Jordanië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Jordanië image

Wadi Dana Trail & Feynan Lodge

Jordanië
Azië
Jan-Petra

Wadi Dana Trail & Feynan Lodge

Deel 1 - verslag van de Jordanië reis gewonnen bij Columbus -reisfoto van het jaar 2013-

Ahlan wa sahlan, welcome to Jordan!

Op de luchthaven van Amman worden we hartelijk ontvangen door Waleed en Raami, onze gids en chauffeur voor de komende 7 dagen. Het is al laat in de avond en daarom brengen ze ons direct naar ons hotel in hartje Amman. De volgende ochtend gaan we op pad en in de auto maken we uitgebreid kennis met elkaar. Waleed is een vriendelijke behulpzame jongeman die een schat aan informatie bezit over Jordanië. Raami is een stuk ouder dan Waleed, spreekt praktisch geen Engels maar hij is even vriendelijk en blijkt een uitstekende chauffeur te zijn.

We rijden Zuidwaarts via de Dead Sea Highway richting Aqaba en genieten van het uitzicht op de Dode Zee en Israël. De Dode Zee ligt 400 meter onder zeeniveau en is hiermee het laagst gelegen meer ter wereld. Het water van de Dode Zee heeft een extreem hoog zoutgehalte waardoor er geen leven mogelijk is en ditzelfde zoutgehalte zorgt er ook voor dat je blijft drijven. 9 jaar geleden dobberden we al eens in dit water rond terwijl we tegelijkertijd de krant lazen, een bijzondere ervaring.

Deze keer geen gedobber voor ons want we gaan direct naar onze eindbestemming, de Feynan Eco Lodge in natuurpark Dana. De lodge is volledig opgetrokken uit adobe en doet denken aan een fort. Terwijl we nippen van een welkomstdrankje vertelt onze gastheer Solomon dat deze lodge in 2005 is gebouwd, 26 kamers telt en werkgelegenheid biedt aan veel mensen uit de directe omgeving. De lodge verzorgt verschillende excursies en wij gaan in de namiddag mee met de sunset hike. Een korte wandeling voert ons naar de top van een heuvel waar we een fraai uitzicht hebben op het omringende landschap. Het is bewolkt dus geen spectaculaire zonsondergang vandaag maar het is fijn om de benen te strekken en de thee die onze gids op een vuurtje bereidt smaakt goed. Bij terugkomst bij de lodge branden er overal kaarsen en we genieten van een verrukkelijke vegetarische maaltijd bij romantisch licht. We zijn verliefd, wat een fijne plek is de Feynan Eco Lodge!

Wadi Dana Trail van Feynan naar Dana

Hoeveel water nemen jullie mee vandaag? Onze gids Solomon schudt zijn hoofd als hij hoort dat we 2 liter bij ons hebben. Dat is te weinig, jullie hebben minimaal 2 liter per persoon nodig. We kopen nog een paar flessen bij en beginnen vol goede moed aan de Wadi Dana Trail, een 14 kilometer lange hike van de Feynan Eco Lodge naar Dana Guesthouse. Het is nog maar net half 9 maar de zon brandt al genadeloos. De wandeling begint eenvoudig en we bewonderen het ruige landschap om ons heen. Dana Nature Reserve is het grootste natuurpark van Jordanië, vertelt Solomon, er leven honderden soorten vogels, reptielen en andere zeldzame dieren. Hij heeft dit nog niet gezegd of we spotten de felblauwe Sinaï hagedis, wat een prachtig dier! We wandelen verder. Her en der staan bedoeïenententen en een bedoeïenenfamilie nodigt ons uit voor een kopje thee, de mierzoete drank geeft ons direct weer nieuwe energie. Rond het middaguur nuttigen we de meegebrachte lunch in de schaduw van de bomen. Solomon zet thee en wij bereiden ons ondertussen voor op het zwaarste stuk van de wandeling want de laatste paar kilometers gaan steil omhoog. Het is een pittige klim en moe maar voldaan arriveren we in de namiddag bij Dana Guesthouse waar we genieten van een warme douche en een welverdiende maaltijd.
Foto's

77e75.jpg
77e75.jpg
Jan-Petra
842e0.jpg
842e0.jpg
Jan-Petra
d62c4.jpg
d62c4.jpg
Jan-Petra