Dana Wildlife Reserve foto's & tips

'497252' door MiekeDeHaas '497252' door MiekeDeHaas

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Uitzicht over Dana...

MiekeDeHaas

Dit zicht hadden we vanuit ons guesthouse in Dana tijdens de zonsondergang. We verbleven daar twee nachten en hadden een klein balkonnetje vanwaar we op dit uitzicht werden getrakteerd. De zonsondergangen vond ik spectaculair. Helaas geen wijntje erbij, daar was moeilijk aan te komen. Dana is het dorp dat midden in Wildlife Reserve ligt. Dit natuurgebied moet je zeker inplannen in je reis door Jordanië. Je kunt er geweldige wandeltochten maken. Je hoeft niet perse in het dorp Dana zelf te slapen. Er is ook het Rummana Camp en Feinan. Met een gids kun je een tocht maken naar een van deze twee kampen. Voor je bagage wordt gezorgd. Zeker de moeite waard, hebben we vernomen van anderen. Zelf hebben we de tocht niet gemaakt.

'490057' door MiekeDeHaas '490057' door MiekeDeHaas

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Het bezoeken van Dana

MiekeDeHaas

Gelukkig heeft Columbus Travel Dana bij de Highlights staan. Met een omvang van 320 vierkante kilometer is het Dana Biosphere Reserve het grootste natuurrerservaat van Jordanië. Er is veel flora, prachtige bergruggen, woestijn, enz. Je kunt er prachtige trails maken. Ze zijn niet echt uitgezet. Maar wanneer je steeds langs de rand loopt, verdwaal je nimmer en heb je constant uitzicht in het dal, zoals op de foto te zien is. Voor informatie over trails kun je hiervoor naar Het Dana Guesthouse in het dorp Dana. Wanneer je kunt aantonen dat je logeert in Dana, mag je gratis binnen bij het natuurpark. Gewoon je sleutel laten zien, dat is voldoende. In 1994 kwam het onder de hoede van de RSCN (Society for the Conservation of Nature). Zij nemen veel initiatieven voor ecotoerisme. Zij richten zich op het milieu en het water tekort. Met de opbrengst financieren ze weer andere projecten.

'510474' door MiekeDeHaas '510474' door MiekeDeHaas

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Ga naar Dana Wildlife

MiekeDeHaas

Reisorganisaties nemen Dana vaak niet op in hun programma. Het dorp Dana op zich is al een mooie ervaring. Nog mooier wordt het wanneer je op pad gaat met een gids in het natuurreservaat zelf. Het is het grootste reservaat van Jordanië. Hier gaat het zanderige woestijngebied over in ruig begroeide heuvels.. je kunt er fantastische trekkings maken langs woeste rotsformaties, door droge rivierbeddingen en bloeiende valleien. Het is er ongerept, stil en weids. Alle informatie kun je vinden in het guesthouse Dana. Zij kunnen ook voor gidsen zorgen of jou de weg wijzen voor een tocht. Hier kun je uiteraard ook slapen. Zorg dan dat je een kamer krijgt met balkon en geniet van de zonsondergang die daar overdonderend is. Wanneer je nog niet overtuigd bent om dit te bezichtigen, kun je altijd mij nog berichten op mijn homepage. Dan doe ik er nog een schepje bovenop.

'499346' door MiekeDeHaas '499346' door MiekeDeHaas

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Jongeren in Dana

MiekeDeHaas

Al wandelend door het dorp Dana, zag ik in de verte vele gezinnetjes aankomen. Het was weekend en zij waren op weg naar Dana. Dana is het dorp vanwaar uit je het wildlife park kunt gaan bezoeken. De jongeren hadden ons al snel gezien en stormde op ons af. De vrouwen keerde hun rug naar ons toe. Zij hadden mij ook zien staan met mijn camera inclusief telelens. Die gebruik ik ook vaak als verrekijker. Het was duidelijk dat ze absoluut niet op de foto wilde. Met gebaren duidelijk gemaakt dat ik van hen geen foto's maak. Camera op de rug gedraaid en toen liepen ze verder het dorp in. De jongeren (alleen jongens) verdrongen zich voor de camera en wilde elke plaatje terug zien. De jongvolwassenen knoopte gesprekken met ons aan en wilde graag e-mailadressen uitwisselen. Ze wilde alles weten van ons met oprechte belangstelling. Dit zijn altijd leuke ontmoetingen. Wel jammer dat de vrouwen zich op de achtergrond hielden en geen gesprekken aangingen.

'499799' door MiekeDeHaas '499799' door MiekeDeHaas

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Ongerept Wildlife Dan

MiekeDeHaas

Dit natuurpark heeft een oppervlakte van 320 vierkante meter en het is het grootste natuurreservaat van Jordanië. Wanneer je aankomt kun je ter plaatse prachtige wandelingen maken, met of zonder gids. De wandelroutes staan niet aangegeven maar volg je de betreden paden, zul je nooit verdwalen. Vaak slaapt men in het dorp Dana. Het guesthouse Dana kan een gids voor je regelen. Dana Wildlife Reserve wordt vaak onterecht niet aangedaan tijdens een rondreis door Jordanië. Ook onze reisorganisatie had dit niet opgenomen in hun programma. Op verzoek van ons heeft men dit natuurschoon ingepast. En daar hebben we geen spijt van. Ook kun je met een gratis shuttlebus naar Rummana Camp rijden en daar een grandioze rondwandeling maken. Daar is deze foto gemaakt. De Shuttlebus is groen en is een soort legerwagen waar achterin banken zijn geplaatst als zitplaatsen. Deze rijdt heen en weer naar beneden naar het camp en weer terug naar boven. Gewoon wachten tot dat de shuttlebus arriveert. Rummana Camp heeft prachtige tenten klaarstaan waar je kunt overnachten.

'483357' door nita92 '483357' door nita92

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Thee drinken bij de.

nita92

We maken een lange wandeling in het natuurreservaat Dana. Al lopend over de Wadi Dana Trail kom je zo nu en dan bedoeienententjes tegen. Veelal word je vriendelijk begroet en zo nu en dan wordt je achterna gelopen om een bezoekje bij de mensen te brengen. Ga gerust op deze uitnodiging in, het is leuk om in contact met ze te komen, Ook al spreken ze geen engels. Dat glaasje thee krijg je in notime in je handen gedrukt. De mensen in Jordanie zijn dol op dit mierezoete drankje. Hier zitten we onder een tent ter bescherming van de brandende zon. Moeder, 2 dochters en een zoon die een klein beetje engels spreekt. De vrouwen mochten niet gefotografeerd worden, maar zoonlief is trots om op de foto te gaan. Het Dana natuurreservaat in Jordanie is een uitloper van de Grote Riftvallei. De Wadi Dana Trail is te bewandelen al dan niet met gids vanuit het kleine dorpje Dana naar Feynman De weg naar beneden is steil Het is een schitterend gebied met prachtige woestijnkleuren en hier en daar wat groen.

'492807' door MiekeDeHaas '492807' door MiekeDeHaas

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Het dorp Dana

MiekeDeHaas

Dana village, wordt ook wel het adelaarsnest boven de Wadi Dana genoemd. Vanuit een prachtig uitzichtpunt/plateau kijk je op dit oude stenen dorp dat hoog boven de hellingen van Wadi Dana balanceert. Het heeft een geschiedenis van 500 jaar. Dit dorp werd ooit verlaten door de bewoners, maar dankzij Wild Jordan worden de mensen betrokken bij het reilen zeilen van het reserve Dana Biosphere. Bewoners verwerken hun eigen producten tot jam, zeep of kaarsen.Het is de thuisbasis van 40 families. Een wandeling is prachtig door dit oude dorp. Er zijn verschillende oude huizen opgeknapt en omgetoverd in een hotel. Het dorp wordt compleet gerestaureerd en opgebouwd met de materialen van de oude huizen zelf. Wil je het natuurpark Dana Bioshere reserve bezoeken, ga dan in dit dorp logeren. Veel hotels worden op een ecologische wijze gerund door bedoeïenen.

'491278' door MiekeDeHaas '491278' door MiekeDeHaas

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Mooi manneke

MiekeDeHaas

Dit jongetje kwam ik tegen in het dorp Dana. Dana is een heel klein dorpje wat midden in het natuurreservaat Dana ligt. Er wonen weinig mensen. De mensen van de stam Ata'ta zijn de inheemse inwoners van dit natuurreservaat. In Dana zelf kun je prima logeren en van daaruit wandeltochten maken. Er zijn diverse hotels en guesthouses.

'564072' door marcvankessel '564072' door marcvankessel

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Dana's donkey

marcvankessel

Het Dana Biosphere Reserve is het grootste natuurrerservaat van Jordanië. Het bestaat voornamelijk uit bergen en woestijn en veel flora (wildbloemen). De fauna daarentegen valt een beetje tegen. Maar als je 's-morgens vroeg tijdens een wandeling oog-in-oog komt te staan met een 'wilde' ezel, dan maakt dat je dag toch weer goed.

'485999' door Daisy11 '485999' door Daisy11

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Flinke klim in Dana

Daisy11

In Jordanië ligt het prachtige wildlife reserve Dana. Samen met gids Achmed hebben we hier uren rondgewandeld (zie blog). Je begint met een flinke daling en klimt langzaam omhoog, daalt weer, klimt weer en dat gaat zo maar door. Het landschap verandert steeds. Pittig tochtje (met een temperatuur van ca. 40 graden), maar het uitzicht mag er zijn! Toen ik deze foto nam, wist ik nog niet dat we ook echt naar de top zouden klimmen. Het lijkt in eerste instantie alsof het te steil is, maar de rotsen zijn goed te beklimmen.

'509887' door MiekeDeHaas '509887' door MiekeDeHaas

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Een natuurlijke boog.

MiekeDeHaas

Hoe verrassend kan Dana Wildlife reserve zijn. je waant je hier in een ongekend natuurschoon. Wanneer me iets verrast heeft is het wel dit natuurpark. Je kunt zelf een tocht lopen, dat is goed te doen. Maar met een gids krijg je veel informatie Er is maar een afslag naar dit park. Vraag hierna in het dorp Dana waar je zeker een nacht moet gaan slapen. Hier kun je een shuttlebus nemen die naar beneden rijdt via een stijl pad. Wanneer je je sleutel laat zien van je hotel, is de shuttlebus gratis. En daar tref je deze prachtige boog aan, rotsformatie's en nog veel meer.

'549598' door MiekeDeHaas '549598' door MiekeDeHaas

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Natuurpark Dana

MiekeDeHaas

Vreemd genoeg nemen reisorganisaties het natuurpark Dana vaak niet op in hun programma. Het reservaat ligt dicht bij het gelijknamige dorp Dana. Dana is een klein dorp dat in zijn geheel wordt gerestaureerd. Hier vertoeven is op zich is al een mooie ervaring. Nog mooier wordt het wanneer je op pad gaat met een gids in het natuurreservaat zelf. Het is het grootste reservaat van Jordanië. Hier gaat het zanderige woestijngebied over in ruig begroeide heuvels. Je kunt er fantastische trekkings maken langs woeste rotsformaties, door droge rivierbeddingen en bloeiende valleien. Het is er ongerept, stil en weids. Je kunt de routes zo lang en kort maken als jezelf wilt. Alle informatie kun je vinden in het guesthouse Dana. Zij kunnen ook voor gidsen zorgen of jou de weg wijzen voor een tocht. Hier kun je uiteraard ook slapen. Wij hebben hier geslapen. Zorg dan dat je een kamer krijgt met balkon met zicht op het landschap en geniet van de zonsondergang die daar overdonderend mooi is.

'493854' door MiekeDeHaas '493854' door MiekeDeHaas

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Vergezichten in Dana.

MiekeDeHaas

Dana Wildlife Reserve wordt vaak onterecht niet aangedaan tijdens een rondreis door Jordanië. Het heeft een oppervlakte van 320 vierkante meter en het is het grootste natuurreservaat van Jordanië. Wanneer je aankomt kun je ter plaatse prachtige wandelingen maken, met of zonder gids. De wandelroutes staan niet aangegeven maar volg je de betreden paden, zul je nooit verdwalen. Ook kun je met een gratis shuttlebus naar Rummana Camp rijden en daar een grandioze rondwandeling maken. Daar is deze foto o.a gemaakt. De Shuttlebus is groen en is een soort legerwagen waar achterin banken zijn geplaatst als zitplaatsen. Deze rijdt heen en weer naar beneden naar het camp en weer terug naar boven. Gewoon wachten tot dat de shuttlebus arriveert. Rummana Camp heeft prachtige tenten klaarstaan waar je kunt overnachten. Graag even openen

'493576' door MiekeDeHaas '493576' door MiekeDeHaas

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Vrienden voor het...l

MiekeDeHaas

Deze twee super aardige jongens kwam ik tegen in het dorp Dana. Dit dorp is de uitvalbasis om een mooie tocht te gaan maken in het Dana Wildlife Reserve. Ze zijn dit dorpje in de oude staat aan het restaureren hetgeen echt de moeite waard is om te bekijken.. Er wonen 40 families die allemaal hun brood proberen te verdienen door kamers te verhuren en/of te werken in een hotel. In het dorp zelf wonen 40 families.

'546097' door Haribobanaan '546097' door Haribobanaan

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Het maanlandschap van

Haribobanaan

Het Dana Nature Reserve ligt in het zuiden van Jordanië op 200 kilometer van hoofdstad Amman. Het Dana reservaat is met 308 vierkante kilometer het grootste natuurreservaat van dit Arabische land. Meer dan 600 plantensoorten en 180 vogelsoorten vullen het uitgestrekte gebied van het Dana natuurreservaat. Dana is te bereiken via de beroemde At-Tariq as-Sultani, ofwel Kings Highway. Deze oude handelsroute loopt van het noorden naar het zuiden van Jordanië en is 335 kilometer lang.

'550959' door photofreak '550959' door photofreak

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Dana Wildlife Reserve

photofreak

Het Dana Natuurreservaat is het grootste natuurreservaat van Jordanië, gelegen in Zuid-Centraal-Jordanië. Het werd opgericht in 1989 op een gebied van 308 vierkante kilometer. Het natuurreservaat van Dana loopt van een hoogte van 1500 meter naar het plateau Quadesiyya en naar het laagliggende woestijngebied van Wadi Araba. De variërende geologie van Dana bevat kalksteen, zandsteen, en graniet. De bedreigde Nubische steenbok, Syrische serin, en de kleinere torenvalk zijn inwoners van Wadi Dana. Dank aan Wikipedia. Het is een geweldig wandelgebied. Je moet dan zeker geen hoogtevrees hebben. Wel even openen.

'450572' door CBurgstad '450572' door CBurgstad

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Ontluikend voorjaar

CBurgstad

Tijdens een wandeling in Dana National Park is het genieten van de frisse voorjaarskleuren. Deze struik staat schitterend in de zon en bladeren en bloemen lopen langzaam uit.

'551039' door photofreak '551039' door photofreak

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Shobak 2

photofreak

Je kan je wel een paar uur vermaken in deze ruïne van de burcht die in 1115 is gebouwd. Er zijn veel fotogenieke plekjes zoals deze. Deze burcht ligt niet al te ver bij het Dana Wildlife Reserve vandaan.

'550845' door photofreak '550845' door photofreak

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Dana Wildlife Reserve

photofreak

Weer terug van een geweldige reis door Noord-Vietnam. Foto's volgen later. Op deze foto een mooi wandelgebied. Je kunt en mag hier niet alleen wandelen want dan zou je echt verdwalen. Je kunt een gids inhuren voor een halve of hele dag. Echt de moeite waard. Het is natuurlijk wel veel klimmen en klauteren. Als je de foto vergroot zie je in het midden groene daken en dat was het hotel waar ik heb overnacht. Het Dana Tower Hotel.

'532508' door JolandaKoopman '532508' door JolandaKoopman

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Hiking en vogels...ki

JolandaKoopman

Dana Nature Reserve geeft je een unieke natuurbeleving. Je kunt hier vanaf het oude dorp Dana de vallei in wandelen en helemaal naar beneden, naar Feynan lopen. Je gaat hier door vier verschillende natuurzones met dito vegetatie, fauna en flora. Deze Palestijnse Honingzuiger heb ik gefotografeerd in een camp, wat verder weg van het dorp.

'551116' door photofreak '551116' door photofreak

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Vriendelijkheid

photofreak

Deze man is voor mij het boegbeeld van Jordanië. Hij straalt de vriendelijkheid uit die ik bij alle mensen daar heb mogen ervaren. Hij werkt in het winkeltje in Shobak en had er geen bezwaar tegen dat er een foto van hem werd gemaakt. Ook wilde hij graag met ons op de foto.

'550928' door photofreak '550928' door photofreak

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Lokale gids Washeed

photofreak

Deze lokale gids, Washeed, houdt wel van een avontuurlijke wandeling. We hebben heel wat geklommen en geklauterd. Soms behoorlijk steil. En dan moet je er niet bij nadenken 'wat als je hier naar beneden glijdt'.

'557962' door Graaf '557962' door Graaf

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Zicht op Dana

Graaf

Uitzicht op het plaatsje Dana, wat nu weer grotendeels weer opgebouwd is uit de ruïnes, en de uitvalsbasis is voor prachtige wandelingen door het Dana reservaat, waar je behalve veel mooie vogels zelfs de caracal zou kunnen spotten. (is ons helaas niet gegeven)