Jordanië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Jordanië image

Dag theeleuten in Petra

Jordanië
Azië
ALopezBlanco

Dag theeleuten in Petra

Dag 2 in PetraVandaag lopen we de Wadi al Farassa trail die oa langs de High Places of Sacrifice gaat.Het is een stuk rustiger qua toeristen. Als we door de Siq lopen merk ik op dat we nog maar weinig Nederlanders hebben gezien.We beginnen aan de trail, voor ons lopen twee meisjes. Als we naderbij komen, hoor ik ze Nederlands praten. Achter ons komt een stel met een jongetje dichterbij, de vrouw spreekt Engels de man Nederlands met het jongetje. Nee, geen Nederlanders hier.Het eerste stuk gaat via trappen omhoog en is goed te doen. We stoppen regelmatig om foto’s te maken, we lopen nog in de ochtendkoelte en in de schaduw.

Bijna boven is een splitsing. Er staat een ezeltje met een vrouw en 2 kinderen op zijn rug. De vrouw vraagt waar we naar toe willen en wijst ons de weg.

Ze gaat voor ons met de ezel de trappen op. Een stukje verder staat ze te wachten en geeft aan dat we naar rechts moeten voor de high places of sacrifice en naar links voor de Farassa trail.‘You come drink tea with me? ‘ Een stukje verderop (2 minuten) op de Farassa trail heeft ze een stalletje.

We beloven langs te komen.Het uitzicht vanaf de high places of Sacrifice naar beneden is super! Ik schuifel naar de rand. Het is toch wel erg hoog. Als ik eenmaal zit gaat het wel.

Via een ander pad lopen we terug naar de Farassa trail. Daar hebben we ons eerste theekransje van de dag. Een bijdehante jongedame van 17 jaar spreekt ons aan.‘Tea?’

We slaan vriendelijk af, we hebben immers beloofd om bij de andere dame thee te drinken.We staan voor haar stalletje (en die van haar moeder) foto’s te maken en ze biedt ons aan een foto van ons te maken.

Yes, thank you!Als een volleerd fotografen maakt ze de foto’s.'You stand here.'

'Smile.'

'More to the right.'

'Now do like your falling...aaahhhh'We besluiten daarna toch thee bij haar te drinken.

We gaan in het stalletje naast moeders zitten, die vol trots haar zelf gefabriceerde tasje laat zien.

‘You make foto and put on facebook?’


Of ik reclame voor haar wilde maken :-). De foto maak ik graag, de reclame laat ik achterwege.Weet je nog die Nederlanders die er niet waren? Er komt een stel het theestalletje binnen...juist! De naam van de vrouw gaan we nooit vergeten, Petra!We lopen verder en hebben na 10 minuten ons afgesproken theekransje. De dame vertelt ons dat ze naast de 2 jongetjes, een dochter heeft die naar school is. 3 uur lopen elke dag om naar school te gaan.

Zelf was ze vanochtend op de ezel ook 2,5 uur onderweg geweest om bij het stalletje te komen!

Op Wim zijn vraag of de jongetje door zijn verrekijker willen kijken wordt enthousiast gereageerd.We vervolgen het pad. Wat is het mooi! We lopen niet zo snel, ongeveer om de 5 minuten stoppen we om uitgebreid te fotograferen.

Dit is genieten!We hebben al drie kwartier geen thee gehad. Het is wel weer tijd voor een volgend theekransje.

Er zit een oud vrouwtje bij een stalletje.‘Tea, coffee?’

Tuurlijk, daar kan je toch geen nee tegen zeggen. Zit je daar op je 85e (dit weten we later pas) nog de kost te verdienen.

Ze spreekt slechts een paar woorden Engels dus een gesprek kunnen we niet voeren.Wim ziet wat in de verte en kijkt door zijn verrekijker. Het vrouwtje kijkt zeer geïnteresseerd.

Ze wijst naar de verrekijker zegt ‘Camera’ en wijst naar zichzelf.

Ze wil door de verrekijker kijken.Ze kijkt en brabbelt in het Arabisch. Ahhhhh horen we er tussendoor.

‘Sheep, sheep.’

Ze ziet geiten lopen maar weet het juiste Engelse woord niet. ‘Ahhhhhh.’

Fantastisch!Haar kleinzoon komt er bij, hij spreekt goed Engels. Het vrouwtje woont alleen in een grot waar we op uitkijken. Zijn grootvader is al 19 jaar geleden overleden. Van haar kleinzoon komen we ook haar leeftijd te weten.We vervolgen de wandeling, hierna geen thee meer.

Aan het eind van de wandeling weten we niet precies hoe terug te lopen en gaan op de gok rechts af. Goede keus!We komen eerst langs een aantal grazende kamelen, waaronder een te schattig klein kameeltje dat op ons af komt! Een klein stukje verder lopen we langs grotten met prachtige verschillende kleuren rotsen. Sediment van mineralen vertelt een gids ons die met een groepje van een rots naar beneden komt.Daar is vast wat te zien en wij klauteren naar boven. Daar was zeker wat te zien. Prachtig uitzicht!We lopen over een pad naar beneden richting de Royal tombs. Eerst weer langs een aantal stalletjes waar we bij één een aantal souveniertjes kopen.

Goedkoper dan Hema, Action en Zeeman’ zegt een van de vrouwtjes. Dit blijkt een bijdehante tante te zijn. Leuk!Na de Royal tombs besluiten we dat het wel genoeg is geweest. We drinken nog een vers sapje en gaan weer langs alle bedrijvigheid via de Siq naar de uitgang.Het waren twee fantastische dagen!

Foto's

Vlak voor het eerste theekransje
Vlak voor het eerste theekransje
ALopezBlanco
Oke toch een beetje reclame dan :-)
Oke toch een beetje reclame dan :-)
ALopezBlanco
Tijdens het tweede theekransje
Tijdens het tweede theekransje
ALopezBlanco
Onderweg naar de laatste theepauze
Onderweg naar de laatste theepauze
ALopezBlanco
Ze was zo aan het genieten!
Ze was zo aan het genieten!
ALopezBlanco
Schattig (dan bedoel ik het kameeltje)
Schattig (dan bedoel ik het kameeltje)
ALopezBlanco
Wat een uitzicht!
Wat een uitzicht!
ALopezBlanco