Jerash

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jerash image

Brood en zout, Jerash en Dode Zee

Jerash
Jordanië
Marjolijn

Brood en zout, Jerash en Dode Zee

Gisteravond soepel geland op Queen Alia luchthaven. Het is wat laat om nog uitgebreid te gaan eten. In de straten rond ons hotel in Amman zijn de grote fastfood-ketens goed vertegenwoordigd (KFC, Burgerking) maar we kiezen voor een lokale snackbar, waar ik voor 2 dinar (2 euro) een kip-shoarma-sandwich (blijkt een wrap), een cola en een grote fles water bestel.
Ik slaap goed, maar Allah en zijn profeet laten de gelovigen, en ongelovigen, geen ongestoorde nachtrust, om 5 uur word ik wakker van de oproep voor het gebed.
Vandaag eerst een bezoek aan de resten van de hellenistisch-Romeinse stad Jerash. We zijn hier op bijbelse grond, onderweg steken we de rivier over waar Jacob worstelde met God en Israël werd. Ik vind Jerash een interessante plek, er is nog veel bewaard gebleven, en vooral het grote ovale forum ervaar ik als heel indrukwekkend en apart. Ook de tentoonstelling over de Zeustempel is fraai ingericht. In het theater speelt een Bedoeïen doedelzak om de akoestiek van het theater te laten horen, en natuurlijk ook om een centje te verdienen. Aan de voet van de zuilen van de Artemistempel laat ik me een opwekkend bekertje muntthee (met kardamon) inschenken. We sluiten ons bezoek af met een royale (buffet)lunch in het Jerash resthouse, voor de overal in Jordanië gehanteerde eenheidsprijs van10 euro. Het platte brood komt hier vers uit de oven.
’s Middags relaxen aan de laaggelegen Dode Zee, op het openbare Amman-strand. Hier zijn verkleedruimtes, en wc’s/douches en stoelen voor op het strand aanwezig. Het is wel gek om uit je winterkleren in je badpak te stappen, maar het zonnetje schijnt fel en de temperatuur buiten en van het water is goed. Het is een bijzondere gewaarwording om zo te blijven drijven in het zoute water (27% zout!). Wel goed afspoelen daarna onder de zoetwaterdouches.
Onderweg terug naar het hotel zien we de lichten van Jeruzalem aan de overkant van de Dode Zee. Ook veel vrachtwagens vol tomaten, dit gebied voorziet in groenten en fruit voor heel Jordanië.

Foto's

9a344.jpg
9a344.jpg
Marjolijn
642cd.jpg
642cd.jpg
Marjolijn
b4228.jpg
b4228.jpg
Marjolijn