Dode Zee

'396121' door REvanSlooten '396121' door REvanSlooten

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Laagste punt op aarde

REvanSlooten

De Dode Zee is het laagste punt op aarde. Het bevindt zich op de grens tussen Jordanië en Israël. De oppervlakte is 1020 km². De waterspiegel ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau en blijft nog steeds zakken. Vanuit Aqaba reden wij langs de Dode Zee naar de hotels in het noorden. Vanaf die weg heb je op diverse plekken een schitterend uitzicht over de toch best blauwe "zee". Naar beneden kijkend waren de zoutafzettingen goed te zien.

'522555' door MiekeDeHaas '522555' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Zoutafzettingen aan d

MiekeDeHaas

De weg nr. 65 gaat loopt geheel langs de Dode Zee. Deze hebben we helemaal gevolgd tot het noordelijke stuk van de Dode Zee. Het zuidelijke stuk van de Dode Zee is zeer verrassend. Doordat het water steeds meer verdampt, ontstaan er grote zoutblokken. Zo ontstaat er dus een heel ruw landschap waarin je brokken zout ziet liggen. De kust krijgt een grote witte rand hetgeen zoutafzetting is. Dit zie je alleen maar in het zuidelijke deel. Dit deel van de Dode Zee is niet echt geschikt voor een strandvakantie. We hebben het bij toeval ontdekt door regelmatig uit te stappen en echt over de rand te kijken. Vanuit je auto zie je hier niets van. We zijn ook helemaal naar beneden gelopen. Je waant je dan op een soort maanlandschap.

'487720' door MiekeDeHaas '487720' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

De Dode zee

MiekeDeHaas

De dode zee heeft me compleet verrast. Wat een mooie kustlijn heeft deze zee. Hiervoor dien je wel in het zuiden te zijn. Daar zie je de witte randen van het zout wat zich heeft afgezet tegen de wanden. Het neemt prachtige vormen aan. Het is steeds ergens parkeren en over de rand heen kijken. Voorzichtig want niets is afgezet. De Dead Sea Highway loopt vlak en hoog langs deze kustlijn.

'483852' door enroute2 '483852' door enroute2

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

De Dode Zee

enroute2

Door de aangename warmte van rond 20 graden in januari, de windstilte, de weinige mensen die er waren en de zachte heiige lucht met de warme tinten en de fletse zon, kwam de toch al bijzondere Dode Zee nòg wonderlijker op mij over. Ik denk dat deze foto wel een beetje overbrengt wat ik bedoel, hoewel je het zelf moet beleven, zoals we dat allemaal wel kennen. En ja, het is echt leuk om in het water te ‘zitten’, liefst met een krantje voor de foto, die had ik zelf niet bij de hand. Een bezoek aan dit laagst gelegen meer ter wereld, ca. 400 m beneden de zeespiegel, mag zeker niet aan je programma ontbreken als je Jordanië of Israel bezoekt.

'494852' door MiekeDeHaas '494852' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Gekleurde Dode Zee

MiekeDeHaas

Wie denkt dat de dode zee saai is, heeft het mis. Het heeft wel degelijk kleur. Aan het begin (zuidkant) van de Dode Zee, kun je dit bewonderen. Vanaf de weg zie je dit niet direct liggen. Hiervoor moet je echt de auto uit, over de rand kijken en een stuk naar beneden lopen. Je kunt beneden weer verder lopen en op ontdekkingstocht gaan. Je ontdekt prachtige structuren doordat het water van de zee zich voor een groot stuk heeft terug getrokken. Het rook naar rotte eieren dus moet er wel zwavel aanwezig zijn. Hierbij de Coördinator: 31°20'27"N35°32°41"E

'502604' door MiekeDeHaas '502604' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Uitzicht vanuit Dead.

MiekeDeHaas

Via de oostwaartse Dead Sea Parkway kom je uit bij het Dead Sea Panoramic Complex. De weg er naar toe gaat stijl omhoog, dwars door de Zara Mountain Range. Het is een prachtig modern complex. Vanaf het complex is het uitzicht over de Dode Zee zonder meer subliem. Het complex omvat ook een rotstuin met een amfitheater. Rechts vanaf het panoramaterras kun je een heel eind wandelen tussen gekleurde rotsen en akelig naar beneden kijken. Je kunt er heerlijk lunchen, een wijntje drinken en van de zonsondergang genieten. De entree is € 1,00 of € 1,50. Het is zowel te bereiken vanuit Madeba als vanuit de Dode Zee regio.

'493008' door MiekeDeHaas '493008' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Zicht op de Dode zee

MiekeDeHaas

De dode zee is niet zo dood als dat het lijkt. De tour via weg 65, die helemaal langs de Dode zee ligt, is een must. Vooral de zuidelijke kant is het allermooiste. Je moet wel geregeld uitstappen omdat je de schoonheid van de zee anders niet ziet. Pas wanneer je aan de kant (afgrond) staat zie je dit moois. De witte randen is afgezet zout. Dat is zichtbaar geworden omdat de zee steeds minder water bevat. Voor de toekomst is dit ook een grote zorg.

'506832' door MiekeDeHaas '506832' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

De zoutblokken van de

MiekeDeHaas

Wie meent dat de Dode Zee geen prachtige natuurschatten heeft, vergist zich. Zo dacht ik in het beginsel ook. Ik had alleen rekening gehouden met de mooie witte zoutranden in de diepte. Die hebben we ook gezien en is een erg mooi plaatje. Helemaal in het zuiden van de Dode Zee zie je op de landkaart dat er zoutvlaktes liggen en zout wordt gewonnen. Dat is voor de toerist hermetisch afgesloten. Wanneer je wat verder rijdt dan de zoutfabrieken kom je de prachtige structuren van zoutblokken tegen. Het leek Yellowstone wel. Eigenlijk kijk je op de bodem van de zee waar het water is verdampt. Vanaf de weg zie je dit niet liggen. Een kwestie van geregeld stoppen en naar beneden kijken. Of toets de onderstaande Coördinator in. Je kunt er gewoon rondlopen, maar doe dit niet alleen. Overtuig jezelf eerst van de hardheid van de bodem. Een echte aanrader. Hierbij de Coördinator: 31°20'27"N35°32°41"E

'527021' door AnneKetelaars '527021' door AnneKetelaars

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

De Dode Zee -...Jorda

AnneKetelaars

In september 2014 heb ik een rondreis door Jordanië gemaakt. Als je in Jordanië bent mag een bezoekje aan de Dode Zee eigenlijk niet ontbreken. De Dode Zee bevindt zich op de grens tussen Israël en Jordanië en is het laagst gelegen meer van de wereld. Een foto van jezelf al drijvend in het meer of terwijl je de krant of een tijdschrift leest, zijn erg populair. Persoonlijk had ik mijn zinnen op iets anders gezet, namelijk de uitvoering van een perfect balletbeen. Als voormalig synchroonzwemster weet ik dat dit voor de meeste zwemsters bijna onmogelijk is. Al liggend op je rug wordt een been verticaal omhoog gebracht. Door deze beweging zakken je heupen onder de wateroppervlakte. De kunst is door stuwing en spanning die heupen aan de wateroppervlakte te krijgen. Laat daar het zout van de Dode Zee nou goed bij van pas komen. De stuwing kon ik achterwegen laten en de spanning kon ik ook tot een minimum beperken. Missie geslaagd! Een tip als je ook de Dode Zee in gaat, trek niet je beste bikini/badpak/zwembroek aan en neem ook niet je goeie slippers mee. Je kunt gewoon op blote voeten het meer in, maar nadat je het water uit bent en opgedroogd bent, is het zout nog steeds killing. Mijn Birkenstocks kon ik weggooien en een aantal reisgenoten hun Teva's ook ;)

'525097' door MiekeDeHaas '525097' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Op weg naar de Dode..

MiekeDeHaas

We zijn net teruggekeerd uit Wadi Rum en vervolgen onze weg richting Dode Zee. We zijn nog niet echt bijgekomen van de schoonheid die de Wadi Rum biedt. Maar goed we moeten verder. Via de Highway 65 rijden we door een prachtig woestijngebied. In de verte zie je rode lijnen van het woestijnzand. Her en der zie je wonderlijk genoeg een boompje waarbij je je afvraagt hoe het daar kan groeien in de droge woestijn. We komen de meest prachtige vergezichten tegen. We nemen het allemaal in ons op en leggen het vast als herinneringen. Wanneer ik deze foto weer zie, lijkt het of ik weer even terug ben. Neem de tijd om dit te aanschouwen en stap af en toe uit.

'491084' door MiekeDeHaas '491084' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

De droge Woestijn

MiekeDeHaas

Op weg van Aqaba naar de dode zee. Onderweg op de weg 65 (de Dead Sea Highway) kom je prachtige stukken natuur tegen. Je kunt ver wegkijken. Het is veel woestijn waar zo goed als geen water valt. De grond is dan ook behoorlijk uitgedroogd De kleuren, de wolken de bergen...het is er allemaal. Wel goed je ogen de kost geven.

'489474' door MiekeDeHaas '489474' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Geen saaie Dode Zee

MiekeDeHaas

De dode zee heeft me totaal verrast. De superzilte watermassa doet wat mysterieus aan. Vooral het zuiden van de Dode Zee heeft verrassingen. Op deze plek zijn we helemaal naar benden gelopen omdat we twee poeltjes zagen. Het was wat verder als dat we dachten. Maar eenmaal beneden aangekomen hebben we onze ogen uitgekeken. Het leek Yellowstone wel. Je kon nog helemaal om de poeltjes heen lopen en daar waren wonderbaarlijke natuurelementen te bewonderen. Omdat de zee steeds meer indampt, ontstaan er grote zoutblokken en - vlaktes. Daarin zijn weer allerlei gekleurde poeltjes ontstaan. Die foto's volgen later. Door deze foto te vergroten zie je de zoutbrokken beter. Wanneer je van plan bent om naar Jordanië te gaan en via de Dead Sea Highway gaat rijden....mis dit niet. Vanaf de weg kun je het niet zien, alleen wanneer je uitstapt. Hierbij de coördinaten: 31°20'27"N35°32°41"E

'489544' door MiekeDeHaas '489544' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

De Zoutblokken van de

MiekeDeHaas

Mijn vorige foto was een overzicht van de dode zee waarbij je in de diepte twee waterpoelen kon zien. De grootste verrassing is toch wel wanneer je helemaal beneden staat, daar rond loopt en de zoutblokken van dichtbij kunt bewonderen. De zoutblokken ontstaan doordat de Dode Zee steeds meer water verdampt. Dit tafereel is alleen in het zuiden van de zee. Men verwacht dat over 50 jaar bijna geen zee meer over is. Al bij al....het was net een kleine ontdekkingsreis die je geheel gratis kunt maken. Er is geen toerist te bekennen. Zal de coördinatoren nog een keer vermelden omdat je vanuit de auto en al rijdend op de weg Dead Sea Highway dit nooit kunt zien. Coördinatoren: 31°20'27"N35°32°41"E

'195458' door yuri '195458' door yuri

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Oververhitting!?

yuri

Terwijl ik het –overigens zonder te zweten- warmer dan ooit had in mijn zwembroek aan het “public beach” strand van de Dode Zee (het was 44 graden!!) stond deze volledig in het zwart gehulde moslima ook even stil bij de mooie zonsondergang en het zicht op Jerusalem. Haar ogen kon ik niet zien; alleen haar handen waren niet bedekt. Ongelooflijk dat ze bij deze extreme omstandigheden zonder oververhittingsproblemen in deze outfit zo rustig rondliep, dat was mij niet gelukt!

'503755' door MiekeDeHaas '503755' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

De eenzame dromedaris

MiekeDeHaas

Vanuit ons logeeradres bij de Dode zee hebben we heerlijk getoerd met de auto en de omgeving verkend. We zaten 2 dagen in een resort bij de Dode zee, hetgeen ons niet zo kan bekoren. Dus er maar op uit. Dan kom je altijd wel weer iets tegen, zoals deze dromedaris die in een weiland stond in een prachtige omgeving. Zoals bij ons de koeien in de wei staan, staan daar de dromedarissen in de wei te grazen.

'487886' door Daisy11 '487886' door Daisy11

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Bergroute

Daisy11

Na een dagje dobberen in de Dode Zee, werd het tijd om onze reis voort te zetten naar Madaba. Ons navigatiesysteem gaf een andere route aan dan de wegenkaart (via autowegen) en die was een heel stuk korter. Achteraf bleek het een route dwars door de bergen te zijn, met de ene haarspeldbocht naar de andere. Af en toe kwam er een schaapsherder met zijn kudde voorbij. Het ene uitzicht was werkelijk nog mooier dan het ander. Mijn vriend, die de auto bestuurde, heeft er iets minder van kunnen genieten. Met dik 40 graden allerlei steile hellingen op en af en een vriendin die met haar camera uit het raam hing en op elke onmogelijke plek wilde stoppen... :-)

'512069' door Obiwan '512069' door Obiwan

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Dobber

Obiwan

Een rondreis door Jordanie (en een beetje Syrie) met de kerstdagen leek ons wel een goed idee. Het is daar dan niet bloedheet maar lekker. De kids hebben dan vakantie. Even een keer geen kerstboom (die er uiteindelijk toch kwam). En vooral een stukje winter afsnijden. (Niet mijn ding). Dobberen in de Dode Zee op kerstavond. Kan van de Bucket list af.

'340033' door hansdewildt '340033' door hansdewildt

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Parasols !

hansdewildt

Deze foto doet me denken aan een prachtig plekje. Overdag was je blij dat er parasols stonden en 's avond kon je heerlijk chillen bij mooie muziek op de achtergrond. Muziek, een goed glas wijn en een ondergaande zon...wat wil je nog meer !

'308001' door hansdewildt '308001' door hansdewildt

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Uitzicht

hansdewildt

De Dode zee op zich, is al een hele belevenis om mee te maken, maar voor je daar bent moet je zeker even stoppen om te genieten van het prachtige uitzicht dat je daar hebt. Als het helder weer is kun je zelfs Israel zien liggen !

'522697' door konne000 '522697' door konne000

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Zout

konne000

Hier een klein gedeelte van de Dode Zee aan de Jordanische kant. Zout was het toen we er in lagen te drijven, maar ook van bovenaf kun je dat goed zijn. De hele kustlijn is wit uitgeslagen. Het water verdampt, het zout blijft over!

'538616' door MiekeDeHaas '538616' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Modderfiguur

MiekeDeHaas

De zwarte modder uit de Dode Zee heeft vele eigenschappen. Al eeuwen lang heeft het een therapeutische werking. Het vermindert stress, is goed voor huidproblemen zoals eczeem, bloedsomloop, reumatische klachten en het vertraagt het verouderingsproces. Voor dat laatste ben ik gegaan. En dit joch had er de grootse lol in en heeft een pakking op zijn gezicht aangebracht. Het is een prutje van algen, mineralen, plantaardige resten en zouten.

'249116' door Fransvdg '249116' door Fransvdg

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Zicht op het beloofde

Fransvdg

Mount Nebo (817 meter hoog) is de plek in West-Jordanië waar de profeet Mozes het beloofde land toonde aan de Israëlieten. Op deze foto staan twee Palestijnen die kant uit te kijken. Wat zullen zij denken?......... ( Dit is een gescande dia.)

'553695' door photofreak '553695' door photofreak

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Kust Dode Zee

photofreak

Onderweg naar Amman stoppen we nog één keer bij de prachtige Dode Zee. Wat een bijzondere kustlijn met die zoutrand en natuurlijk die prachtige kleuren van het water.

'543974' door MiekeDeHaas '543974' door MiekeDeHaas

JordaniëDode Zee

JordaniëDode Zee

Vriendinnen

MiekeDeHaas

Jordanië is in principe een veilig land, met een stabiele politieke situatie. De overheid doet er alles aan om de veiligheid van toeristen te waarborgen. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Helemaal in het noordelijke topje van Jordanië moet je niet komen. Daar verblijven veel vluchtelingen uit Serië die opgevangen worden in grote vluchtelingenkampen. Daar heb je niets te zoeken. Deze twee meiden kwamen we tegen bij de Dode Zee in het zuidelijke deel ervan. Hier zie je geen toeristen. Alleen de locals vermaken zich hier door naar beneden te lopen richting Dode Zee. Hier kun je over de zoutvlakte lopen en de zoutblokken van dichtbij bewonderen. Opvallend was dat deze meiden graag op de foto wilde. Vrouwen in Jordanië willen bijna nooit gefotografeerd worden. Wanneer ik een familie wilde fotograferen werden de mannen naar voren geschoven en de vrouwen bleven voor 100% uit beeld. In Jordanië zijn er andere opvattingen over vrouwen dan in bijvoorbeeld Europa. De beter opgeleide vrouwen staan onder druk van hun omgeving om zich te schikken in de rol van huisvrouw. Echt gelukkig zijn ze daarmee evenwel niet mee. Je openlijk durven in te zetten voor een gelijkwaardige behandeling, stuit op veel verzet door fundamentalisten.