000 toeschouwers. Vanaf de 6e eeuw geraakte het theater in verval. Pas in 1982 werd met de grootscheepse opgravingen begonnen, die in 1989 werd afgerond! Op de achtergrond nog een deel van de nieuwe stad Jerash!

'491707' door carolienduistermaat '491707' door carolienduistermaat

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Jordanese...doedelzak

carolienduistermaat

Jerash (in de oudheid bekend als Gerasa) is een stad in het noorden van Jordanië gelegen 45 km ten noorden van de hoofdstad Amman, aan de rivier de Jabbok. Gerasa wordt beschouwd als één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. De stad was één van de Dekapolissteden. Het is thans een uitgebreide archeologische site. Maar wat ik zeker zo bijzonder vond was dat daar dit doedelzakkenorkest stond te spelen, die had ik niet in Jordanië verwacht. Gaf wel een apart sfeertje!!